Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Καταφύγιο στη διαδικασία αναζητά η ΝΔ ώστε αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταφύγιο στη διαδικασία αναζητά η ΝΔ ώστε αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση

Σε διαδικασιολογία καταφεύγει η ΝΔ προκειμένου να αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απάντησε στο αίτημα της ΝΔ να στηθεί μία κάλπη.

«Το ζήτημα που ετέθη δεν είναι για τη μία ή τις πολλές κάλπες. Είναι αν θα υπάρχει κάλπη για κάθε ένα εκ των αναφερομένων. Το βασικό επιχείρημα με το οποίο ψηφίσθηκε η πρόταση για πολλές κάλπες είναι ότι από κανένα δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση για Προκαταρκτική. Αν πηγαίναμε στην πρόταση για όλους μαζί - πακέτο που ήταν η πρόταση της ΝΔ θα ήταν υποχρεωτικό και για τους 10 να είναι στη διάθεση της Επιτροπής ως αναφερόμενοι. Όμως τώρα είναι δυνατόν για κάποιους εξ αυτών ενδεχομένως να μην τεθούν εξ υπαρχής στη διάθεση της Επιτροπής», τόνισε ο Ν. Βούτσης.

«Είναι μία θλιβερή αφ’ εαυτής διαδικασία γιατί κατηγορούνται συνάδελφοι αλλά και για τον τρόπο που εισάγεται. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπάρξει απόφαση για μία κάλπη και η ΝΔ ρητώς δηλώνει ότι θα ψηφίσει θετικά», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για «προσπάθεια να δημιουργηθούν υπόνοιες ενοχής στην κοινωνία» και για «πρόταση που αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης των 10 προσώπων».

«Δεν θα έρθουμε σήμερα να ανακαλύψουμε την Αμερική. Ξέρουμε πόσες κάλπες έχουν στηθεί στο παρελθόν», σχολίασε η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Εδώ δεν είναι έκτακτο στρατοδικείο. Όταν κατηγορείτε ανθρώπους και παρατάξεις θα μάθετε να ακούτε», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. «Αρχίσαμε άσχημα. Στρατοδικεία άλλοι έκαναν», τόνισε η Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο Γ. Κουτσούκος υποστήριξε ότι «το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιτομή της μεθόδευσης. Σπιλώνει και λασπώνει πρόσωπα για αδικήματα που δεν μπορούν να ερευνηθούν γιατί έχουν παραγραφεί». Ακόμη ζήτησε να ξεκαθαριστεί «αν θα έχουμε μία κανονική Προκαταρκτική πλήρους αρμοδιότητας που θα διερευνήσει την υπόθεση ή μία διαδικασία ξέπλυμα και τηγάνι». Ακόμη το ΠΑΣΟΚ είπε ότι έπρεπε να στηθεί κάλπη και για τον Ανδρέα Ξανθό.

«Εδώ δεν είναι ακροατήριο δικαστηρίου για να μας πείτε πως είναι το κλητήριο θέσπισμα. Μια χαρά περιλαμβάνονται όλα στην πρόταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Εδώ μιλάμε με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό», του απάντησε η Τ. Χριστοδουλοπούλου.

«Ο αριθμός των καλπών δεν εξετάζεται από τον αριθμό των υπό κατηγορία αλλά από τους ψηφοφόρους και από τις ιδιομορφίες που έχει η δική τους ιδιότητα. Το θέμα είναι η εξασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου. Αν η κάλπη είναι ενιαία θα μπορεί ο εμπλεκόμενος να ψηφίσει στην ψηφοφορία για τον εαυτό του», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα που εξετάζεται δεν εξετάζεται in rem αλλά in persona. Εξετάζουμε ποινικές ευθύνες και οι ευθύνες είναι ατομικές».

«Ο Π. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Γιατί για το ζήτημα Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης. Εδώ είναι η Βουλή της συγκάλυψης. Από τα 10 πρόσωπα για τα πέντε δεν λέτε ούτε το όνομά τους: Βενιζέλος, Πικραμμένος, Σαλμάς, Κουτρουμάνης, Λυκουρέντζος», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL