Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Κώστας Δουζίνας, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής / Ο Κ. Δουζίνας στην Αυγή: Η γεωπολιτική αναβάθμιση είναι το κέρδος του ταξιδιού στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Δουζίνας, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής / Ο Κ. Δουζίνας στην Αυγή: Η γεωπολιτική αναβάθμιση είναι το κέρδος του ταξιδιού στις ΗΠΑ

Την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας αξιολόγησε ως το σημαντικότερο από τα κέρδη του ταξιδιού των πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο Κ. Δουζίνας. Μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι κομμάτι της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ενώ παρατήρησε ότι υπήρχε ευρύτερη πολιτική συμφωνία για την αναγκαιότητα της αναβάθμισης των F-16. Παράλληλα ο Κ. Δουζίνας έκανε στην «Αυγή» ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τα κρίσιμα ζητήματα του Brexit και της Καταλωνίας.

* Πώς αποτιμάτε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ; Ποια τα κέρδη της επίσκεψης αυτής για τη χώρα μας;

Θα έλεγα ότι τα κέρδη του ταξιδιού έχουν περισσότερο σχέση με την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκηνή. Είμαστε πιθανώς το μόνο κράτος της ευρύτερης περιοχής που μιλάει με όλα τα κράτη. Η χρησιμότητα της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη.

Και στα δικά μου ταξίδια ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η μόνιμη επωδός είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη σταθερή χώρα σε μια φλεγόμενη περιοχή. Οι δύσκολες σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας και η πιθανή αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας αποτελούσαν πρόσθετο παράγοντα για να ζητηθεί βοήθεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη γείτονα.

Όσον αφορά το οικονομικό πεδίο, τα τελευταία 20 χρόνια οι άμεσες επενδύσεις από τις ΗΠΑ ήταν περιορισμένες, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν επιφανειακά την ομογένεια. Αυτή η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται, τα οικονομικά αποτελέσματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

* Η παρουσία ενός αριστερού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ξένισε πολλούς δεδομένου του παραδοσιακού αντιαμερικανισμού της Αριστεράς. Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την κριτική;

Πρέπει να δούμε το ταξίδι του πρωθυπουργού στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγής των διεθνών συσχετισμών, της παρακμής της ισχύος των ΗΠΑ και του περάσματος σε μια νέα πολυπολική παγκόσμια ισορροπία. Να το βάλουμε δίπλα στα δύο ταξίδια του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα, καθώς και σε αυτά στο Ιράν και τη Ρωσία, την ώρα που σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας.

Η θέση της Ελλάδας, και μάλιστα μιας αριστερής κυβέρνησης, πρέπει να είναι αυτή ενός «τίμιου διαμεσολαβητή», εκείνης της δύναμης που μιλάει με όλες τις μεγάλες δυνάμεις ανοικτά, τίμια, υποστηρίζοντας τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και προσπαθώντας να βοηθάει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των αντιπάλων. Θα ήταν περίεργο ο πρωθυπουργός να μην πάει στις ΗΠΑ, ενώ έχει πάει σε Κίνα και Ρωσία. Είναι κομμάτι της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

* Η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 δεν έγινε δεκτή χωρίς αντιδράσεις. Ποια είναι η σημασία αυτής της συμφωνίας, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την οικονομική κρίση;

Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής έγινε πρόσφατα αναλυτική και εμπιστευτική συζήτηση για το ζήτημα των F-16. Υπήρχε ευρεία συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ότι η αναβάθμιση είναι απαραίτητη, ότι είναι αίτημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή και περιοχή, η εγρήγορση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητη.

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της χώρας μας λόγω και των κινδύνων από τον παράλογο γείτονά μας προς ανατολάς ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρχίσουν να μεταφέρονται κονδύλια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθν. Άμυνας στον προϋπολογισμό των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Δεν είναι για μένα μια πρώτη προτεραιότητα μιας αριστερής κυβέρνησης, αλλά δεν μπορούμε πάντα να επιλέγουμε τις προτεραιότητές μας.

* Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται ότι δεν προχωράνε με την ταχύτητα που αναμενόταν. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει όλη αυτή η κατάσταση;

Ήταν προφανές από την αρχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit ότι το διαζύγιο της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε. θα ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό,τι είχε υποστηριχθεί από τους οπαδούς του κατά την προεκλογική καμπάνια για το δημοψήφισμα. Τα τρία βασικά θέματα είναι τα χρήματα που θα δώσει η Μ. Βρετανία στην Ε.Ε. για ανειλημμένες υποχρεώσεις, το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία και κυρίως τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που θα παραμείνουν στη Μ. Βρετανία.

Εγώ ο ίδιος, ως Έλληνας της Μ. Βρετανίας, πήρα επιστολή από την πρωθυπουργό που έλεγε ότι «θέλουμε να μείνετε μετά το Brexit», αλλά θύμιζε τις προϋποθέσεις για την προμήθεια ειδικών ταυτοτήτων, την εγκατάσταση μελών της οικογένειας των Ευρωπαίων πολιτών, τη μετακίνηση από την Ε.Ε. προς τη Μ. Βρετανία και την πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης.

Αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν με τον ρυθμό που διεξάγονται αυτήν την εποχή, τότε προβλέπεται ότι αυτές θα είναι εξαιρετικά επίπονες και δημιουργείται ερώτημα για το κατά πόσον μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως πριν από το 2019, όταν και τυπικά η Μ. Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε.

Μέχρι πολύ πρόσφατα πίστευα ότι δεν υπήρχε περίπτωση ανατροπής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Εντούτοις η στροφή του ηγέτη των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν προς μια πολιτική που υποστηρίζει τη διατήρηση των καλύτερων δυνατών σχέσεων με την Ε.Ε. έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει πιθανότητα για δεύτερο δημοψήφισμα ή για μια διαπραγμάτευση για μια κατάσταση που θα πλησιάζει την τρέχουσα.

Αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις στο Συντηρητικό Κόμμα, καθώς η επιβίωση της Τ. Μέι φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά σύντομη. Τόσο οι φιλοευρωπαϊκές, όσο κι οι ακροδεξιές δυνάμεις του κόμματος έχουν ξεκινήσει διαδικασίες υπονόμευσής της. Ο μόνος λόγος που οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν ξεκινήσει και τυπικά είναι ο φόβος ότι μια «άγρια» διαδικασία διαδοχής της Τ. Μέι θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης και σε μια σίγουρη νίκη του Εργατικού Κόμματος.

* Το ζήτημα της απόσχισης της Καταλωνίας φαίνεται να μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του. Πώς κρίνετε την κατάσταση; Μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αυτό;

Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση θα οδηγούσε σε απομάκρυνση από εθνικισμούς. Το παράδοξο είναι ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με αύξηση των ακροδεξιών εθνικιστικών στοιχείων. Η διαφορετικότητα των εθνικισμών της Καταλανών, των Βάσκων και των Σκωτσέζων είναι ότι νιώθουν πως αδικούνται από την απαγόρευση της απόσχισης που επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλοι οι εθνικισμοί με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε αυτά τα κινήματα ζητούν δικά τους κράτη εντός της Ε.Ε.

Η απάντηση της Ε.Ε., που υποστηρίζει απολύτως την άποψη της ισπανικής κυβέρνησης του Μ. Ραχόι, ξεχνά μια βασική ιστορική αρχή: Σε περίπτωση ισχυρής απόκλισης μεταξύ της συνταγματικής τάξης και της πολιτικής και πολιτισμικής άποψης ενός λαού τις περισσότερες φορές η πολιτική άποψη επιβάλλεται επί της συνταγματικής τυπικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL