Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Δικαίωμα των πολιτών η διαμαρτυρία, σεβασμός στις ευαισθησίες του λαού / Δικαίωμα των πολιτών η διαμαρτυρία, σεβασμός στις ευαισθησίες του λαού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαίωμα των πολιτών η διαμαρτυρία, σεβασμός στις ευαισθησίες του λαού / Δικαίωμα των πολιτών η διαμαρτυρία, σεβασμός στις ευαισθησίες του λαού

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία παρακολουθεί η κυβέρνηση το σημερινό συλλαλητήριο, καθώς, όπως διαβεβαιώνει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντολές να εφαρμόσει τα σχέδια που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις. "Ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμη η συγκέντρωση αυτή, το συλλαλητήριο αυτό και οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους για τα εθνικά θέματα να μπορέσουν με ηρεμία να την εκφράσουν" όπως τόνισε την Παρασκευή ο Νίκος Τόσκας.

Ν.Δ.: Ποια Μακεδονία; Όλα για να πέσει η κυβέρνηση!

Την ίδια όμως στιγμή, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες επιχειρήθηκε -με κορύφωση την Παρασκευή- να στηθεί σκηνικό προβοκάτσιας και όξυνσης με "άρωμα Ακροδεξιάς" τόσο με το επεισόδιο που επιχειρήθηκε να στηθεί στα Ίμια, όσο και με τις απειλές κατά του Νίκου Κοτζιά. Παράλληλα, δίπλα στους ακροδεξιούς που απειλούν με σφαίρες τους πολιτικούς και τους "προδότες", η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη στήριξη των φιλικών της μέσων, επιχειρεί να προσδώσει στη σημερινή συγκέντρωση αντικυβερνητικό χαρακτήρα, βάζοντας κατά μέρος τα περί "Μακεδονικού". "Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα" χαρακτήρισε τη σημερινή ο Α. Σαμαράς, δίνοντας το στίγμα της παράταξης.

"Το μόνο που ενδιαφέρει τον Κ. Μητσοτάκη είναι ο αλυτρωτισμός του για την εξουσία" σχολίαζε το Μαξίμου μετά τη σαφή δήλωση της βουλευτή της Ν.Δ., Φ. Αραμπατζή ότι το συλλαλητήριο είναι "αντικυβερνητική διαδήλωση". Την "γραμμή" είχε φροντίσει να δώσει νωρίτερα ο Άρης Πορτοσάλτε, κάνοντας λόγο για μια αντικυβερνητική διαδήλωση με "αφορμή το 'Μακεδονικό'". "Ό,τι δεν έγινε με τους 'Παραιτηθείτε'" είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ που από νωρίς έχει "κατοχυρώσει" τη ζωντανή μετάδοση του συλλαλητηρίου, ενώ τα στούντιο του Φαλήρου υπήρξαν ιδιαιτέρως φιλόξενα για τους διοργανωτές.

Επικίνδυνα, ακροδεξιά στοιχεία θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευαισθησίες του λαού

"Κατανοούμε και σεβόμαστε τις ευαισθησίες του καθενός που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο" υπογράμμιζε την Πέμπτη από την ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διάφορες πολιτικές δυνάμεις και ρεύματα "άκρως επικίνδυνα, ακροδεξιά, εθνικιστικά και μισαλλόδοξα", που θέλουν να δημιουργήσουν μαζικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία "βασιζόμενα πάνω σε αυτή την ευαισθησία του ελληνικού λαού".

Όπως υπογραμμίζουν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, το δικαίωμα της συμμετοχής στο συλλαλητήριο και η έκφραση της διαφορετικής άποψης και διαμαρτυρίας δεν δέχονται επερώτησης. Ωστόσο εκτιμάται πως το εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή επιτάσσει την επίλυση ενός προβλήματος που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτή η κυβέρνηση, με ευθύνες άλλων, εδώ και 25 χρόνια, μακριά από ακραίες φωνές, μισαλλοδοξίες και αλυτρωτισμούς.

Κρίνοντας, άλλωστε, από τους διοργανωτές και τους προπαγανδιστές του συλλαλητηρίου, δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για τις προθέσεις. Το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης, με τις ομιλίες απόστρατων στρατηγών και τους ύμνους στον στρατό και στις ειδικές δυνάμεις είναι ενδεικτικό. "Μια σφαίρα για τον εχθρό, δυο σφαίρες για τον προδότη, μπορεί και τρεις" ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος Ελλήνων Πολιτεία Νίνα Παυλίδου, με τη Ν.Δ. να "ξεχνάει" να ζητήσει καταδίκη της βίας... απ' όπου κι αν προέρχεται.

Επιλεκτική καταδίκη της βίας από τη Ν.Δ.

Είναι σαφές ότι για το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη, η ευαισθησία για τη δημοκρατία και τη μη βία αφορά μόνο τα Εξάρχεια, τον Ρουβίκωνα και τους μικροπωλητές μετανάστες έξω από την ΑΣΟΕΕ. Μάλλον δεν είναι η βία ίδια "απ' όπου κι αν προέρχεται". Έτσι, εν μέσω εκκωφαντικής σιωπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών έλαβε την απειλή για σφαίρες με επιστολή στο γραφείο του.

"Η Νέα Δημοκρατία εδώ και δύο ημέρες δεν έχει βρει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τις φασιστικές απειλές" σχολίαζε το γραφείο του πρωθυπουργού τονίζοντας πως "όσοι αγκαλιάζουν την ακροδεξιά, χαϊδεύουν τα αυτιά των μισαλλόδοξων πατριδοκάπηλων και επιχειρούν να διχάσουν τους Έλληνες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους". Οι απειλές κατά του Ν. Κοτζιά ανάγκασαν την αξιωματική αντιπολίτευση στο... και πέντε να καταδικάσει.

Επικίνδυνα παιχνίδια στα Ίμια

Την ίδια ώρα, αρκετά μακριά από την Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κάλυμνο, στο νοσηρό κλίμα της εθνικιστικής έξαρσης με αφορμή το "Μακεδονικό", φερόμενο μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης και υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με τη Χρυσή Αυγή αναζητούσε σκάφος προκειμένου να μεταβεί στα Ίμια, την ημέρα της επετείου εκείνης της δραματικής νύχτας το 1996. Το συγκεκριμένο άτομο εντοπίστηκε από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές και δεν του επιτράπηκε, ούτε θα του επιτραπεί να φύγει. Αν και δεν έχει συλληφθεί, παρακολουθείται στενά.

Βαρθολομαίος: Λύστε το ειρηνικά και με σύνεση

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Με χθεσινή του δήλωση ανέφερε ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Μητέρα Εκκλησία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Βαλκανικής, εξ αφορμής των συζητήσεων για το θέμα του ονόματος της FYROM, κάνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση".

"Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στον ρόλο της Εκκλησίας απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση" δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL