Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
"Μακεδονικό" / "Μακεδονικό": Τώρα ξεκινά το παζάρι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μακεδονικό" / "Μακεδονικό": Τώρα ξεκινά το παζάρι...

Σε περίοδο λεπτών ισορροπιών, που θα κρίνουν και την έκβαση των διαπραγματεύσεων, εισέρχεται το "Μακεδονικό", έπειτα από τον πρώτο κύκλο των επαφών και των συναντήσεων, που έκλεισε με τις επισκέψεις του Μ. Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια την περασμένη εβδομάδα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης, καθώς δεν είναι διατεθειμένη (όπως ισχύει για κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση σε οποιαδήποτε χώρα...) να κάνει εξωτερική πολιτική βάσει συλλαλητηρίων, δημοσκοπήσεων ή τάσεων της κοινής γνώμης - χωρίς, αυτό, πάντως, να σημαίνει ότι δεν θα επιχειρηθεί η αποκωδικοποίηση τυχόν πολιτικών μηνυμάτων από την πλατεία Συντάγματος.

Πλέον, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έχει στις “αποσκευές” του και τις προτάσεις της Ελλάδας και τις προτεραιότητες της ΠΓΔΜ και γνωρίζει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές. Την ίδια γνώση, άλλωστε, έχουν και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη στη διαπραγμάτευση, καθώς πλέον έχουν υπάρξει αρκετές επαφές μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και κάθε πλευρά ξέρει τι ζητεί η άλλη.

Ανταλλαγή μηνυμάτων

Στην αρχή της σχετικής συζήτησης, στον δημόσιο διάλογο τα πράγματα φάνταζαν κάπως απλά ή και απλοϊκά, αφού φαινόταν ότι το πρόβλημα ήταν να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία. Ωστόσο, τα συμπαρομαρτούντα του “ονοματολογικού” είναι μάλλον σημαντικότερα από την ονομασία αυτή καθεαυτή: η Αθήνα έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως προϋπόθεση την απόκρουση του αλυτρωτισμού, ενώ από την περασμένη Πέμπτη μία φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου ερμηνεύθηκε ως “σκλήρυνση” της ελληνικής στάσης, καθώς ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως μόνο με συνταγματική αναθεώρηση παίρνει σάρκα και οστά η πρόνοια “erga omnes” (έναντι όλων). Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, στις κοινές του δηλώσεις με τον Μ. Νίμιτς, να φέρει στο προσκήνιο άλλο ένα “αγκάθι”: το θέμα της ταυτότητας. Ο Δημ. Τζανακόπουλος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι τέτοιες δηλώσεις “δεν βοηθούν”. Ο υπουργός Οικονομικών Ν. Κοτζιάς από την πλευρά του δήλωσε ότι μετά τη συνομιλία που είχε με τον Μ. Νίμιτς, αφού επέστρεψε από τα Σκόπια, "του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο".

Ισορροπίες και ερωτήματα

Παρά τα προαναφερθέντα, πάντως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις παραμένει καλό και ουδεμία πλευρά αμφισβητεί τη βούληση της άλλης για λύση. Άλλωστε, μόλις προχθές, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επανέλαβε πως "είναι εξαιρετική ευκαιρία επίλυσης" του θέματος, ενώ σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην ΠΓΔΜ το 61% τάχθηκε υπέρ της λύσης και του συμβιβασμού.

Είναι, άλλωστε, λογικό όσο προχωρά η διαπραγμάτευση να σκληραίνουν τα μηνύματα και να αυξάνονται οι ελιγμοί: για παράδειγμα, έμπειροι παρατηρητές αποδίδουν την εξαιρετικά ήπια και μετριοπαθή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ και του Προέδρου της χώρας σε πιέσεις προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας για λύση. Επίσης, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Ζ. Ζάεφ υιοθέτησε μια ηπιότερη στάση από εκείνη του Ν. Ντιμιτρόφ δείχνει ότι είτε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν μοιράσει ρόλους, είτε ότι ο Ν. Ντιμιτρόφ έχει προσωπική ατζέντα.

“Κλειδί” το σύμφωνο

Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας δείχνει μια πρωτοφανή “μετριοπάθεια”. Ως εκ τούτου, καταλύτης για εξελίξεις ενδέχεται να είναι το περίφημο “σύμφωνο” που καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών για να αποστείλει στην ΠΓΔΜ ως εργαλείο διαπραγμάτευσης. Επί της ουσίας, θα πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας, που θα περιέχει τις ελληνικές θέσεις, καθώς Αλ. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς έχουν αποφασίσει ότι η ελληνική διπλωματία πρέπει να διαμορφώνει την κατάσταση και όχι να αφήνεται στη διάθεση των γεγονότων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το “σύμφωνο” θα έχει ξεχωριστά κεφάλαια για όλα τα εκκρεμή θέματα, ήτοι για το όνομα και το εύρος της χρήσης του, για την απόκρουση του αλυτρωτισμού και τη συνταγματική αναθεώρηση, για την πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς και την Ε.Ε., αλλά και για την “θετική ατζέντα” ανάπτυξης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το κείμενο αναμένεται να είναι έτοιμο προς αποστολή στη γειτονική χώρα ώς τα μέσα του μήνα και τότε είναι που επί της ουσίας θα αρχίσει το “παζάρι” των δύο πλευρών και θα φανεί αν η ευνοϊκή συγκυρία μπορεί να έχει διαφορετική κατάληξη από τα προηγούμενα 25 χρόνια άγονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL