Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Νέος γύρος "γαλάζιας" καταστροφολογίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος γύρος "γαλάζιας" καταστροφολογίας

Εντείνεται η προσπάθεια της Ν.Δ. να αποδομήσει τη βελτιωμένη εικόνα που εμφανίζεται για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να “θολώσει” την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Και χθες συνεχίστηκε η “ομοβροντία” κατά της κυβέρνησης εκ μέρους κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για όλα τα θέματα: από την Ιονία Οδό ώς την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την οικονομία, ώς τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και το κατά πόσον η τρίτη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, ο “γαλάζιος” αντιπολιτευτικός μπαξές είχε απ’ όλα.

Καίτοι η υστέρηση εσόδων αποτελεί μόνιμο πρόβλημα επί Μνημονίου, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο χθες για “ανησυχίες και προβληματισμούς” που δημιουργούνται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. “Η υπερφορολόγηση εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου διογκώθηκε, αλλά οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν. Οι κυβερνητικές πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία ‘πήγαν περίπατο’. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν σημαντικά, απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Χρ. Σταϊκούρας, προσπαθώντας να κρατήσει “ζωντανό” το “γαλάζιο” αφήγημα περί την ανάγκη “πολιτικής αλλαγής”. “Αποδεικνύεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. πολύ εύκολα επιβάλλει φόρους και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αλλά είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, στεγνώνοντας την αγορά. Χρειάζεται, άμεσα, αλλαγή της οικονομικής πολιτικής”, κατέληξε ο “σκιώδης” υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ.

Παράλληλα, να ακυρώσει το γεγονός ότι το μισό έργο της Ιονίας Οδού προχώρησε σε δύο χρόνια επιχείρησε χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος τις διαπραγματεύσεις στις οποίες είχε ο ίδιος λάβει μέρος το 2012-2013, αλλά και την καταψήφιση των σχετικών συμβάσεων τότε στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Μπορούμε... καλύτερα”

Πάντως, παρά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Ν.Δ. να αποδομήσει κάθε θετική είδηση για την ελληνική οικονομία, τα νέα δεδομένα αναγκάζουν “γαλάζια” στελέχη σε αναπροσαρμογή της ρητορικής τους. Ενδεικτικά είναι όσα είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασ. Κικίλιας στον Σκάι, καθώς παραδέχθηκε ότι ο τουρισμός πάει καλά και έστειλε μήνυμα ότι μία κυβέρνηση του κόμματός του μπορεί να... τα κάνει καλύτερα. “Δεν είναι αμαρτία σε αυτήν τη χώρα, που έχει τις προοπτικές να πάει πολύ καλύτερα, αυτή η ανίκανη κυβέρνηση να κρατάει πίσω τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας;”, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως “ετοιμάζει μια κακοστημένη παράσταση (σ.σ.: στη ΔΕΘ), η οποία πλέον δεν κόβει εισιτήρια”.

Παράλληλα, τη “συνήθεια” της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνδέει κάθε διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Μνημονίου με ασύμμετρες πολιτικές εξελίξεις επανέλαβε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, που προέβλεψε -στον Σκάι- πως θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το αργότερο ώς το καλοκαίρι του 2018. «Δεν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα ‘βγάλει’ την άνοιξη» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, αναφερόμενη στην τρίτη αξιολόγηση, ευχήθηκε να κλείσει στο τέλος του έτους και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως... “είναι ο παραγωγός της γενιάς των 360 ευρώ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL