Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Η κυβέρνηση ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων / Τα στοιχήματα για την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και τους θεσμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων / Τα στοιχήματα για την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και τους θεσμούς

Να ξεκολλήσει η κυβερνητική μηχανή, αλλά και η δημόσια συζήτηση, από το θέμα της διαπραγμάτευσης θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως στόχο τη σταδιακή ανατροπή του αρνητικού κλίματος στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου σε ορίζοντα διετίας και στη βάση τεσσάρων αξόνων: α) Οικονομική ανάπτυξη - μείωση ανεργίας, β) Αλλαγή κράτους και θεσμών, γ) Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, δ) Επιμονή στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων προηγούμενων χρόνων που έχουν αφήσει «σκιές». "Η κυβέρνηση μετά την αξιολόγηση ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό της χώρας" αναφέρει χαρακτηριστικά στην "Αυγή" κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, εξηγώντας τη φράση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης: "Χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση". Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", το διακύβευμα των επόμενων εβδομάδων δεν είναι απλά η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και η αναβάθμιση του συντονισμού του, αλλά το να συγκροτηθεί ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, ένα πλάνο ενεργειών, για τους επόμενους 3-5 μήνες, που θα φτάνει σε επίπεδο υπουργείου.

Θετικό μομέντουμ

Αυτός ο επαναπροσανατολισμός της κυβέρνησης οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, φαίνεται να υπάρχει κάτι παραπάνω από αισιοδοξία για αίσιο τέλος της διαπραγμάτευσης, της οποίας το αποτέλεσμα αποτιμάται με τον τίτλο "υπερασπίσιμη συμφωνία". Επιπλέον, η συνολική συμφωνία που διαμορφώνεται (αξιολόγηση, χρέος, δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, σταθεροποίηση του τρόπου συμμετοχής του ΔΝΤ) δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η χώρα δεν θα βρεθεί ξανά ενώπιον μιας νέας συνολικής διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά περισσότερο σε διεκπεραιωτικού χαρακτήρα αξιολογήσεις.

Δεύτερον, στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι δεν αρκεί για την οικονομία και την κοινωνία να σταματήσει η αβεβαιότητα που δημιουργεί η διαπραγμάτευση, ακόμη κι αν ο συμβιβασμός που επιτυγχάνεται είναι "ανεκτός". Αντιθέτως, υπάρχει η ανάγκη να γίνουν πολύ βαθιές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν νέες βάσεις για τη χώρα. Μάλιστα, αυτή η κατεύθυνση εκφράστηκε με πολύ έντονο και κοινό τρόπο από όλες τις πλευρές του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου επισήμανε στην «Α» ότι το «παράλληλο πρόγραμμα», ως τίτλος, συνεχίζει να εκφράζει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για "δύο καθαρά χρόνια" και για "θετικό μομέντουμ" στην οικονομία, με βάση τα οποία μπορεί να αλλάξει πλήρως και η επικοινωνιακή εικόνα. Εξάλλου, διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντι του έναν πολύ κακό αντίπαλο, τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σκοπεύουν δε να αναδεικνύουν διαρκώς τον εγκλωβισμό της Ν.Δ. στο στρατηγικό αδιέξοδο αναπαραγωγής του αιτήματος για εκλογές αλλά και την προσήλωσή της στον νεοφιλελευθερισμό σε μια περίοδο που συγκινεί ελάχιστους.

Δίκαιη, έξυπνη και με ρεαλιστικούς όρους ανάπτυξη

Ο πιο κρίσιμος τομέας θεωρείται η ανάπτυξη, με την κυβέρνηση να θέλει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: Την προσέλκυση των μεγάλων ξένων επενδύσεων (που δίνουν άμεση ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ), την παροχή κινήτρων και χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (που έχουν μεσοπρόθεσμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία), τη συνέχιση των έργων υποδομής (που θα υποβοηθήσουν την ανάπτυξη, ιδιαίτερα της υπαίθρου). Στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μην υπάρχει καμία κωλυσιεργία και να γίνει υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ, αλλά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς και να δημιουργηθεί ένας κατάλογος έργων σε ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, δίκτυα, τουρισμό, αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα με την αναπτυξιακή πολιτική, η κυβέρνηση προχωρά στον τομέα της εργασίας, φιλοδοξώντας να επιταχύνει τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας. Επιπλέον, θέλει να αλλάξει και τους όρους της εργασίας, περιορίζοντας την παραβατικότητα από τη μεριά των εργοδοτών.


Προτεραιότητες σε κοινωνικό κράτος...

Επίσης, αναμένεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνική αλληλεγγύη, που αποτελούν τους τρεις τομείς στους οποίους η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κάνει τις πιο εμβληματικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στην Υγεία, έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές. Επίσης, αναμένεται νέος νόμος για το σύστημα προμηθειών και αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, ενώ προχωρά και ο σχεδιασμός για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών (μέτρα γα το φακελάκι, λίστα χειρουργείου κ.λπ.).

Στην Παιδεία, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχετικός διάλογος και να παρουσιαστεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα εισαχθούν στη Βουλή οι αλλαγές στα διοικητικά των ΑΕΙ και στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Στην κοινωνική αλληλεγγύη, η δουλειά συνεχίζεται με τα μέτρα προστασίας του παιδιού και των νέων, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολύ σημαντική είναι και η νομοθετική παρέμβαση που προετοιμάζεται για την ανάδοχη υιοθεσία. Επίσης, προχωρά η ενιαιοποίηση όλης της επιδοματικής πολιτικής μέσω της ανάδειξης του ΟΓΑ σε ενιαίο φορέα επιδομάτων και της ρύθμισης του πλαισίου για τα ιδρύματα και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ακόμη, ολοκληρώνεται το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι ωφελούμενοι, τα ιδρύματα και τα προγράμματα του τομέα και το οποίο θα εξυπηρετεί τους πολίτες μέσω 254 κέντρων κοινότητας.

...και στους θεσμούς

Μείζονες αλλαγές εκκρεμούν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου έχει κατατεθεί ήδη πολυνοσμοσχέδιο με διάφορες διατάξεις. Επίσης, τον Μάιο θα κατατεθεί νομοσχέδιο που αφορά την ισότητα των φύλων και μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση του διαλόγου για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” (θεσμικό πλαίσιο, αρμοδιότητες, σχέσεις με αποκεντρωμένη διοίκηση), στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η θέσπιση της απλής αναλογικής.

Τέλος, τους επόμενους μήνες θα ενταθεί ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ήδη προγραμματίζονται πολλές ανοιχτές συζητήσεις από τις περιφέρειες και άλλους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και κινήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL