Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Βήμα ταχύ για την τρίτη αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βήμα ταχύ για την τρίτη αξιολόγηση

Με το βλέμμα στραμμένο στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς καθυστερήσεις και νέες παράλογες απαιτήσεις από τους θεσμούς, κινείται η κυβέρνηση, με τα μηνύματα που φτάνουν από την Ευρώπη να δημιουργούν λόγους αισιοδοξίας στην Αθήνα για την εκπλήρωση του μεγάλου στόχου, που δεν είναι άλλος από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Γι' αυτό τον λόγο, αύριο, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να συνεδριάσει με θέμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός το είχε ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη, πριν από μια εβδομάδα, τονίζοντας ότι "ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει στους υπουργούς του σήμα επιτάχυνσης της δουλειάς που έχουν να κάνουν προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό σενάριο, αφού πολλά κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μια αξιολόγηση που δεν περιλαμβάνει "σοβαρά πολιτικά θέματα".

Ωστόσο, η εμπειρία που πλέον υπάρχει από τις προηγούμενες αξιολογήσεις, με τις εσωτερικές συγκρούσεις των θεσμών και τους λεονταρισμούς του ΔΝΤ, καθώς και ο αστάθμητος παράγοντας των γερμανικών εκλογών, είναι στοιχεία που δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού, κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει και υπολογίζει.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως το Eurogroup της Παρασκευής βάζει τη διαδικασία σε ράγες καθώς αποτυπώνεται πλέον η κοινή πεποίθηση πως "πρέπει να επιταχύνουμε". Μάλιστα, υπάρχει σύγκλιση στην άποψη πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους προκειμένου το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για τη χώρα μας να ρίξει "αυλαία" τον Αύγουστο του 2018.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις

Στο πεδίο των επενδύσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την τάση του "Grinvest", στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Όπως σημειώνουν στο Μαξίμου, τα 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, είναι ενδεικτικά. Την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, συνεδρίασε για πρώτη φορά η task force που συνέστησε ο πρωθυπουργός, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τόσο οι εξελίξεις στο θέμα της Eldorado όσο και η πορεία των διοικητικών διαδικασιών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Η υπόθεση της Eldorado, που αναδείχθηκε, με τη στήριξη βέβαια της Ν.Δ. και των φιλικών της ΜΜΕ, σε κεντρικό θέμα την εβδομάδα που μας πέρασε, έχει πάρει τη θεσμική οδό της Δικαιοσύνης και βρίσκεται στη διαδικασία της διαιτησίας. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων που βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, δήλωσαν ικανοποιημένοι για την αδειοδότηση των μεταλλείων στην Ολυμπιάδα. Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τις Σκουριές, έδειξαν κατανόηση σχετικά με τη δικαστική διαδικασία.

Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεγάλη μάχη για να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με σεβασμό στους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την τήρηση της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η συμμαχία του Νότου, πρωταγωνίστρια για την επόμενη μέρα της Ευρώπης

Μήνυμα πολλαπλασιασμού των επενδύσεων και ενίσχυσης της απασχόλησης έστειλε και ο Ιταλός πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη, από την Κέρκυρα όπου υπογράφηκε η συμφωνία ανάμεσα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ιταλική Ferrovie. Αλ. Τσίπρας και Π. Τζεντιλόνι μίλησαν ακόμη για τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία αλλά και τις ιταλικές επενδύσεις στη χώρα μας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην επένδυση της SNAM, που συμμετέχει στην κοινοπραξία με 20% στον αγωγό ΤΑΠ που ολοκληρώνει αυτές τις μέρες την κατασκευή του. Ακόμη αναφέρθηκαν στην ENEL, που προχωράει άμεσα σε επενδυτικό project ύψους 300 εκατ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Η συνάντηση των δυο αντρών στο νησί των Φαιάκων δεν αφορούσε όμως μόνο τις επενδύσεις. Μετά την επίσκεψη Μακρόν, το ισχυρό μήνυμα πολιτικής και οικονομικής στήριξης της χώρας μας και τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, Τσίπρας και Τζεντιλόνι συμφώνησαν στην ανάγκη οι ευρωμεσογειακές χώρες να συντονιστούν για μια καλύτερη Ευρώπη. Η "συμμαχία του Νότου", δηλαδή, να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Ευρώπης.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη Σαλαμίνα

Με αποφασιστικό τρόπο κινήθηκε ο Αλ. Τσίπρας όσον αφορά το ναυάγιο στην Σαλαμίνα. Άμα τη επιστροφή του από την Κέρκυρα, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας όπου έδωσε εντολή για κομβικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των πλοίων. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας ενώ ανακαλούνται τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL