Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η Γεννηματά προσπέρασε τη διαφωνία Βενιζέλου και έστειλε επιστολή στους αρχηγούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Γεννηματά προσπέρασε τη διαφωνία Βενιζέλου και έστειλε επιστολή στους αρχηγούς

Σε νέο "πονοκέφαλο" για τη Φ. Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής εξελίσσεται η διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων που έχει ο Ευ. Βενιζέλος για τον νέο φορέα και την προοπτική του. Αυτή τη φορά πρόκειται για το ζήτημα της “μίνι” συνταγματικής αναθεώρησης που αποφάσισε να ανακινήσει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε κάθετα και με αυτή τη στρατηγική απόφαση της ηγεσίας, προβάλλοντας την αντίθεσή του με τον πλέον επίσημο τρόπο, με εκτενές άρθρο του στα “Νέα”. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προσπέρασε την επιχειρηματολογία Βενιζέλου και “απάντησε”, προχωρώντας λίγες ώρες αργότερα σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς (εκτός της Χ.Α.) σχετικά με την αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επαναλαμβάνοντας και τις σχετικές προτάσεις που είχε δημοσιοποιήσει πριν από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η πρωτοβουλία της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έρχεται προκειμένου -υπό την “ομπρέλα” της θέσης της για “εθνική συνεννόηση”- να πετάξει το “μπαλάκι” στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. και να προλάβει έτσι την πίεση που υπολογίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα ασκηθεί προεκλογικά στον νέο φορέα για μετεκλογική προσέγγιση μέσα από την αναθεώρηση. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση εδώ και πάνω από έναν χρόνο και η ΔΗ.ΣΥ. ήταν αρνητική, είναι σαφές ότι η Φ. Γεννηματά “ποντάρει” σε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 50 ψήφοι που απαιτούνται για να ξεκινήσει μια συζήτηση. Αυτό άλλωστε δείχνει το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε απευθυνθεί προσωπικά στον πρόεδρο της Ν.Δ. από το βήμα της Βουλής καλώντας τον να συζητήσουν για μια “μίνι” αναθεώρηση. Το εν λόγω “φλερτ” συνεχίστηκε από το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με εκατέρωθεν αναφορές από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Φ. Γεννηματά και κλιμακώθηκε με την πρόταση που παρουσίασε ο Ν. Αλιβιζάτος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, την οποία οι πηγές της Ν.Δ. χαρακτήρισαν ως “εξαιρετικά ενδιαφέρουσα”.

Γέφυρες με Ν.Δ.

Παρότι συνεπώς πρόκειται για μια κίνηση που “ρίχνει” γέφυρες συνεννόησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. -κάτι που αποτελεί σαφή πρόθεση του Ευ. Βενιζέλου για το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο-, η κατηγορηματική διαφωνία του μπορεί να γίνει αντιληπτή ως προσωπική επιστημονική θέση, που ενέχει όμως και εμφανή πολιτική προέκταση. Άλλωστε, στην υπογραφή του άρθρου του “θυμίζει” την ιδιότητά του ως “καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου” και ως “γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας στην αναθεώρηση του 2001 που ξεκίνησε το 1995”. Μέσα από την επιστημονική επιχειρηματολογία του, επιχειρεί να “αποδείξει” ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να ανοίξει μόνο στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν μετά τις εκλογές (σ.σ.: όπου προσδοκά σε “στρατηγική συντριβή” του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτιά της Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία και συγκυβέρνησής της με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.).

Έτσι, εκκινεί από τη θέση ότι η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί “να υπάρχει κλίμα συναίνεσης για μεγάλη περίοδο που περιλαμβάνει τις σχετικές συζητήσεις και ψηφοφορίες σε δύο διαδοχικές Βουλές και στις εκλογές που μεσολαβούν" και πως τώρα "δεν είναι περίοδοι κατάλληλες και πρόσφορες για αναθεώρηση του συντάγματος". Προσθέτει ότι δεν υπάρχει τώρα κατάλληλο πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον, αλλά “εκβιασμός των θεσμών, έκπτωση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, καταρράκωση της διάκρισης των εξουσιών, προσβολή της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης”. Διαφωνώντας “ευγενικά” με τη θεώρηση Αλιβιζάτου, σχολιάζει ότι “έγκριτοι επιστήμονες το αντιλαμβάνονται αυτό και προτείνουν μια 'mini' αναθεώρηση για λίγα, αλλά 'maxi' θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος”, όμως “δεν είναι αυτή η λύση”. Γιατί, λέει, “τώρα κυριαρχεί η κυβερνητική σκευωρία κατά των θεσμών. Και σημαία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι η επιτακτική ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του Συντάγματος, όχι η ανυποψίαστη και τελικά ανιστόρητη συζήτηση περί αναθεώρησης, πίσω από την οποία θα έρθει να κρύψει τις συνταγματικές της ανομίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL