Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Πατριδοκαπηλία εις αναζήτησιν "Αγανακτισμένων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πατριδοκαπηλία εις αναζήτησιν "Αγανακτισμένων"

Να "αγκαλιάσει" το συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής, με την εμφανή προσδοκία να βρει... "Αγανακτισμένους" και να προσδώσει αντικυβερνητικές διαστάσεις στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος, επιχειρεί απροσχημάτιστα πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ώρα που πληθαίνουν οι εισηγήσεις που δέχεται ο ίδιος να παραστεί, αλλά και τα σενάρια που θέλουν να δίνει το "παρών" και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Παρ' ότι επισήμως, μιλώντας στον Πύργο της Ηλείας χθες βράδυ, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί με τη φράση "εμείς σεβόμαστε και όσους επιλέξουν να πάνε και όσους δεν πάνε", στη συνέχεια πήρε σαφή θέση, εμφανιζόμενος ως "προστάτης" όσων θελήσουν να δώσουν το "παρών": "Αυτό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό είναι να βγαίνει το παρακράτος του Ρουβίκωνα και να απειλεί με επεισόδια και η κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής, και δεν το λέω τυχαία στον κ. Τσίπρα", επισήμανε, σε πολύ οξείς τόνους, ενώ, αναφερόμενος στην διαφωνία των ΑΝ.ΕΛΛ. με τυχόν σύνθετη ονομασία, καταλόγισε στους δύο κυβερνητικούς εταίρους "άθλια πολιτική συμπαιγνία σε κοινή δημόσια θέα".

Παραπομπή στο μέλλον

Ταυτοχρόνως, πάντως, αν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε αναλυτικά στο "Μακεδονικό", δεν κατάφερε να κρύψει τη διχοστασία στο εσωτερικό του κόμματός του και την ανάγκη του να κινηθεί μεταξύ του Συμβουλίου Αρχηγών του '92 και του Βουκουρεστίου του 2008. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε για μία ακόμη φορά να στρώσει το έδαφος τυχόν άρνησής του, επιμένοντας σε «λύση ενιαία και αδιαίρετη» και προσθέτοντας πως «λύση σε δόσεις, με την Ελλάδα να πληρώνει τις μετρητοίς, όχι μόνο δεν θα γίνει αποδεκτή αλλά είναι και επικίνδυνη. Λύση που δεν θα είναι συνολική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα ποια είναι αυτή η λύση και περιορίστηκε μόνο να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως, "αντί να βελτιώσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, είναι έτοιμος να κάνει βήματα προς τα πίσω". "Αντί να ζητήσει δεσμεύσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να φανεί αν είναι έτοιμη η άλλη πλευρά για λύση, ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να δώσει ανταλλάγματα", ισχυρίστηκε, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση πως δεν αποκρούει τη συζήτηση περί "μακεδονικού έθνους". Ταυτοχρόνως, ο Κυρ. Μητσοτάκης ουσιαστικά επέμεινε στη γραμμή να λυθεί το "Μακεδονικό" στη... δευτέρα πολιτική παρουσία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "προσήλθε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις από την άλλη πλευρά". Μάλιστα, επανέλαβε την ακατανόητη φράση του ότι "δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς (sic)" αλλά και την εθνικά επικίνδυνη διατύπωσή του ότι "δεν θα δεχτούμε τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα".

Αντικυβερνητική επίθεση

Αρκετές ώρες πριν την ομιλία Μητσοτάκη στον Πύργο, η Ν.Δ. είχε καλέσει εμμέσως σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής, επιτιθέμενη στην κυβέρνηση για τους... "πάσης φύσεως Ρουβίκωνες". "Μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη ακόμη και απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ενωμένοι για την πατρίδα μας. Μόνον έτσι εξηγείται η άρνησή της να αποδοκιμάσει τους πάσης φύσεως Ρουβίκωνες, που εκτοξεύουν απειλές διαφωνώντας με το συλλαλητήριο της Αθήνας. Ας της υπενθυμίσουμε, λοιπόν, το αυτονόητο: Μαζικές εκδηλώσεις πολιτών κανείς δεν μπορεί να τις διαβάλλει, όσο και να το επιθυμεί, και η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ό,τι επιθυμούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας", επισήμανε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείπνο Σαμαρά - Μητσοτάκη

Ταυτοχρόνως, με δεδομένη την πολιτική συγκυρία, αλλά και τις πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. να δώσει την Κυριακή το "παρών" στο Σύνταγμα, έχει τη σημασία του το δείπνο που είχε χθες βράδυ στην Καλαμάτα με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Άλλωστε, σύσσωμο το "σαμαρικό" μπλοκ αναμένεται να πραγματοποιήσει ηχηρή παρέμβαση στο συλλαλητήριο της Κυριακής, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραστεί και ο ίδιος, στέλνοντας σήμα κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία" σε τυχόν λύση του "Μακεδονικού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL