Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Συνεχίζεται σταθερά η δημοσκοπική κάθοδος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται σταθερά η δημοσκοπική κάθοδος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, η Φ. Γεννηματά έθετε ουσιαστικά τον στόχο ο νέος φορέας να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο, κάτι παραπάνω από έναν μήνα μετά τις πανηγυρικές ιδρυτικές διαδικασίες στο ΣΕΦ, οι δημοσκοπήσεις φέρουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κατρακυλά πιο κάτω ακόμα και από το ποσοστό του 6,3% που είχε συγκεντρώσει η ΔΗ.ΣΥ. (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου 2015. Παρά τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση που επιτεύχθηκε και μεταφράστηκε σε συμπόρευση της ΔΗ.ΣΥ. με το Ποτάμι, η εικόνα που καταγράφουν οι τρεις τελευταίες μετρήσεις των προηγούμενων ημερών είναι αντιστρόφως ανάλογες προς τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στις τάξεις της Χαρ. Τρικούπη και των επιτελείων των άλλων κομμάτων που συναπαρτίζουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η δημοσκοπική κατηφόρα του εγχειρήματος δεν προέκυψε τώρα, αλλά, αντίθετα, είχε ξεκινήσει αμέσως μετά από τη διαδικασία των εσωτερικών εκλογών για ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είναι πως, παρ' ότι υπήρξε ένα πολιτικό γεγονός, αυτό της ίδρυσης της νέας παράταξης, οι οιωνοί, αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν.

Είναι χαρακτηριστικές οι τρεις δημοσκοπικές μετρήσεις της περασμένης εβδομάδας: Σύμφωνα με την έρευνα της Palmos Analysis (ιστοσελίδα tvxs.gr), το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με το εύθραυστο 5,2% μοιράζεται την τρίτη θέση με το ΚΚΕ (5,2%). Η μέτρηση της ALCO (ρ/σ 24/7) είναι ακόμα πιο απογοητευτική για τον φορέα της Κεντροαριστεράς, αφού με ποσοστό μόλις 5,4% τοποθετείται στην τέταρτη θέση, πάνω από το ΚΚΕ κατά 0,1% και πίσω από τη Χρυσή Αυγή. Στις μετρήσεις και αυτής της εταιρείας, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίζει διαρκώς καθοδική πορεία, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ελάμβανε 6,6% και 6,2 αντίστοιχα.

Διαφορετικά ευρήματα προέκυψαν από τη μέτρηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που δείχνει τον νεοσύστατο φορέα να είναι στην τρίτη θέση με 8,5%, αφήνοντας τη Χ.Α. στην τέταρτη θέση και λαμβάνοντας 0,5% παραπάνω σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο.

Δεδομένου ότι η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει θέσει ήδη από το ιδρυτικό συνέδριο σε “εκλογική ετοιμότητα” τον φορέα, εκτιμώντας ως πιθανό ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, η υποχώρηση των ποσοστών, η στασιμότητα ή και η απουσία αισιόδοξων μηνυμάτων από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης προβληματίζουν έντονα την ηγεσία της παράταξης.

Μπορεί το συνέδριο να έλαβε αποφάσεις για τις κατευθυντήριες γραμμές επί στρατηγικών ζητημάτων και σημαντικών θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η εικόνα των πολλών φωνών -και μάλιστα αντικρουόμενων για μείζονα θέματα- στο εσωτερικό της προκαλεί σύγχυση για τα μηνύματα που τελικά θέλει να εκπέμψει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δεν είναι τυχαίο ότι για “θολό” στίγμα ασκούν κριτική ταυτόχρονα ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Ραγκούσης, με αφορμή το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών. Ο πρώτος ζητάει να ξεκαθαρίσει ευθέως η ηγεσία τη μετεκλογική συμπόρευση με τη Ν.Δ. και ο δεύτερος ζητάει να ξεκαθαρίσει ευθέως ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. Πέρα από την επιλογή της “αυτόνομης πορείας”, που πολιτικά μεταφράζεται σε ίσες αποστάσεις απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορετικές θέσεις μεταξύ στελεχών ή και κομμάτων - συνιστωσών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για μείζονα θέματα, όπως είναι τα εθνικά (π.χ. “Μακεδονικό”) καθιστούν ακόμα πιο ασαφές το στίγμα του φορέα.

Οι επιλογές που έγιναν σε σχέση με τις διαδικασίες που τελικά ακολουθήθηκαν για τη συγκρότηση του νέου φορέα, από το γεγονός ότι η εκλογή αρχηγού προηγήθηκε της ίδρυσης του κόμματος και του πολιτικού προγράμματός του ώς τον διορισμό των συνέδρων και των οργάνων, αποτελεί έναν ακόμα λόγο, σύμφωνα με στελέχη ορισμένων πλευρών του ΚΙΝ.ΑΛΛ., για την άσχημη δημοσκοπική αποτύπωση του νέου φορέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL