Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Η Κ.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ / Μπροστά με προβληματισμό, διαφοροποιήσεις και συνθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κ.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ / Μπροστά με προβληματισμό, διαφοροποιήσεις και συνθέσεις

Μια από τις πιο κρίσιμες και ουσιαστικές Κεντρικές Επιτροπές του πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή κατά κοινή ομολογία αρκετών στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης που συμμετείχαν σε αυτή. Στη συνεδρίαση της Κυριακής επιχειρήθηκε ένας συλλογικός απολογισμός των δύο πρώτων ετών διακυβέρνησης και συζητήθηκε το πολιτικό σχέδιο για τα επόμενα δύο στις νέες συνθήκες.

Παρά τα όσα γράφτηκαν σε μερίδα του Τύπου για ομαδοποιήσεις και έντονες αντιπαραθέσεις, το κλίμα αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Αντιθέτως η συντριπτική πλειονότητα των ομιλητών επιχειρηματολόγησε τόσο για τις δυνατότητες που ανοίγονται το επόμενο διάστημα όσο και για τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά και για την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου σε ριζοσπαστική κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν εισηγήθηκε εκλογές, αν και ορισμένοι μίλησαν για πολύ μεγάλες -και ίσως ανυπέρβλητες- αβεβαιότητες στη διακυβέρνηση.

Αποτιμώντας την Κ.Ε., χθες, ο Πάνος Ρήγας είπε στην “Αυγή” ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με θεσμικά όργανα που συζητάνε όλες τις παραμέτρους των πολιτικών θεμάτων”, όπως “πρέπει να κάνει ένα κόμμα αριστερό και δημοκρατικό”, γιατί “οι προβληματισμοί συμβάλλουν στις συλλογικές επεξεργασίες”. “Η απόφαση λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, είναι επίσημη και δεσμεύει όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους βουλευτές του” συμπλήρωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η συνεδρίαση της Κ.Ε. αποτελεί μια αποφασιστική ώθηση στην πορεία της κυβέρνησης και του κόμματος. Συνεχίζουμε στα επόμενα βήματα προώθησης του κυβερνητικού έργου, με στόχο να βγει η χώρα από την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια. Η Κ.Ε. επαναβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τα προβλήματά της, στέκει κριτικά στην πορεία του, συνθέτει απόψεις και προσεγγίσεις” δήλωσε στην “Α” ο Δημήτρης Βίτσας.

“Με το κείμενο συμβολής επιχειρήσαμε να βαθύνουμε τον προβληματισμό για το σχέδιο των δανειστών και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουμε το δικό μας σχέδιο, το οποίο πρέπει να εδραιώνει τις κοινωνικές εκπροσωπήσεις με τον κόσμο της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο και μια συνεκτική κυβερνητική πολιτική χωρίς χάσματα και παλινωδίες” τόνισε στην “Α” ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

“Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική κόπωση μετά από επτά χρόνια Μνημονίων. Είναι η ώρα να διανύσουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της μη ομαλής διαδρομής με αποφασιστικότητα, να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση του τερματισμού των Μνημονίων το 2018. Αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού δομών και στήριξης της κοινωνίας είναι απαραίτητα για προοπτική βιώσιμου μέλλοντος” είπε στην “Α” ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Κείμενο συμβολής, όχι αντιπαράθεσης

Κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής μοιράστηκε κείμενο με 13 υπογραφές μελών της Κ.Ε., οι οποίες απηχούσαν διάφορες πλευρές των “53” (Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Μαρία Κανελλοπούλου, Κατερίνα Κνήτου, Παύλος Κλαυδιανός, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Τασία Χριστοδουλοπουλου, Μιχάλης Υδραίος), αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης και η Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Το κείμενο συγκέντρωσε αυτομάτως τα φώτα της δημοσιότητας ως πλατφόρμα “αντιΤσίπρας”, ωστόσο οι συντάκτες του κειμένου υπογράμμιζαν ότι δεν πρόκειται για αντιπαραθετικό κείμενο, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τις εισηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Ρήγα ως αρκετά ισορροπημένες και αντιπροσωπευτικές όλων των απόψεων.

Από την άλλη μεριά, στελέχη της πλειοψηφίας σημείωναν ότι πολλά σημεία του κειμένου τούς βρίσκουν σύμφωνους.

Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με το αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία ως αντιπαραθετικό κείμενο (οι συντάκτες του δεν επιθυμούσαν να μπει ως αντιπαραθετικό κείμενο, αλλά το προεδρείο διά του Δημήτρη Βίτσα επισήμανε ότι δεν προβλέπεται να τεθεί με άλλον τρόπο σε ψηφοφορία).

Τελικά, με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμφώνησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμφωνήθηκε να κρατηθεί ως κείμενο συμβολής που θα συζητηθεί στις Οργανώσεις Μελών χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία.

Σύμφωνα με όσα έλεγαν οι ίδιοι, πρόθεση όσων συμπαρατάχθηκαν με το κείμενο ήταν να συμπληρώσουν στοιχεία στη συζήτηση και όχι να δημιουργήσουν κλίμα αντιπολίτευσης εν γένει (γι’ αυτό και δεν το υπέγραψαν υπουργοί και ευρύτερος αριθμός στελεχών των 53). Ενδεικτικό είναι, εξάλλου, ότι οι 13 υπογράφοντες μοιράστηκαν μεταξύ του “υπέρ”, του λευκού και του “κατά” στην ψηφοφορία για το κείμενο πολιτικής απόφασης.

Ν. Βούτσης στην “Α”: Με κάλυψε η διευκρίνιση του Ν. Φίλη

Λίγο πριν από αυτή τη σύγκλιση απόψεων για την αποδοχή του κειμένου ο Νίκος Βούτσης επιχειρηματολόγησε κατά της ενσωμάτωσης του κειμένου στην Πολιτική Απόφαση με το σκεπτικό ότι προτρέπει σε εκλογές. Αμέσως του απάντησε ο Νίκος Φίλης (το υπέγραφε) τονίζοντας ότι πρόκειται για ερμηνεία που δεν είναι σωστή και η οποία ενδεχομένως να δημιουργήσει λαβές για δημοσιεύματα (όπως κι έγινε σε κάποιον βαθμό από κάποια ΜΜΕ, όπως τα “Νέα”).

Ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε χθες στη “Αυγή” ότι οι “καλύφθηκε” από τη “διευκρίνιση” του Νίκου Φίλη.

Κριτική, περίσκεψη, αλλά και ευρεία υπερψήφιση της πολιτικής απόφασης

Ίσως η πιο έντονα κριτική ομιλία της Κ.Ε. ήταν αυτή του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος επισήμανε την αβεβαιότητα που προκύπτει από ορισμένα χαρακτηριστικά της συμφωνίας, καθώς και την υπερβολική αισιοδοξία για σημαντικές αλλαγές μετά από μια ενδεχόμενη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία.

Αμφιβολίες εξέφρασε και για το αν οι σχέσεις εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ με τα λαϊκά στρώματα μπορούν να διατηρηθούν μετά την ψήφιση των μέτρων που εμπεριέχονται στη συμφωνία και για την αποτελεσματικότητα και τη βεβαιότητα των θετικών αντιμέτρων, θέμα για το οποίο του απάντησε ο Ευκλείδης Τσακλώτος εξηγώντας ότι αποτελούν σημαντική εδραίωση του διχτυού ασφαλείας που έχει δομήσει η κυβέρνηση για τους αδύναμους, αλλά και ελάφρυνση (μέσω την περικοπής φόρων) της μεσαίας τάξης.

Ωστόσο τα δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου συμφώνησαν (κατά τη διάρκεια ομιλίας του υπουργού Οικονομικών) στην ανάγκη να υπάρχει συλλογικότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα σημαντικά θέματα διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης.

Κριτική και προβληματισμό για τη συνέχεια εξέφρασαν επίσης η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Χάρης Γολέμης (ο οποίος σε αποστροφή του λόγου του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του από την Κ.Ε.), η Ιφιγένεια Καμτσίδου (ειδικά για το θέμα της ψήφισης μέτρων με εφαρμογή σε τόσο μακρινό ορίζοντα), ο Νίκος Φίλης και άλλοι.

Η Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε με την ευρεία υπερψήφιση του κειμένου πολιτικής απόφασης, με 116 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 12 λευκά, το οποίο εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, την έγκριση της καταρχήν συμφωνίας που επετεύχθη με τους θεσμούς στο Eurogroup της Μάλτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL