Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Περιφερειακό Αναπτυξικό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου / Το μεταφορικό ισοδύναμο γίνεται πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιφερειακό Αναπτυξικό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου / Το μεταφορικό ισοδύναμο γίνεται πραγματικότητα

Σε κεντρικό ζήτημα του 13ου περιφερειακού συνεδρίου, που ξεκίνησε χθες στη Ρόδο, αναδεικνύεται το μεταφορικό ισοδύναμο, μια σημαντική τομή για τον νησιωτικό χώρο. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Δ. Κρεμαστινού, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στο μεταφορικό ισοδύναμο να ενταχθούν όλα τα νησιά και υπενθύμισε τις αναφορές του υφυπουργού Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιού σχετικά με την ένταξη τριάντα νησιών στην πρώτη, πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αυτού. Ο Ευ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι "ανεξάρτητα από το ύψος των φόρων, δεν θεωρούμε στοχευμένο μέτρο το ύψος του ΦΠΑ".

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο Ν. Σαντορινιός προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για τη νησιωτική πολιτική θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ώρες. Ο Ν. Σαντορινιός μίλησε για "μεγάλη τομή", καθώς ικανοποιείται αίτημα δεκαετιών των νησιωτών ώστε "να αισθανθούν πολίτες ισότιμοι με αυτούς της ηπειρωτικής Ελλάδας" και η μετακίνηση των ίδιων και των εμπορευμάτων να έχει το ίδιο κόστος. Ο Ν. Σαντορινιός πρόσθεσε ότι "το μεταφορικό ισοδύναμο έχει και την παράμετρο της ενδονησιωτικής ισορροπίας. Σε ένα νησί με λιγότερες υγειονομικές ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι κάτοικοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες μετακίνησης".

Ν. Παππάς: Κανένας πίσω στις νέες τεχνολογίες

«Η Ελλάδα καθίσταται κόμβος ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και εμπορίου και τα νησιά του Nοτίου Αιγαίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και αυτή τη διαφορά εμείς τη στηρίζουμε με τις νέες τεχνολογίες, με τις έξυπνες εφαρμογές, με το να μην αφήνουμε κανέναν πίσω». Αυτό τόνισε στην παρέμβασή του στο συνέδριο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και εξειδίκευσε:

* Πρόσβαση στο ελεύθερο τηλεοπτικό σήμα: Προκειμένου να καλυφθούν οι «λευκές περιοχές». Aξιοποιείται ήδη από περισσότερα από 1.500 νοικοκυριά της περιοχής. Έχουν εγκριθεί: 420 αιτήσεις για την Κάσο, 165 για τους Λειψούς, 157 για την Πάτμο, 211 για την Τήλο, 113 για τη Σύμη, 88 για τη Χάλκη, 48 για το Αγαθονήσι, 46 για την Κάλυμνο.

* Ανάπτυξη δικτύων Ίντερνετ στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές (Rural Broadband). Το έργο ολοκληρώνεται. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει παραδοθεί το έργο για εμπορική εκμετάλλευση σε 24 οικισμούς των Δωδεκανήσων και πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο σε 122 οικισμούς των Κυκλάδων.

* Δωρεάν ευρυζωνική σύνδεση στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της χώρας. Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν υποβληθεί και εγκριθεί 510 αιτήσεις.

* Επιδότηση για την ανάπτυξη δικτύων WiFi για δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα νησιά που σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού. Ετοιμάζεται.

* Αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από τον συνολικό προϋπολογισμό 27,5 εκατ., η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα λάβει 2,5 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό, με σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, servers, εκτυπωτές και πολυμηχανήματα σάρωσης.

Όλγα Γεροβασίλη: Απλουστεύσεις διοικητικών διαδικασιών

Στις μεταρρυθμίσεις για το Ψηφιακό Δημόσιο, τις οποίες υλοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφέρθηκε εκ νέου η Όλγα Γεροβασίλη από το βήμα του 13ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην ομιλία με θέμα «Νότιο Αιγαίο: Ένα αναπτυξιακό oικοσύστημα».

Ξεκινώντας από τις ψηφιακές υποδομές, η υπουργός περιέγραψε την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την έναρξη της υλοποίησης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Δημόσιου Τομέα σε σχεδόν 40.000 κτήρια του Δημοσίου πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων και σχολικά συγκροτήματα, κέντρα υγείας και άλλες, αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κοινή παρουσίαση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), μαζί με Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ψηφιοποίησης των διαδικασιών του Δημοσίου προανήγγειλε ένα σημαντικό έργο για τις «απλουστεύσεις διοικητικών διαδικασιών προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», με έμφαση στις αδειοδοτήσεις 279 επαγγελματικών ομάδων. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 720.000 ευρώ, το οποίο, όπως ανακοίνωσε, "έχει λάβει έγκριση από τη διαχειριστική του αρχή και προχωρούμε σύντομα στην προκήρυξή του".

Γ. Σταθάκης: Ενεργειακά και "έξυπνα" νησιά

"Μια νέα μεγάλη συμφωνία" για χρηματοδότηση των τοπικών χωρικών σχεδίων των δήμων στο σύνολο της επικράτειας από ευρωπαϊκούς πόρους προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, λέγοντας ότι αυτή θα ανακοινωθεί σύντομα. Υπενθύμισε ότι η εκπόνηση αυτών των σχεδίων προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του 2016 για τον χωρικό σχεδιασμό, όπου βάσει του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης, του οποίου επίκειται η θεσμοθέτηση, οι δήμοι θα μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες πλήρη τοπικά σχέδια για την οργάνωση και τη λειτουργία των περιοχών τους. Για να συμπληρώσει ότι έτσι αίρεται "το εντός και εκτός σχεδίου και όλα αυτά που μας ταλάνιζαν στο παρελθόν".

Όπως είναι γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία του Πράσινου Ταμείου που αφορά την επιλογή αναδόχου εκπόνησης μελέτης που θα αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση ως προ τον πολεοδομικό σχεδιασμό και θα κατηγοριοποιήσει περιοχές και δήμους ως προς την ανάγκη εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (π.χ. επικαιροποίηση, συμπλήρωση υφιστάμενων σχεδίων, εξαρχής νέος σχεδιασμός).

Όσον αφορά τον υπερκείμενο σχεδιασμό, τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τον τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη βιομηχανία, τις υδατοκαλλιέργειες κ.ά., ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η αναθεώρησή τους θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019, για να θεσμοθετηθούν το 2020.

Την ίδια χρονιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επιτέλους η χώρα θα έχει επιλύσει στρεβλώσεις και εκκρεμότητες δεκαετιών, καθώς θα διαθέτει κυρωμένους δασικούς χάρτες, κτηματογραφημένο το 80% με 85% της επικρατείας της χώρας και οριοθετημένο τον αιγιαλό, δηλαδή ασφάλεια δικαίου. Χαρακτήρισε τομή τη δημιουργία του ενιαίου φορέα Δημοσίου Δικαίου, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, όπου θα ενσωματωθούν σταδιακά και τα υποθηκοφυλακεία, τον οποίο συγκροτήσαμε με "αποφασιστικό και αδιαπραγμάτευτο τρόπο", όπως σημείωσε.

Ειδικά για τα Δωδεκάνησα που διαθέτουν κτηματολόγιο, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με τους φορείς για την ενσωμάτωσή τους στον νέο φορέα, ενώ λόγω των πολλών νησιών έχει προβλεφθεί η λειτουργία περισσότερων κτηματολογικών γραφείων έναντι των ηπειρωτικών περιοχών.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε χθες επισήμως τη δυνατότητα υλοποίησης, από τον ΔΕΔΔΗΕ, σε Καστελλόριζο (Μεγίστη), Σύμη και Αστυπάλαια, των Ειδικών Πιλοτικών Έργων προκειμένου να μετατραπούν τα τρία αυτά νησιά σε... “έξυπνα”, δηλαδή να συνδυάζουν την εγκατάσταση ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και “έξυπνους” μετρητές. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η στήριξη εγχειρημάτων “πράσινων/έξυπνων” νησιών σε Τήλο, Ικαρία και Αϊ-Στράτη.

Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τα “Ενεργειακά νησιά”, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν για την κατάρτιση λίστας κριτηρίων και υποψήφιων νησιών, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει εμβληματικά νησιά, όπως η Ρόδος και νησιά των Κυκλάδων.

Αναφορικά με τις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, ιδιαίτερα σημαντικό έργο που εκπονεί ο ΑΔΜΗΕ, ο υπουργός ανήγγειλε ότι σε επόμενη φάση εξετάζεται και η διασύνδεση Δωδεκανήσων που έχουν μεγάλα φορτία, όπως η Κως και η Ρόδος.

Στάθηκε επίσης στα έργα της “μικρής” διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο που εκκινούν το επόμενο διάστημα, της διασύνδεσης των Κυκλάδων (ολοκληρώθηκε ήδη η πρώτη φάση), ενώ προγραμματίζεται και η διασύνδεση των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων (Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Σαντορίνη, Αστυπάλαια), με ολοκλήρωση το 2023-2024.

Σ. Φάμελλος: Λύση για τις ανεξέλεγκτες χωματερές

"Δεν μπορεί να νοηθεί αναπτυξιακή πολιτική η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης" υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι "πρέπει να βρούμε νέες λύσεις, καθώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε νέα προβλήματα με παλιά εργαλεία, και οφείλουμε να συζητήσουμε τι σημαίνει, λόγου χάρη, η ενεργειακή αυτονομία". Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπλήρωσε, "οφείλουμε από τώρα να διερευνήσουμε τι σημαίνει μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050, όπως συζητείται στο συμβούλιο υπουργών για το κλίμα, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση των εκπομπών από τώρα κατά 85% - 95%. Σε 32 χρόνια θα πρέπει να ζούμε εντελώς διαφορετικά". "Μπορεί να χρειαστούν και περισσότερες προσπάθειες, δεδομένου ότι τα πρώτα στοιχεία, έτσι όπως συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο συμβούλιο υπουργών στη Σόφια εν αναμονή της τελευταίας έκθεσης του ΟΗΕ δεν είναι καλά, καθώς μιλούν για άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη" συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, στηλίτευσε την απουσία χρηματοδότησης στο παρελθόν για βασικές υποδομές διαχείρισης στερών αποβλήτων, ενώ έθεσε και το ερώτημα για ποια βιομηχανία του τουρισμού υπερηφανευόμαστε όταν λειτουργούν ανεξέλεγκτες χωματερές - στο Νότιο Αιγαίο, μάλιστα, υπάρχουν οι μισές από τις 16 της Ελλάδας και άλλες επτά δεν έχουν αποκατασταθεί. Κατέστησε σαφές ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί φέτος σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ανακοίνωσε ότι στον "Καλλισθένη", το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει τον "Καλλικράτη", θα προβλεφθεί η υποχρεωτική διαλογή των οργανικών (π.χ. αποφάγια) στην πηγή από τους δήμους.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των υδατικών πόρων, μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των πρωτοβουλιών για την προώθηση της αφαλάτωσης σε νησιά του Αιγαίου ως βιώσιμης και τελικά οικονομικότερης λύσης από τη μεταφορά νερού. Όπως είπε: “Στο επόμενο πρόγραμμα για τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου εξασφαλίσαμε 5 εκατ. ευρώ για υποδομές αφαλάτωσης και βελτίωσης υποδομών/εξοικονόμηση σε πολύ μικρά νησιά".

Ξανθός - Πολάκης: Ενίσχυση των μονάδων υγείας

Τον “σοβαρό σχεδιασμό” για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των νησιών του Αιγαίου με όσο το δυνατόν πιο ορθολογικό τρόπο επισήμαναν ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης. “Όταν έβρεχε ο Θεός λεφτά, κανείς σοβαρός σχεδιασμός” τόνισε ο Αν. Ξανθός, δεσμευόμενος για “ορθολογική και έντιμη διαχείριση των πόρων”. Ο Αν. Ξανθός επισήμανε την επιδίωξη της κυβέρνησης ώστε κάποια από τα νοσοκομεία των νησιών να έχουν τη δυνατότητα υπηρεσιών τριτοβάθμιας φροντίδας, όπως και την ανάγκη για ένα καλύτερο σύστημα διακομιδών.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από το 2016 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων προσωπικού στο σύστημα Υγείας είναι θετικό, αναγνωρίζοντας ότι αυτή η ενίσχυση με προσωπικό δεν έγινε παντού με τον ίδιο τρόπο. Ο Αν. Ξανθός σημείωσε ότι αντιστράφηκε η καθοδική πορεία των δαπανών για τη δημόσια Υγεία, παρατηρώντας όμως ότι τα 5,2 δισ. ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι δεν είναι αρκετά, δεδομένου ότι ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι τα 7 δισ. ευρώ. Ο Αν. Ξανθός πρόσθεσε ακόμα ότι έχει πάψει η πολιτική ανοχή στις “ανομικές συμπεριφορές” στον χώρο της Υγείας.

Ο Π. Πολάκης τόνισε ότι η επιδίωξη της κυβέρνηση είναι να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Μυτιλήνης και της Σύρου ώστε να βρεθούν στο μεταίχμιο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας και να καλύπτουν το 80% των περιστατικών στις Περιφέρειές τους. Ο σχεδιασμός αυτός συνδέεται με την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς ασθενών, την αύξηση του προσωπικού που υπηρετεί στις μονάδες υγείας των νησιών, αλλά και με την προμήθεια των μικρότερων νησιών με σημαντικά ιατρικά μηχανήματα.

Κ. Πουλάκης: Τέσσερις πυλώνες για την Τ.Α.

Τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο για τον “Κλεισθένη Ι”, ανέλυσε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης. Οι τέσσερις πυλώνες είναι η δημιουργία “ισχυρών και αποτελεσματικών δομών” σε δήμους και περιφέρειες, η οικονομική βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της και η “συλλογική, δημοκρατική και συμμετοχική” λήψη των αποφάσεων. Παράλληλα, ο Κ. Πουλάκης σημείωσε ότι τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο οι ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου έχουν λάβει 27,2 εκατ. ευρώ επιπλέον των τακτικών χρηματοδοτήσεων.

Λ. Κονιόρδου: Ο πολιτισμός θωρακίζει

“Η λειτουργική αποκατάσταση των μνημείων και η πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών, ιδιαίτερα του νησιωτικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου, δεν συμβάλλει μόνο στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό, αλλά, μέσω της πολιτιστικής προβολής και ανάδειξης, θωρακίζει την ιστορική αυτή περιοχή της χώρας μας” υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, κάνοντας εκτενή ενημέρωση για τους πόρους που έχουν δοθεί για τη συντήρηση και την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, αλλά και για την ενίσχυσή τους με προσωπικό, τόσο μόνιμο όσο κι εποχιακό, εν όψει της τουριστικής περιόδου.

“Ο δημόσιος χαρακτήρας των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος” τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής, παρατηρώντας ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι “η αποτελεσματική διαχείριση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πόρων που μπορεί να εισφέρει στο Δημόσιο και στις τοπικές κοινωνίες”. Ο Κ. Στρατής προανήγγειλε εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τον Ιούνιο στην Ακρόπολη και την Κνωσό και στη συνέχεια την επέκτασή του και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων και οι σημαντικότεροι σε Σαντορίνη, Ρόδο και Κω.

Ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η οποία λήγει τον Αύγουστο, επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης, προαναγγέλλοντας παράλληλα την κατασκευή νέας πίστας αγώνων ποδηλασίας στη Ρόδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL