Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση F-16

Την αναβάθμιση των F16 θα αναλάβει η ΕΑΒ αλλά και ιδιωτικές εταιρείες

Λιγότερα από 123 F-16 θα αναβαθμιστούν καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από 1,1 δις είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Τα χρήματα θα προέρχονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού η κυβέρνηση παραλάβει σχετική επιστολή από το αμερικανικό Κογκρέσο στις 2 Νοεμβρίου.

Ο Δ. Βίτσας είπε ότι «είναι προσδιορισμένα» τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης (θα αφορούν τα ηλεκτρονικά όργανα), θα έχει ολοκληρωθεί το 2025 και επιβεβαίωσε ότι στην αναβάθμιση θα έχει ρόλο και η ΕΑΒ αλλά και ιδιωτικές εταιρείες. Για τα αντισταθμιστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι υπάρχει περιθώριο για ένα μικρό μέρος ΑΩ.

«Ευχαριστούμε που ήρθατε να μας βγάλετε από το πέλαγος της άγνοιας» σχολίασε ο Νίκος Φίλης απαντώντας εμμέσσως στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας που είχε μιλήσει για δείγμα άγνοιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είχε επισημάνει πως «δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε καμμία υπόνοια μη υποδειγματικής διαχείρησης» καθώς η αναβάθμιση των F-16 «μετατρέπεται σε κολάρο ασφυξίας στα δημοσιονομικά».

Ο Θοδωρής Δρίτσας υπενθύμισε την ενημέρωση που είχε η Επιτροπή από την κυβέρνηση και ότι από τα κόμματα δεν αμφισβητήθηκε η ανάγκη να υπάρχει αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών. Η αναβάθμιση των F-16 «δεν ήταν σύννεφο εν αιθρία. Αυτά τα συζητάμε εδώ και ένα χρόνο» υπογράμμισε ο Χρήστος Καραγιαννίδης επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση.

Για αλαλούμ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ισχυριζόμενος ότι δεν επιτρέπονται ΑΩ. Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ρώτησε αν θα υπάρχει συμμετοχή της ΕΑΒ και αναβάθμιση των Μιράζ ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ανατραπούν οι ισορροπίες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η αχρείαστη ανομία του '73 και ο εορτασμός της

Προσπάθειες να διαγραφεί το Πολυτεχνείο από την ιστορική μνήμη έχουν γίνει πολλές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όρισε τις εκλογές του 1974 εκείνη την ημέρα για να την αποφορτίσει. Στην τρίτη επέτειο η...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο