Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
"Καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε όποιον αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε όποιον αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα"

Ο κύβος ερρίφθη από την κυβέρνηση αναφορικά με τα επόμενα κοινοβουλευτικά βήματα σχετικά με τη δικογραφία του σκανδάλου Novartis. Έτσι, όπως ανακοίνωσε και επίσημα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να προτείνουν στη Βουλή τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σειρά συσκέψεων στο ανώτατο κομματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, με συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και τη συνάντηση Τσίπρα με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. "Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας από την Εισαγγελία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τα πράγματα έχουν πλέον πάρει τον δρόμο τους", είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

"Τις προηγούμενες μέρες η δικογραφία μελετήθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε αναλυτικά για το περιεχόμενο της δικογραφίας, να διερευνήσουμε τις κοινοβουλευτικές ενέργειες που οφείλουμε να κάνουμε ώστε να ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση, να διαβουλευτούμε και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις".

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η προανακριτική επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά τον νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της. "Σκοπός σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει το σύνταγμα και ο νόμος", σημείωσε, ενώ υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας "είναι αδιαπραγμάτευτος", προσθέτοντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι "δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης".

"Δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα", επισήμανε περαιτέρω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. H προανακριτική επιτροπή, η οποία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, εξήγησε, σκοπό έχει να διερευνήσει αν και κατά πόσο μπορούν να ανευρεθούν "αποχρώσες ενδείξεις, επαρκείς ενδείξεις, ικανοποιητικές ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων, έτσι ώστε να καταλήξει τελικά στην άσκηση ποινικής δίωξης και από εκεί και πέρα η υπόθεση να πάρει και τον δρόμο της κύριας ανάκρισης".

Να απαντήσει η Ν.Δ.

Σε υψηλούς τόνους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως εάν κατηγορεί εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς ότι ενεργούν στη βάση εντολών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προσβολή προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης. "Σε αυτή την περίπτωση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ονοματίσει τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν δημιουργήσει τη σκευωρία", υπογράμμισε και παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι και οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να τοποθετηθούν επ’ αυτού.

Απαντώντας στα όσα καταλογίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης, περί "στημένης υπόθεσης" από την κυβέρνηση και δικαστικούς λειτουργούς χαρακτήρισε τα όσα λέγονται "γελοία". "Ο πρωθυπουργός είναι, πράγματι, ένας ηγέτης διεθνούς κύρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και πλανητάρχης", σχολίασε. "Μου φαίνεται αρκετά περίεργο", είπε, "που ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί πως έχει τέτοιες μαγικές δυνατότητες ο κύριος πρωθυπουργός ώστε να μπορεί να ‘στήσει’ μια σκευωρία, να οργανώσει μια σκευωρία, η οποία περιλαμβάνει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI, την αμερικανική Πρεσβεία στη χώρα, προστατευόμενους μάρτυρες και μια σειρά από άλλες διαδικασίες, οι οποίες οδήγησαν την υπόθεση εδώ που την οδήγησαν".

Διεθνές σκάνδαλο

Απαντώντας στην κριτική περί "σκευωρίας" και την επιχείρηση υποβάθμισης της υπόθεσης, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως "δεν πρόκειται εδώ για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια", σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο.

"Αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες", εξήγησε επισημαίνοντας ότι και στην υπόθεση της Siemens που ξέσπασε το 2006, οι δικαστικές διαδικασίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. "Όλος ο κόσμος το ήξερε και σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβάνονται κυβερνήσεις, δημοσιογράφοι, πολιτικά πρόσωπα, το σύνολο δηλαδή της παγκόσμιας κοινότητας, στην οποία η Novartis είχε αναπτύξει ή φέρεται να είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς", είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει σεβασμός α λα καρτ

O Δ. Τζανακόπουλος κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και "να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη, που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της", ενώ έκανε λόγο ακόμη και για προσπάθεια τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων.

"Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ", σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι πρώτος απ΄ όλους "αυτό πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη της, που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης ή ακόμη -πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω- και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση".

Εξευτελίζονται όσοι μιλούν για "κουκουλοφόρους"

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων για υποθέσεις διαφθοράς ρυθμίζεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και τον ελληνικό νόμο, όπως αυτός τροποποιήθηκε επί συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου το 2014. Όπως τόνισε, ο νόμος προβλέπει ότι ο μοναδικός αρμόδιος για να αποκαλύψει τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων είναι το δικαστήριο στην επ’ ακροατηρίω διαδικασία. "Οποιοδήποτε άλλο αίτημα γίνεται από τη μεριά πολιτικών προσώπων θεωρώ ότι έχει ως στόχο ή θα μπορούσε να έχει ως στόχο τον εκφοβισμό ακριβώς αυτών των μαρτύρων", σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος. "Η προσπάθεια επομένως το διεθνώς αυτό προστατευόμενο καθεστώς να παρουσιαστεί ως καθεστώς κουκουλοφόρων δεν προσβάλλει την κυβέρνηση, αλλά την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη και τη διεθνή νομιμότητα, ενώ τελικά καταλήγει να εξευτελίζει αυτούς οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την υπερασπιστική γραμμή", πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL