Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Πήγε για... γέφυρες στις Βρυξέλλες, άφησε τις εκλογές στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πήγε για... γέφυρες στις Βρυξέλλες, άφησε τις εκλογές στην Αθήνα

Να ανιχνεύσει τις προθέσεις και τις ιδέες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες για την “επόμενη μέρα” της Ελλάδας μετά το τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, επιχείρησε χθες και προχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης τόσο με την παρουσία του στην προ-Σύνοδο της ευρω-Δεξιάς, όσο και με τις συναντήσεις που είχε με κοινοτικούς παράγοντες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε “γράψει” αρκετές απουσίες από συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αποφάσισε να ρίξει εκ νέου γέφυρες με τις Βρυξέλλες έπειτα από τα μηνύματα δυσφορίας που έφτασαν στην οδό Πειραιώς για το “γαλάζιο” αίτημα περί “πολιτικής αλλαγής”, αλλά και μετά την προτροπή Ντάισελμπλουμ να αφεθούν για... το 2019 οι εκλογές.

Το νέο Μνημόνιο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας ακούσει τους συνομιλητές του αφενός να ποντάρουν στην πολιτική σταθερότητα, αφετέρου να προεξοφλούν ότι το τρίτο Μνημόνιο τελειώνει και ουδείς θέλει να συνεχίσει η Ελλάδα να έχει ανάγκη δανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στο γεύμα εργασίας αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με επιτρόπους της Ε.Ε., καθώς και στο χθεσινό ραντεβού του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, το “σχέδιο μεταρρυθμίσεων” το οποίο φιλοδοξεί να “ανταλλάξει” με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αν γίνει πρωθυπουργός. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα νέο Μνημόνιο που εισηγείται ο πρόεδρος της Ν.Δ., με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες θέσεις περί συρρίκνωσης του κράτους και εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες (ακόμη και για το έργο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους...) που είχε παρουσιάσει στη ΔΕΘ.

Πάντως, με δεδομένο ότι στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά... εξαφανίστηκε ο νεοφιλελευθερισμός και το δόγμα της λιτότητας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε χθες δημοσίως να στείλει μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους -και δη στο Βερολίνο- πως ο ίδιος είναι περισσότερο “συμβατός” με τις πολιτικές προτεραιότητές τους απ’ ό,τι η παρούσα κυβέρνηση. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως “οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ν.Δ. είναι απολύτως εναρμονισμένες με αυτές της Ε.Ε. και είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα, αυτούς τους 15 μήνες, να βρει τη θέση που της αξίζει στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης”, χαρακτηρίζοντας “καθοριστική” αυτή τη χρονική περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL