Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Π. Ρήγας: Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι ποτέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Ρήγας: Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι ποτέ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ολοκληρωθεί οριστικά ο κύκλος που με την ευθύνη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ άνοιξε και χαρακτηρίστηκε από δανειακές συμβάσεις και ταυτόχρονη σκληρή επιτροπεία. Θα κριθούμε για το αν η χώρα θα αποκτήσει δημοσιονομική κυριαρχία βασική προϋπόθεση για τη λαϊκή κυριαρχία και την άσκηση πολιτικών στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνταν μέχρι σήμερα».

Τα παραπάνω αναφέρει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

«Είναι φαιδρό και θρασύ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλάνε για συριζοποίηση αυτοί που έχασαν το λογαριασμό των εκατοντάδων χιλιάδων κομματικών προσλήψεων που έγιναν επί των ημερών τους. Αυτοί που οικοδόμησαν το κομματικό κράτος της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, αυτοί που μέσα από τον εκμαυλισμό και αναρίθμητα σκάνδαλα οικονομικού και άλλου περιεχομένου οδήγησαν τελικά την χώρα στην ηθική και οικονομική χρεωκοπία» σημειώνει ο Π. Ρήγας σε άλλο σημείο της συνέντευξης και προσθέτει:

«Μετά τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης από τη σημερινή κυβέρνηση, στη διαδικασία επιλογής στελεχών εμπλέκονται ανεξάρτητες αρχές όπως το ΑΣΕΠ και θεσμοί κύρους όπως το ΝΣΚ. Επαναλαμβάνω, είναι φαιδρό να γίνεται λόγος για συριζοποίηση του κράτους. Δεν είμαστε και -όσο και να το θέλουν κάποιοι- δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι ποτέ».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

1) Κύριε Ρήγα, η διεξαγωγή στην Αθήνα του Προοδευτικού Φόρουμ με την συμμετοχή ευρωπαίων σοσιαλιστών, Πρασίνων και αριστερών ενισχύει τις ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν σταθερό πλέον προσανατολισμό προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία… Σε τί στοχεύετε;

Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να εθελοτυφλούν απέναντι στην βαθύτατη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Έχουν αντίθετα την ευθύνη να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, να προτείνουν ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο που θα μπορέσει να δώσει τις λύσεις στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού. Κάθε πρωτοβουλία σύγκλισης προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία και τους πράσινους αποτελεί μια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Το αποδεικνύουν συμπράξεις όπως η «Προοδευτική Συμμαχία» του Ευρωκοινοβουλίου, το 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Προοδευτικών δυνάμεων στη Μασσαλία το Νοέμβριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν ο πρώτος που μίλησε εδώ και χρόνια για την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης προοδευτικών μετώπων. Συμμετέχουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον και προσδοκίες σε κάθε πρωτοβουλία όπως το Προοδευτικό Φόρουμ στις 16 και 17 Μαρτίου στην Αθήνα, που χτίζει γέφυρες ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις.

2) Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο ήταν εκείνο το στοιχείο που θα μπορούσε να προκαλέσει την ανατροπή δίνοντας την ελπίδα στο κόμμα σας πως μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τις επόμενες εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ολοκληρωθεί οριστικά ο κύκλος που με την ευθύνη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ άνοιξε και χαρακτηρίστηκε από δανειακές συμβάσεις και ταυτόχρονη σκληρή επιτροπεία. Θα κριθούμε για το αν η χώρα θα αποκτήσει δημοσιονομική κυριαρχία βασική προϋπόθεση για τη λαϊκή κυριαρχία και την άσκηση πολιτικών στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνταν μέχρι σήμερα.

Η προσπάθειά μας τρία χρόνια, μέσα στα περιοριστικά όρια της συμφωνίας, ήταν να ασκήσουμε πολιτικές με  γνώμονα τις ανάγκες των λαϊκών τάξεων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας πρέπει το επόμενο διάστημα να αποτυπωθεί στη ζωή των πολιτών, εκείνων των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προσανατολίσει τις προσπάθειες του για ενίσχυση του εισοδήματος, βελτίωση της φορολογίας και των συνθηκών ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο. Με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κοινωνία θα θέσει για άλλη μια φορά στο περιθώριο το θύτη (κόμματα) που εγκλημάτησε σε βάρος της.

3) Εσχάτως έχει αμφισβητηθεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Την αφορμή έδωσε η επιδότηση ενοικίου στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό κ. Αντωνοπούλου όμως η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί ότι επιδίδεστε σε προσλήψεις ημετέρων. Πάμε για συριζοποίηση του κράτους;

Η κ. Αντωνοπούλου παραδέχθηκε το λάθος της, παραιτήθηκε από τη θέση της και επέστρεψε τα χρήματα που είχε λάβει με τη μορφή επιδόματος. Οφείλουμε όλοι και όλες μας στο ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην δίνουμε το παραμικρό δείγμα νοοτροπιών που μπορεί να προκαλέσουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Από εκεί και πέρα βέβαια, θα μου επιτρέψετε το εξής: Είναι φαιδρό και θρασύ να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλάνε για συριζοποίηση αυτοί που έχασαν το λογαριασμό των εκατοντάδων χιλιάδων κομματικών προσλήψεων που έγιναν επί των ημερών τους. Αυτοί που οικοδόμησαν το κομματικό κράτος της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, αυτοί που μέσα από τον εκμαυλισμό και αναρίθμητα σκάνδαλα οικονομικού και άλλου περιεχομένου οδήγησαν τελικά την χώρα στην ηθική και οικονομική χρεωκοπία. Μετά τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης από τη σημερινή κυβέρνηση, στη διαδικασία επιλογής στελεχών εμπλέκονται ανεξάρτητες αρχές όπως το ΑΣΕΠ και θεσμοί κύρους όπως το ΝΣΚ. Επαναλαμβάνω, είναι φαιδρό να γίνεται λόγος για συριζοποίηση του κράτους. Δεν είμαστε και -όσο και να το θέλουν κάποιοι- δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι ποτέ.

4) Οι αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα ικανοποιήσαν την κομματική βάση ή προκάλεσαν γκρίνιες;

Σε ό,τι μας αφορά ως ΣΥΡΙΖΑ, καμμιά από τις αλλαγές που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα -αυτά τα τρία χρόνια που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας- δεν πραγματοποιήθηκε με γνώμονα το αν θα ικανοποιήσει ή θα δυσαρεστήσει την κομματική μας βάση. Οι αλλαγές έγιναν, και θα ξαναγίνουν αν χρειαστεί, με μόνο μέλημα τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την καλύτερη δυνατή συνεργασία του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να εφαρμοστεί το πολιτικό σχέδιο που από κοινού έχουμε συναποφασίσει.

5) Τί προβλέπετε για την εξέλιξη της υπόθεσης με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς;

Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις για μία τόσο σοβαρή και ευαίσθητη υπόθεση. Αναμένουμε πλέον τη δικαστική διαδικασία. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα από την πρώτη στιγμή με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, ενημερώνοντας παράλληλα τόσο την ΕΕ, αφού τα Ελληνοτουρκικά είναι και Ευρωτουρκικά σύνορα, όσο και το ΝΑΤΟ, καθώς και οι δύο χώρες είμαστε μέλη του. Καθημερινά χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης και λαμβάνουμε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

6) Η Νέα Δημοκρατία επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση για το ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα ενώ στελέχη της μιλούν και για ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο..

H Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν ότι, στη δίψα της για την επιστροφή στην εξουσία, προτάσσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα εις βάρος των εθνικών. Οι παλινωδίες της στο Μακεδονικό, ο ακροδεξιός λίβελος του σκιώδους προέδρου της ΝΔ κ. Σαμαρά στους financial times, δηλώσεις στελεχών που μιλούν για ελληνική προκλητικότητα στο Αιγαίο(!), εντάσσονται σε μια ενιαία αντίληψη της ΝΔ για τα εθνικά θέματα. Εδώ ο κ. Σταμάτης, πρώην υπουργός και ενεργός βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, είχε το θράσος να δηλώσει ότι εμπιστεύεται τον Ερντογάν περισσότερο από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τον κ. Μητσοτάκη. Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία της ΝΔ αποδεικνύεται τυφλωμένη και ανίκανη να αντιληφθεί το κακό που προκαλούν, στη χώρα και όχι στην κυβέρνηση βέβαια, τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές.

7) Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες τί γίνεται; Υποθέτω ότι έχετε ακούσει κι εσείς τα σενάρια πως ενδεχομένως να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν έρθει στη Βουλή συμφωνία για το Σκοπιανό…

Την τελευταία τριετία έχω κληθεί πάνω από δέκα φορές να σχολιάσω σενάρια αποχώρησης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τον κυβερνητικό σχηματισμό, τα οποία όπως καταλαβαίνετε και εσείς τα διαψεύδει διαρκώς η ίδια η πραγματικότητα. Όποτε υπήρξε διαφωνία με τον κ. Καμμένο βρήκαμε τρόπο να την επιλύσουμε. Αντίθετα με τους σεναριογράφους λοιπόν, θεωρώ πως δεν υπάρχει περίπτωση ρήξης της κυβερνητικής συνεργασίας μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

Παρά τις πολιτικές διαφορές που ποτέ δεν κρύψαμε κοινός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL