Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
«Κατάπιατε αμάσητα 65 δισ. μέτρα και τώρα φτύνετε τα αντίμετρα» / Αλ. Τσίπρας: Πλέον περνάμε σε θετική ατζέντα για την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Κατάπιατε αμάσητα 65 δισ. μέτρα και τώρα φτύνετε τα αντίμετρα» / Αλ. Τσίπρας: Πλέον περνάμε σε θετική ατζέντα για την κοινωνία

Με ορίζοντα εξάντλησης της τετραετίας, για να βγει η χώρα από το Μνημόνιο, να υπάρξει δικαιοσύνη στον τόπο και να προχωρήσουν η παραγωγική ανασυγκρότηση και οι μεγάλες θεσμικές τομές, μίλησε χθες το βράδυ στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του εκθέτοντας τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητάει διαρκώς εκλογές και να μη στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στο θέμα του χρέους, αλλά και των αντιμέτρων.

“Ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη, που διαρκώς προβλέπει την καταστροφή αλλά διαψεύδεται” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “τον Μάιο του 2019 όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο Μνημόνιο, όπως λέει σήμερα η Ν.Δ., αλλά θα διανύουμε ήδη σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο εκτός Μνημονίων”.

“Όσο περνά ο καιρός, κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός. Φανταστείτε τον εαυτό σας σε δύο χρόνια, λίγο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, όταν θα είναι η πρώτη κάλπη όπου θα αναμετρηθούμε. Θα είστε τρία χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που θα ζητάει και θα προβλέπει εκλογές που δεν θα έρχονται. Και θα προβλέπει κόφτες και αποτυχίες επί τριάμισι χρόνια που δεν θα έρχονται” τόνισε.

“Επένδυσαν τα πάντα στην αριστερή παρένθεση. Αλλά τελικά η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι η παρένθεση της επιτροπείας” είπε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας: “Είτε τα έχουν χάσει με το κλείσιμο της αξιολόγησης είτε έχουν πέσει σε πανικό επειδή η ιστορία τους είναι βεβαρημένη”. Σημείωσε δε πως “ο ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τις θυσίες και τον καθημερινό επικοινωνιακό πόλεμο, ξέρει πολύ καλά ποιοι είμαστε”, για να συμπληρώσει: “Δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι ούτε παιδιά της διαπλοκής. Δεν έχουμε δίπλα μας τη Siemens, τη Novartis, τις λίστες Λαγκάρντ”. Μάλιστα διερωτήθηκε: “Σε τι να κάνει αυτοκριτική η Αριστερά; Επειδή διεκδικούσε; Η επειδή οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία; Θέλει θράσος αυτή η κατηγορία. Μήπως η Αριστερά έκανε τους στρατούς των διορισμών στο Δημόσιο; Οι δομικές στρεβλώσεις της διοίκησης δημιουργήθηκαν από την Αριστερά;”. “Με τον κύριο Μητσοτάκη δεν έχουμε την ίδια πολιτική και κοινωνική διαδρομή. Τι σχέση έχουν αυτοί που έδιναν μάχη για καρέκλες με εμάς που δίνουμε μάχη για τη χώρα;” συμπλήρωσε.

Θα τα πούμε το 2019

Ιδιαίτερα στάθηκε ο πρωθυπουργός στα “δύο μεγάλα ψέματα” του Κυριάκου Μητσοτάκη: ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι “αέρας κοπανιστός”. “Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να ετοιμάσουν από τώρα τα προεκλογικά σποτ του 2019” είπε σκωπτικά, εξηγώντας: “Τον Μάιο του 2019 όχι μόνο δεν θα είμαστε στο Μνημόνιο, αλλά θα έχουμε βγει ένα χρόνο από το Μνημόνιο. Και θα έχουμε πέντε μήνες εφαρμογής όλων των αντιμέτρων που εσείς τα λέτε αέρα κοπανιστό. Τότε θα είναι 2 δισ. που θα ανακουφίζουν».

Για τα αντίμετρα δήλωσε ότι για την κυβέρνηση “είναι οδοδείκτης, αλλά και στρατηγική επιλογή οικοδόμησης του κοινωνικού κράτους” και πως “παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, συγκροτούμε ένα σταθερό πλαίσιο αποτελεσματικής κοινωνικής προστασίας”. “Μπορεί για εκείνους η ενίσχυση των χαμηλών στρωμάτων να είναι 'φερετζές', αλλά για χιλιάδες συμπολίτες μας είναι σημαντική ενίσχυση” τόνισε.

Σχετικά με τα δύο αυτά θέματα αναφέρθηκε εκτεταμένα και σε όσους “έσπευσαν να οργανώσουν εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης σε συντονισμό με τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν” και διάβασε δήλωση του κ. Μητσοτάκη από τον Μάιο του 2016, που έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τέταρτο Μνημόνιο, καθώς και σειρά πρωτοσέλιδων εφημερίδων εκείνης της περιόδου για το ίδιο θέμα, αλλά και για άλλες προβλέψεις, όπως για ενεργοποίηση του κόφτη. «Αυτό το τέταρτο Μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί στη χώρα; Μήπως μετράτε τα Μεσοπρόθεσμα;” διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως “αν τα μετρούσαμε, θα ήμασταν στο 40ό και θα κρατούσαμε και δέκα καβάντζα» (σ.σ.: σε κάθε ολοκλήρωση αξιολόγησης υπογράφεται συμπληρωματικό Μνημόνιο, το οποίο πρόκειται για επικαιροποίηση με βάση τα τελευταία στοιχεία).

Θα αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο με ή χωρίς αυτούς

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, θα φέρουμε δικαιοσύνη και θα αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο με ή χωρίς αυτούς”. “Στρατηγικός μας στόχος και καθήκον είναι να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, με τις δικές της δυνάμεις. Πατριωτικό, κοινωνικό, αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό καθήκον είναι να βγει η χώρα από την επιτροπεία” τόνισε, εκφράζοντας κατανόηση για το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη “που κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά χρόνια, σε μια συνολική συμφωνία”. “Διότι πλέον περνάμε σε θετική ατζέντα για την κοινωνία. Και εκεί η Ν.Δ. θα χάσει το μοναδικό της σύμμαχο: τον φόβο και την καταστροφολογία” υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι “είναι αναγκαίο για την χώρα η αντιπολίτευση να αλλάξει αφήγημα, τώρα που σχεδιάζουμε το μέλλον για τον τόπο”.

Επανέλαβε δε ότι τα μέτρα της συμφωνίας για το 2019 και 2020 θα ισχύσουν μόνο αν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ η Ν.Δ. επιδιώκει να τα εφαρμόσει ακόμη και αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους. «Τα μέτρα τα απαιτούσε το ΔΝΤ και δεν αποτελούσε επιλογή μας αυτό το δείγμα πολιτικής. Αν πάρουμε την λύση για το χρέος, θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αν όμως δεν έχουμε τη λύση με ευθύνη κάποιων στην Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα. Άρα τα μέτρα θα εφαρμοστούν αν, και μόνο αν, εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σε αντίθετη περίπτωση τα μέτρα θα αποσυρθούν” υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως αυτό “το γνωρίζουν και οι πιστωτές και ο ελληνικός λαός» και ρωτώντας τον Κυριάκο. Μητσοτάκη: «Εσείς τι είπατε στους δανειστές; Τι είπατε αν σας ρώτησαν αν δεσμεύεστε; Λέτε μόνο ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα ανεξάρτητα από το αν θα πάρετε το χρέος».

Για το θέμα του χρέους ζήτησε πιο ξεκάθαρη στάση της αντιπολίτευσης για το θέμα του χρέους, υπενθυμίζοντας ότι «από το 2012 η υπόσχεση για το χρέος δεν έγινε πράξη και εσείς βγαίνατε και λέγατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και οι δανειστές θα μας δώσουν πιστοποιητικό βιωσιμότητας».

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έδωσε μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας: “Παρά τις απογοητεύσεις, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να το παλέψουμε μέχρι τέλους και θα το παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε στις συνθήκες χρεοκοπίας στις οποίες παραλάβαμε τον τόπο. Και εμείς στο τέλος δεν θα διαψεύσουμε τον ελληνικό λαό. Θα τα καταφέρουμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL