Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Σε θετικό κλίμα ξεκινά η διαπραγμάτευση στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε θετικό κλίμα ξεκινά η διαπραγμάτευση στην Αθήνα

Με "όπλο" τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία αλλά και την εντός τροχιάς εκτέλεση του προυπολογισμού του 2017 ξεκίνησε χθες η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σε τεχνικό επίπεδο, η οποία προετοιμάζει τις συναντήσεις των επικεφαλής, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου. Επίσης, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητάει επιπλέον μέτρα για το 2018, ενώ η ΕΚΤ εξέπεμψε ένα θετικό μήνυμα χθες για τις ελληνικές τράπεζες μέσω της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί. Στόχος όλων των πλευρών παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του τρέχοντος έτους, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που θα συζητηθούν, όπως η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο συνδικαλιστικός νόμος και οι ιδιωτικοποιήσεις. Βέβαια, η απουσία απαιτήσεων σε δημοσιονομικό επίπεδο κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, κάτι το οποίο αποτυπώνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Βοηθάει θέση του ΔΝΤ

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού briefing, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ πως στις κοινές δηλώσεις επισημάνθηκε ότι υπάρχει βούληση να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα. «Όσοι σε ένα καταστροφολογικό déjà vu έβλεπαν νέα μέτρα διαψεύστηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο».

Σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι ότι αυτό που πρέπει να γίνει με το ΔΝΤ είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στις διαδικασίες για ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εκτίμησε ότι η θέση του Ταμείου πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα βοηθά στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους είναι δεδομένο, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. "Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα περάσουμε στην τελική συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες".

Ντ. Νουί: Επαρκή τα κεφάλαια των τραπεζών

Στο 45% ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, που ζήτησε την επίσπευση της υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Σε απάντηση επιστολής που έλαβε από τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, ωστόσο προσθέτει ότι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκή.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 - CET1) των τεσσάρων ελληνικών σημαντικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε 16,7% τον Μάρτιο του 2017 και η ΕΚΤ κρίνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαίου των εν λόγω τραπεζών είναι επαρκή».

Τα ενεργειακά

Τα χρονοδιαγράμματα των ενεργειακών θεμάτων βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο συνάντησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες και εν όψει της έλευσης των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας και ειδικότερα της αγοράς ηλεκτρισμού (ανάκτηση για τη ΔΕΗ των δαπανών ΥΚΩ προηγούμενων ετών, αποεπένδυση λιγνιτικού δυναμικού -η διαπραγμάτευση για την επιλογή των μονάδων γίνεται με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν- κ.λπ.), τα οποία περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση, ενώ τα ζητήματα ως προς το άνοιγμα στην αγορά του φυσικού αερίου θα τεθούν σε υψηλότερο επίπεδο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Τα ληξιπρόθεσμα

Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,067 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,144 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, προσθέτοντας ότι αποπληρώθηκαν 2,029 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση διαμορφώνεται στο 1,75 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, έναντι 4,04 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε 34,065 δισ. ευρώ, από 34,851 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1,696 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι 2,029 δισ. ευρώ πέρυσι, διαμορφώθηκαν σε 37,664 δισ. ευρώ, από 36,051 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL