Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Δ. Τζανακόπουλος για το πρωτογενές πλεόνασμα: / Δ. Τζανακόπουλος: "Τα αποτελέσματα μας φέρνουν πιο κοντά στην έξοδο από την επιτροπεία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος για το πρωτογενές πλεόνασμα: / Δ. Τζανακόπουλος: "Τα αποτελέσματα μας φέρνουν πιο κοντά στην έξοδο από την επιτροπεία"

Επιβεβαίωση των προσπαθειών για την έξοδο από την επιτροπεία χαρακτήρισε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,19% ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι αποτελούν εγγύηση ότι θα εφαρμοστούν τα θετικά αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί και ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός διορθωτής (κόφτης), αποφεύγοντας όμως τους πανηγυρισμούς. Ταυτόχρονα, έριξε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με το αν θα επιμείνει να καταψηφίσει όσα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν βασίζονται στην κατακρεούργηση του κοινωνικού κράτους, αλλά, αντιθέτως, πραγματοποιούνται παράλληλα με τη σταδιακή αποκατάστασή του. Επίσης, οι ίδιοι διευκρίνιζαν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανεβάσει επικοινωνιακά success story, γιατί γνωρίζει ότι τα όποια νούμερα επιτυγχάνονται στα δημοσιονομικά βασίζονται στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Περισσότερο από 8 φορές πάνω από τον στόχο

Πιο αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 ανεβάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ενώ σύμφωνα με την ειδική μεθοδολογία τήρησης των εθνικολογιστικών λογαριασμών, είναι ακόμη υψηλότερο, στο 4,19%, δηλαδή “περισσότερο από 8 φορές πάνω από τον σχετικό στόχο”.

Επίσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε: “Δεν έχουμε βεβαίως ούτε σκοπό, ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε, καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους, που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας”. Υπογράμμισε, πάντως, πως “για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατή, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα" η δυνατότητα “να πετύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία”.

Αποδεικνύεται ότι τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμοστούν

Ακόμη, δήλωσε ότι επιβεβαιώνεται η άποψη της κυβέρνησης σε άλλα τρία θέματα: Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν "αδικαιολόγητες και υπερβολικές". Δεύτερον, ότι "τόσο η Ν.Δ. όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης, που πέρσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, διαψεύδονται με πάταγο". Και τρίτον, ότι "οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων". "Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν" συμπλήρωσε.

Μπροστά σε πολιτικά διλήμματα η Ν.Δ.

Σε αυτή τη βάση, επισήμανε ότι “το ερώτημα που έχει μπροστά της η Ν.Δ. δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα". "Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων; Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν από λίγους μήνες, όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους" διερωτήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πετώντας το μπαλάκι στη “Ν.Δ., τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL