Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Αλ. Τσίπρας: "Ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία" / Συνταγματικές αναθεωρήσεις στο Κίνημα Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία" / Συνταγματικές αναθεωρήσεις στο Κίνημα Αλλαγής

Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης -το οποίο προϋποθέτει συναινέσεις και ενδείκνυται για τη δημιουργία συνθηκών διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων- συνεχίζει να αποτελεί τη βασική εστία της έντονης αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Σε αυτό το σημείο εδράζεται η οργισμένη διαφοροποίηση του Ευ. Βενιζέλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο χαιρέτισε ως θετικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και άλλα στελέχη, “η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή”. Σημείωσε δε ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν όχι απλώς να ανοίξει η αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών και παρότρυνε “όσες δυνάμεις τολμήσουν”: “Ας μη τη χάσουμε λοιπόν αυτήν την ευκαιρία".

Επιμονή Βενιζέλου στο μέτωπο με Ν.Δ.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την ενόχλησή του, κατηγορώντας την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι θεωρεί τον Αλ. Τσίπρα “θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του συντάγματος”. Την κάλεσε να μην κρατά ίσες αποστάσεις από Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι “δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία: Άλλο το 151 (σ.σ. ο αριθμός που απαιτείται για εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας),άλλο το 149. Ακόμη και το 150-150 σημαίνει ότι η πρόταση απορρίπτεται, το ένα 150 νικά και το άλλο χάνει”. Της καταλόγισε ότι δεν ζητάει απλώς συναίνεση και από τον Αλ. Τσίπρα, αλλά ότι προτείνει “να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν”. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους θεσμούς, για να ρωτήσει, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Φ. Γεννηματά: “Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί συντάγματος;”.

Διόλου τυχαίο ότι η άρνηση της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη να συζητήσουν μετά την πρόσκληση της Φ. Γεννηματά εκφράζεται με την ακριβή πολιτική επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε πρώτος ο Ευ. Βενιζέλος. Παρά την κατηγορηματική διαφωνία του με την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά -με την οποία ήρθε σε δεύτερο χρόνο, ως συνήθως, να προσθέσει τη διαφωνία του και ο Ανδ. Λοβέρδος-, η επικεφαλής του νέου φορέα επιμένει σταθερά ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή, καθώς “η χώρα μας δεν αντέχει άλλη μια χαμένη ευκαιρία”.

Πετσάλνικος δείχνει Βενιζέλο

Η έντονη αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου εξωτερικεύεται στο πλήρες μέγεθός της όταν η συζήτηση προχωρά αναπόφευκτα στο ζήτημα της αναθεώρησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Χθες ήρθε “παπανδρεϊκό” άδειασμα στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον Φ. Πετσάλνικο να αποδομεί την υπερασπιστική γραμμή Βενιζέλου περί της μη πατρότητας του ν. περί ευθύνης υπουργών. Μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 ξεκαθάρισε ότι «ο 'νόμος' περί ευθύνης υπουργών είναι διάταξη του συντάγματος”, ότι «ο "νόμος" είναι εφαρμοστικός νόμος που εκδίδεται κατ' επιταγή του συντάγματος που είχε ψηφιστεί το 2001» και ότι «το 2003 εξεδόθη όπως προβλέπεται και επανέλαβε τις ρυθμίσεις του συντάγματος».

Σχολίασε αιχμηρά ότι “ο κ. Βενιζέλος έχει θυμίσει και στο παρελθόν ότι τυπικά στη Βουλή εισηγήθηκα το νόμο ως υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά δεν φαντάζομαι να ισχυρίστηκε ότι ήμουν ο εισηγητής για τη μορφή του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος”.

Μαξίμου: Προστασία του συστήματος

Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε όταν το Σάββατο, “φωτογραφίζοντας” τη Ν.Δ., ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για πολιτικούς που φοβούνται ότι “η αναθεώρηση του συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο”.

Με εκτενή ανάρτησή του στο Facebook, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε “ψέματα” αυτά που είπε ο πρωθυπουργός για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αντιτείνοντας ότι πρόκειται για “συνταγματικές ρυθμίσεις του 1864 (!) και νόμο που εισηγήθηκε ο Φ. Πετσάλνικος το 2003 και ψήφισαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του τότε Συνασπισμού”. “Απείλησε” κι εκείνος εμμέσως (το έκανε κι ο Αντ. Σαμαράς την Παρασκευή) με ειδικό δικαστήριο, λέγοντας ότι “η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς”.

Σκωπτικά του απάντησε το Μ. Μαξίμου επισημαίνοντας ότι η προσπάθειά του να πείσει ότι ο νόμος δεν έχει τη σφραγίδα του συνέπεσε με την Πρωταπριλιά και ότι με τις απειλές του "επιβεβαιώνει πως η απόφαση της Ν.Δ. για απόσυρση από την αναθεωρητική διαδικασία συνδέεται με τη σκοπιμότητα προστασίας του παλαιού πολιτικού συστήματος από τη διαλεύκανση των μεγάλων σκανδάλων των ημερών της παντοδυναμίας τους, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Novartis".

Απάντηση Κουρουμπλή - Ξυδάκη σε Λοβέρδο

Επιτιθέμενος προς την κυβέρνηση από τη Βουλή, ο Ανδ. Λοβέρδος ουσιαστικά απηύθυνε μήνυμα προς την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη να υποχωρήσει από την πρωτοβουλία για συνεννόηση με την κυβέρνηση με αφορμή την αναθεώρηση: “Κάθε πολιτικός χώρος που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να έχει συναλλαγές μ’ αυτή την τοξική πολιτική συγκυβέρνηση. Και το Κίνημα Αλλαγής έχει διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τα περιτρίμματα της Ιστορίας”. “Σε μας δεν θα βρείτε ούτε βολικούς συνοδοιπόρους ούτε χρησίμους ηλιθίους”, είπε προς τους κυβερνητικούς βουλευτές”, “δεν πρόκειται να σας δώσουμε κανένα άλλοθι για να δικαιολογήσετε στον ελληνικό λαό τα λάθη και τις παραλείψεις σας, τις αυταπάτες και κυρίως τις απάτες σας”. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι “η θέση μας είναι ακλόνητη" και ότι “τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής αλλά και κυρίως οι πολίτες που μας στηρίζουν πραγματικά τρόμαξαν μπροστά στο αποκρουστικό σενάριο που διακινούν τεχνηέντως κάποιοι περί δήθεν συνδιαλλαγής μας μαζί σας".

“Το να λέει κάποιος ότι εκπροσωπεί έναν χώρο, είναι και λίγο αλαζονικό" σχολίασε ο Π. Κουρουμπλής απαντώντας στον Ανδ. Λοβέρδο, επισημαίνοντάς του ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς στις τελευταίες εκλογές στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα. "Καλό θα είναι, όμως, αγαπητέ μου κύριε Λοβέρδο, επειδή είσαι πολύ καλός στα ιστορικά, να έχεις υπ’ όψιν σου τι έγινε με την Ένωση Κέντρου. Όσοι τόλμησαν να διανοηθούν τη συνεργασία με τη Δεξιά, πλήρωσαν το τίμημα. Από εκεί και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του", τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας: "Ας μην μιλάμε λοιπόν με το άγχος της πολιτικής μας συνταξιοδότησης, αλλά με μεγαλύτερο ρεαλισμό".

Με αφορμή την επίθεση Λοβέρδου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε σωφροσύνη, “λιγότερες μοχθηρές κραυγές εναντίον των πολιτικών αντιπάλων” και μεγαλύτερη προσοχή απέναντι στους πολίτες. Σημείωσε ότι βρίσκεται ενόψει η “απαίτηση για μια συνετή σύνθεση στα εξωτερικά ζητήματα, με τις διαφοροποιήσεις, αλλά σύνθεση” και η “απαίτηση για πολιτική ανανέωση”, που κι αυτή “θα μπορούσε να εκφραστεί, επίσης, με μια συγκροτημένη σύγκλιση στα θέματα συνταγματικής αναθεώρησης”. Εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές με την απλή αναλογική και “θα πάμε σε μια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού”.

Γεννηματά με Ραγκούση

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τον ίδιο να έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της πρωτοβουλίας της, η Φ. Γεννηματά συναντήθηκες χθες με τον Γ. Ραγκούση, τετ α τετ που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Το ίδιο πρωινό, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωνε (Πρώτο Πρόγραμμα) ότι η καθυστέρηση της αλλαγής του “νόμου περί ευθύνης υπουργών” είναι επιθυμία του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ “και άλλοι προσπαθούν να αναβάλουν την κατάργησή του”.

Ο Γ. Ραγκούσης τονίζει (ΑΠΕ) ότι η επιστολή Γεννηματά και η απάντηση Τσίπρα “έχουν δημιουργήσει μια de facto πολιτική δέσμευση ενώπιον των πολιτών” και “πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπαναχωρήσεων”. Πηγαίνοντας παραπέρα, υποστηρίζει ότι, “τώρα που η Ν.Δ. γυρίζει την πλάτη στο εθνικό συμφέρον, δεν απομένει σε εμάς κανένας λόγος να καθηλώνουμε την πρότασή μας με βάση τη λογική του χαμηλού μέσου κομματικού όρου”. “Επιβάλλεται”, είπε, “να προχωρήσει άμεσα μια μεγάλη προοδευτική συνταγματική μεταρρύθμιση”, για να προσθέσει ότι “υπάρχει πλειοψηφία προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη προοδευτική συνταγματική μεταρρύθμιση μετά την πτώχευση του 2009”.

Παρέμβαση Δανέλλη

Υπέρ της συνάντησης Τσίπρα - Γεννηματά για να συζητήσουν την αναθεώρηση του συντάγματος σε προοδευτική κατεύθυνση τάχθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης. Είπε (ρ/σ 24/7) σχετικά με το θέμα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Κινήματος Αλλαγής ότι δεν είναι ορατό να μιλάμε σήμερα για συνεργασία καθώς "κάποιοι το θεωρούν ταμπού", όμως "η πολιτική δεν πρέπει να είναι πείσματα αλλά υπερβάσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL