Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Στα άκρα οι σχέσεις Βενιζέλου-Κινήματος Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα άκρα οι σχέσεις Βενιζέλου-Κινήματος Αλλαγής

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Ευ. Βενιζέλου με το Κίνημα Αλλαγής, τώρα περισσότερο από ποτέ. Οι θέσεις που εκφράζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τα στρατηγικά ζητήματα συγκλίνουν απροσχημάτιστα προς μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., αποκλίνοντας από τις επίσημες αποφάσεις του νέου φορέα, που εκφράζουν τη στάση των "ίσων αποστάσεων" απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Απαντήσεις και προσπάθεια υποβάθμισης

Την επίσημη αυτή θέση επανέλαβε η Φ. Γεννηματά μιλώντας στην Κ.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. την Κυριακή, απαντώντας έτσι στις απόψεις που επανέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος μέσα από συνέντευξη που έδωσε ("Το Βήμα") προκειμένου να "καλύψει" τη συνειδητή απουσία του από την πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος οργάνου. Οι θέσεις του αλλά και η απουσία του - κίνηση αποδοκιμασίας για το διαδικαστικό-οργανωτικό σκέλος του νέου φορέα προκάλεσαν αντιδράσεις.  "Η Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής προχωρούν με τους παρόντες και χθες δεν ήταν παρών ο κ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση" δήλωσε (Πρακτορείο FM) ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και μέλος του Π.Σ. του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η πίεση που προσπαθεί να ασκήσει ο Ευ. Βενιζέλος στην ηγεσία βρίσκει ευθεία απάντηση από τα στελέχη εκείνα που ζητούν να ξεκαθαρίσει το κόμμα τη θέση του από τη "δεξιά ατζέντα" Βενιζέλου και να διευκρινίσει τον μετεκλογικό σχεδιασμό του, όπως ζήτησε ο Γ. Ραγκούσης.

Επισήμως, πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να υποβαθμίσει τις παρεμβάσεις Βενιζέλου και τη σημασία τους: "Από την αρχή έχουμε πει ότι δημιουργούμε μια μεγάλη παράταξη αυτόνομη, η οποία έχει στόχο να αλλάξει τους συσχετισμούς. Είναι λογικό να υπάρχουν και φωνές που αντιμετωπίζουν τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Επομένως, δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί προβλημάτων" δήλωσε (ρ/σ Alpha) ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης.

Βενιζέλος υπέρ Σαμαρά - Γεωργιάδη

Παρά την τακτική της υποβάθμισης των διαφοροποιήσεων Βενιζέλου, στην πράξη η Φ. Γεννηματά για πρώτη φορά δείχνει τόσο έντονα σαφή πρόθεση να προσπερνά τις θέσεις που εκφράζει ο προκάτοχός της.

Εκείνος δήλωσε τη μέρα της Κ.Ε. τη διαφωνία του με τις "ίσες αποστάσεις", λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "όταν έχεις να αντιμετωπίσεις φαινόμενα εκβιασμού και αλλοίωσης των θεσμών, προβλήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ή εθνικές ανευθυνότητες, δεν υπάρχουν ουδετερότητες". Συμφώνησε δε με το πρόσφατο άρθρο Σαμαρά, δικαιολογώντας το με το επιχείρημα που χρησιμοποίησε και ο Άδ. Γεωργιάδης, δηλαδή ότι τη θέση Σαμαρά, ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι "αναγκαίος εταίρος της επόμενης κυβέρνησης", "την είχε κατ' ουσίαν διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής".

Γεννηματά: Πρωταγωνιστικό ρόλο

"Δεν θα υποταχθούμε στις Σειρήνες του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού", "τα μέτωπα και οι μετωπικές συγκρούσεις είναι πολύ μακριά από τις αρχές της δικής μας παράταξης" είπε από το βήμα της Κ.Ε. η Φ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι ο φορέας διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, "είτε συμμετέχοντας είτε όχι στην κυβέρνηση", κάτι που θα κρίνει η λαϊκή ετυμηγορία.

Αιχμές για μέλη του Π.Σ.

"Η μηχανική της ασάφειας κάνει κακό στα μικρά κόμματα, γιατί ο πολίτης ψάχνει λόγο για να μην τα ψηφίσει” δήλωσε (ρ/σ 24/7) ο Γ. Ραγκούσης, ζητώντας από τη Φ. Γεννηματά "ρήξη με τη δεξιά ατζέντα". Η Φ. Γεννηματά θα πρέπει να έρθει σε ρήξη με την άποψη του Ευ. Βενιζέλου για μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., διαφορετικά στέλνει το μήνυμα ότι "την υιοθετεί κι αυτό θα είναι καταστροφικό και ολέθριο για το Κίνημα Αλλαγής" τόνισε ο πρώην υπουργός. "Πρέπει τώρα να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Άλλο η προοδευτική παράταξη, άλλο η συντηρητική παράταξη" είπε. Εξήγησε ότι "δεν χτίζονται καθαρές σχέσεις αξιοπιστίας με τους πολίτες, με το να μην παίρνουμε καθαρή, έντιμη και συγκεκριμένη θέση για τόσο μεγάλα πολιτικά ερωτήματα", επισημαίνοντας ότι "αν το σύνολο του Πολιτικού Συμβουλίου, οι έξι, ακούν την άποψη του κ. Βενιζέλου και λένε ότι δεν τρέχει τίποτα, μου επιτρέπουν να υποθέσω ότι αποδέχονται την άποψη του κ. Βενιζέλου".

Κάνουν κακό στην παράταξη

"Πολιτικά, όσοι θεωρούν πως ο χώρος μας πρέπει στρατηγικά να συμπλέει με τη Ν.Δ. δεν κάνουν καλό στην παράταξή μας", "ο χώρος ο δικός μας πρέπει να είναι αυτόνομος και αυτόνομα να προχωρά, με προοδευτικές θέσεις” είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος. Με αφορμή τις ενστάσεις Βενιζέλου για τη συνταγματική αναθεώρηση που πρότεινε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., σχολίασε ότι "οι διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορεί να υπάρχουν σε έναν μεγάλο φορέα είναι θεμιτές, όμως αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι όταν ξεπερνούν τις συλλογικές συνεδριακές αποφάσεις, τις οποίες λαμβάνουμε, και μάλιστα τόσο πρόσφατα".

ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ...

Εκτός γραμμής ταύτιση Λοβέρδου με Κουμουτσάκο

Παρά τις σαφείς αποστάσεις του ΠΑΣΟΚ από την επίθεση στη Συρία, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος επέλεξε να συμπλεύσει με τη Ν.Δ., που στήριξε τους πυραύλους

Στη γραμμή της σύμπλευσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη Ν.Δ. βρίσκεται σταθερά, πέραν του Ευ. Βενιζέλου, ο Ανδ. Λοβέρδος. Το Σάββατο, λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς στη Συρία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. έσπευσε -εκτός "γραμμής"- να ταυτιστεί με τη θέση της Ν.Δ., το μοναδικό κόμμα που τάχθηκε υπέρ της επίθεσης. "Δικαιολογημένο με βάση την αρχή της αναλογικότητας το τιμωρητικό πλήγμα των συμμάχων μας εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος της Δαμασκού, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας χρησιμοποιώντας απαγορευμένα χημικά όπλα σε αμάχους και μικρά παιδιά" έγραψε ο Ανδ. Λοβέρδος στο Twitter.

Είχαν προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση και δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκου ότι το καθεστώς του Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά και ότι τα συμμαχικά πλήγματα εναντίον του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Άσαντ ήταν αναπόφευκτα μετά τις άκαρπες προσπάθειες που υπήρξαν στο μέτωπο της διπλωματίας.

Ειρηνικός τερματισμός

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του την ίδια μέρα δήλωνε ότι "οι στρατιωτικές επεμβάσεις δεν λύνουν τα προβλήματα. Τα περιπλέκουν με απρόβλεπτες συνέπειες" και ότι "χρειάζεται μια αξιόπιστη στρατηγική από πλευράς διεθνούς κοινότητας για τον ειρηνικό τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία, η οποία σήμερα δεν υπάρχει". Συμπλήρωνε ότι "επείγει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Επιβάλλεται η έρευνα από τον ΟΗΕ για τη χρήση χημικών και για τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται".

Προσβολή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δ. Τζανακόπουλος: Να πάρει θέση ο Μητσοτάκης για την πρόταση Γεωργιάδη υπέρ υποψηφιότητας Βενιζέλου

Σε σχέση με το θέμα που έσπευσε να ανακινήσει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης για ενδεχομένη υποψηφιότητα Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αποδοκίμασε ως "προσβλητικό και ως προς τον θεσμό και ως προς το πρόσωπο", "εν μέσω της θητείας ενός Προέδρου, ο οποίος κατά κοινή ομολογία εκπληρώνει με υπευθυνότητα και με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντά του". Κάλεσε δε τον Κυρ. Μητσοτάκη "να πάρει θέση, έτσι ώστε να σταματήσει μια τέτοια συζήτηση, η οποία δεν κάνει καλό ούτε στους θεσμούς, ούτε στη σταθερότητα του πολιτεύματος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL