Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα / "Καθαρό" μήνυμα Μοσκοβισί για την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα / "Καθαρό" μήνυμα Μοσκοβισί για την Ελλάδα

Ξεκάθαρο μήνυμα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας έστειλε ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου είχε πολύ σημαντικές επαφές με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω προσβλέπει στην ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν το 2019, έκανε επί της ουσίας λόγο για καθαρή έξοδο της χώρα μας από το Μνημόνιο, παραδεχόμενος ότι οι συζητήσεις για την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

«Όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο, μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να δηλώνει το ίδιο αμέσως μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Επιτυχής ολοκλήρωση

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι τα στοιχεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Σημείωσε δε πως «όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός», ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, «αλλά όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο, μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση».

Υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, διότι οι συναλλαγές πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά στη ζήτηση από τους επενδυτές και τούτο καταδεικνύει ότι είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, διότι το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα». «Μετά από οκτώ έτη, νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Τούτο, με πιο θετικό τρόπο, με πιο αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει συνολική συμφωνία ως προς το πώς ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για το πώς ορίζεται η μετά το πρόγραμμα εποπτεία για μια χώρα που ανακάμπτει με πλήρη κυριαρχία και που ταυτόχρονα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Όχι άλλο πρόγραμμα

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κανενός είδους άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος, ότι το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα, το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα. Υπογράμμισε πολλές φορές πως η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι κάτι που ήδη υπάρχει, «δεν είναι κάτι ειδικό για την Ελλάδα, δεν σημαίνει νέους κανόνες», παραπέμποντας στα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου.

Σημείωσε ότι «η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα», για να τονίσει ότι «μπορούμε να εργαστούμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση». Πρόσθεσε πως αν αυτά γίνουν στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος. «Αυτό θα είναι μια ιστορική στιγμή, 8 χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα», τόνισε.

Στις 21 Ιουνίου το κλείσιμο της συμφωνίας

Ειδικότερα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει για τα καλά στην Ελλάδα, ήδη 1,6% το 2017 και προβλέπεται 2,5% το 2018 και το 2019, «κάτι που αποδεικνύει ότι τώρα η ανάκαμψη επέστρεψε, η δημιουργία θέσεων εργασίας επέστρεψε και πιστεύω ότι για τους Έλληνες πολίτες η κρίση είναι πίσω τους». Σημείωσε ότι «καθώς η ανάπτυξη είναι εδώ και τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πολύ καλύτερα, μπορούμε να εργαστούμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τελευταία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για την τέταρτη αξιολόγηση και αν αυτά γίνουν, στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο μπορούμε να αποφασίσουμε ότι κινούμαστε προς το τέλος του προγράμματος». Τόνισε ότι «αυτό θα είναι μια ιστορική στιγμή, 8 χρόνια μετά την είσοδο στα προγράμματα» και ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές και τον Αλέξη Τσίπρα για την ισχυρή προσήλωση.

Το χρέος στο προσκήνιο

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν: τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος -"πρέπει να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους από τον ελληνικό λαό, υπάρχουν μηχανισμοί, ο γαλλικός μηχανισμός που συνδέει περισσότερη ανάπτυξη με λιγότερο χρέος"- και υπάρχει και το θέμα της μετά το πρόγραμμα εποπτείας. «Το να είσαι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι σε πρόγραμμα. Το να είσαι έξω από το πρόγραμμα σημαίνει ότι είσαι έξω από το πρόγραμμα», τόνισε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλο πρόγραμμα ή κάποιου άλλου είδους πρόγραμμα. Πρέπει, συνέχισε, να ορίσουμε τι υπάρχει για άλλες χώρες, όπως υπάρχει για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, που είναι σε μεταμνημονιακή εποπτεία, διασφαλίζοντας ότι οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές.

Κανονικό μέλος της Ευρωζώνης η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα γίνει κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με πλήρη δικαιώματα και φυσικά, καθήκοντα, με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ωστόσο προειδοποίησε ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό, μιλώντας χθες στον "Economist". Όπως είπε, το 80 με 90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί, ωστόσο διευκρίνισε ότι η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις.

Συνεχίζονται οι επαφές

"Είναι πολύ μεγάλη χαρά μας που είχαμε την ευκαιρία σήμερα να φιλοξενήσουμε τον επίτροπο και φίλο ευρωσοσιαλιστή Πιέρ Μοσκοβισί", είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία συναντήθηκε επίσης χθες. Σήμερα συνεχίζονται οι επαφές του Ευρωπαίου επιτρόπου, καθώς θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, τον αν. υπουργό Αλ. Χαρίτση, αλλά και με τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Να τελειώνουμε με την αδιέξοδη λιτότητα

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του Πιέρ Μοσκοβισί προς την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δικαιώνεται ως προς τις θέσεις του, για να συμπληρώσει ότι είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης.

Συμπλήρωσε επίσης ότι έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν δύο ζητήματα: Το πρώτο, σχετικά με την επίβλεψη μετά το πρόγραμμα, και εν προκειμένω εκτίμησε ότι οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη στρατηγική εξόδου. Το δεύτερο, για το χρέος, οπότε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL