Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
"Η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί"

Σε υψηλούς τόνους απάντησε η κυβέρνηση στην ανακοίνωση Μητσοτάκη για "κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο" και για σκευωρίες όσον αφορά την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο K. Μητσοτάκης επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους. "Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι..." σχολιάζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

"Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί" υπογραμμίζεται και τονίζεται πως η Δικαιοσύνη, όπως και η δημοκρατία, "ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει". "Η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου ισχύει πάντα στην Ελλάδα" επισημαίνεται.

"Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis" καταλήγει το Μαξίμου.

Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα

Μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί από τις "καταιγιστικές εξελίξεις" για το σκάνδαλο της Novartis, πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που διεξήχθη χθες στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η συζήτηση ήταν προκαταρκτική και διευκρινίστηκαν νομικές και πολιτικές πτυχές της δικογραφίας, ενώ τονίστηκε ότι η μελέτη της δικογραφίας θα συνεχιστεί. "Τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις" σημείωνε ανώτατη κυβερνητική πηγή. Το ζήτημα θα τεθεί και πάλι επί τάπητος σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σε άμεσο διάστημα.

Ο προβληματισμός και οι διαβουλεύσεις για τις επόμενες κινήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται, τα επικρατέστερα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι τρία.

Πρώτον, συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής με πρόταση της συμπολίτευσης, κάτι που απαιτεί 30 υπογραφές, δεύτερον η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που απαιτεί 60 υπογραφές, και, τρίτον, η υπόθεση να διερευνηθεί από την Τακτική Δικαιοσύνη, κάτι που προϋποθέτει την άρση της ασυλίας των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη δικογραφία. "Δεν έχουν λήξει οι κινήσεις, όλα θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες" διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Π. Πολάκης: Η βρωμιά στη δημοσιότητα

"Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους" ανέφερε χθες στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης. "Από τα 320 δισ. του δημόσιου χρέους τα 85 δισ. είναι το μαύρο χρήμα στην Υγεία. Χθες βγήκε με δικαστική βούλα ότι 23 δισ. είναι η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τις φαρμακευτικές (3 δισ. από τη Novartis) από την περίοδο 2000 - 2015" είπε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα μας ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που τα ασφαλιστικά της ταμεία αποζημίωναν το σύνολο της λιανικής της τιμής όταν έμπαιναν στη χώρα. Στη Γερμανία τα ασφαλιστικά ταμεία διαπραγματεύονταν με την εταιρεία την τιμή του φαρμάκου και έριχναν τις τιμές" εξήγησε ο Π. Πολάκης. "Για παράδειγμα ένα φάρμακο 100 ευρώ στη Γερμανία το αγόραζαν τα ασφαλιστικά ταμεία 20 και 30 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 100 ή 90 ευρώ" σημείωσε και πρόσθεσε πως η τιμή διαμορφωνόταν όχι από το υπουργείο Υγείας, αλλά από το υπουργείο Εμπορίου έως το 2010.

Η Novartis "μίζωσε" υπουργούς και γιατρούς

"Στα Μνημόνια μεταφέρθηκε ο καθορισμός της τιμής στις διαδικασίες του υπουργείου Υγείας και μπήκε ένα οριζόντιο μαχαίρι για τη φαρμακευτική δαπάνη, που είχε φτάσει αθροιστικά από ασφαλιστικά ταμεία και δημόσια νοσοκομεία (το 2009) στα 9 δισ. ευρώ και την κατέβασε στα σημερινά επίπεδα" επισήμανε. "Τότε μια σειρά από εταιρείες, όπως η Novartis, που στήριξε την ανάπτυξή της και τη δεσπόζουσα της θέση στην αγορά στην ιστορία με τα εμβόλια για παράδειγμα και άλλα φάρμακα που έφερε σε πολύ υψηλές τιμές και μίζωσε υπουργούς και γιατρούς" αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

"Τα φάρμακα της Novartis εκτόπισαν φάρμακα άλλων εταιρειών με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού" συμπλήρωσε ο Π. Πολάκης. Όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, "οι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας, τα οποία έπιασαν με αδικαιολόγητο μεγάλο πλουτισμό και κελάηδησαν".

Α. Ξανθός: Αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες

Για "πραγματικό σκάνδαλο μεγάλης χρονικής διάρκειας, που άργησε να διαλευκανθεί" έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την παραγωγή και χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης. Όπως διευκρίνισε, η υπόθεση άρχισε να διερευνάται με πρωτοβουλία της αμερικανικής Δικαιοσύνης, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είχαμε μία εταιρεία με προφανώς επιθετική πρακτική που παρέβαινε τους καλώς εννοούμενους κανόνες του ανταγωνισμού».

"Αυτό το σκάνδαλο φαίνεται ότι είχε 'ουρές' στην Ελλάδα" σημείωσε και τόνισε ότι οι αμερικανικές αρχές συνέδραμαν στη διαδικασία διερεύνησής του. "Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, για πρώτη φορά, να υπάρξει μία εξυγιαντική παρέμβαση στον χώρο της Υγείας" σημείωσε και υπογράμμισε πως "κατά την άποψή μου, όταν υπάρχει ένα σκάνδαλο, υπάρχουν αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες".

Έτσι ξεκίνησε και η αποκάλυψη της Siemens

"Η σπουδή κάποιων να αποδώσουν τα πάντα σε σκευωρία στημένη στην Ελλάδα από την κυβέρνηση είναι λάθος και τα επιχειρήματα δεν είναι πειστικά" υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. "Έτσι ξεκίνησε η αποκάλυψη και του σκανδάλου Siemens" υπενθύμισε. Παράλληλα υποστήριξε πως πρέπει να αποφευχθεί μια πόλωση "με κομματικές σκοπιμότητες, όπου προκαταβολικά τα κόμματα και οι ηγεσίες τους να ταυτίζονται με κάποια στελέχη που φέρονται να είναι μπλεγμένα".

Έλλειψη ψυχραιμίας που "μυρίζει" ενοχή

Για μία από τις πιο ακραίες εκφράσεις διαφθοράς και διαπλοκής ως αποτύπωμα του παλαιότερου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ. "Είναι μία υπόθεση που πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους και να αποδοθούν οι αντίστοιχες ευθύνες αδιακρίτως", υποστήριξε ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, σημείωσε πως, από τη στιγμή που τα ονόματά τους εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, θα κληθούν να αποδείξουν εάν έχουν σχέση με την υπόθεση, εάν οι κατηγορίες που τους αποδίδονται ευσταθούν. "Εκείνο που για την ώρα θέλω να διαπιστώσω είναι ότι βλέπω έλλειψη ψυχραιμίας, έναν εκνευρισμό που αποπνέει τελικά μάλλον μία κατάσταση ενοχής" σημείωσε.

"Πραγματικά ανατριχιαστικά" χαρακτήρισε τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης μιλώντας στην ΕΡΑ. Όπως υποστήριξε, "φαίνεται να υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να είναι μία υπόθεση μεγαλύτερη και βαθύτερη από την υπόθεση Siemens".

Σημείωσε ακόμη ότι "οι ίδιοι είναι αυτοί (σ.σ.: εκείνοι που μιλούν για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη) οι οποίοι εκ του αποτελέσματος φαίνονται ότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική Δικαιοσύνη και θεωρούν ότι κατασκευάζονται φαντάσματα". Καταλήγοντας ο Κ. Ζαχαριάδης κάλεσε σε μία "συμμαχία των έντιμων και υγιών δυνάμεων ώστε να μπορέσει η χώρα επιτέλους να γυρίσει σελίδα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL