Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τον Αλ. Τσίπρα ενημέρωσε ο Ν. Κοτζιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τον Αλ. Τσίπρα ενημέρωσε ο Ν. Κοτζιάς

Μία ώρα και 15 λεπτά διήρκησε η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη χθεσινή συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ  διήρκεσε κάτι παραπάνω από δυόμισι ώρες και, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες και ενδείξεις, στο τραπέζι έπεσαν περισσότερες από μία προτάσεις ονομασίας. Ο ίδιος ο διπλωμάτης του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, στις σύντομες δηλώσεις και απαντήσεις του προς δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μετά το πέρας της συνάντησης, χαρακτήρισε τις προτάσεις που κατέθεσε ως ένα “καλό σύνολο ιδεών συμβιβασμού”, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η συνάντηση πήγε καλά -με δεδομένο ότι ήταν η πρώτη.

Σημειωτέον, πάντως, ότι, σύμφωνα με όσα υπονόησε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις δηλώσεις του, οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνάντηση κινούνται στη λογική της σύνθετης ονομασίας. Εξάλλου ο Μ. Νίμιτς χαρακτήρισε “μη ρεαλιστική” μία πρόταση χωρίς τη χρήση του όρου “Μακεδονία”.

Σήμερα ιστοσελίδα από την ΠΓΔΜ κάνει λόγο για πέντε πιθανά ονόματα που φέρεται να συμπεριέλαβε στις χθεσινές του προτάσεις ο Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mkd.mk ο διαμεσολαβητής πρότεινε στη συνάντηση με τους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκσι πέντε ονομασίες, ενώ σε όλες περιλαμβάνεται η ονομασία Μακεδονία.

Τα πέντε ονόματα σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα:

- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
- Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορούσε να είναι: Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija, Makedonija (Skopje).

Παράλληλα, η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι η γλώσσα που προτείνεται είναι είτε «μακεδονική» είτε «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Νέας, Άνω, του Βαρδάρη, Βόρειας κλπ).

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ονόματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις δύο πλευρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL