Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε Νεολαία παρούσα στα μέτωπα της εποχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε Νεολαία παρούσα στα μέτωπα της εποχής

Το περίγραμμα δράσεων στήριξης των νέων στους τομείς της κατοικίας, της προσχολικής εκπαίδευσης, της σίτισης στα σχολεία, καθώς και την επιδότηση του πρώτου και του δεύτερου τέκνου εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας κατά την έναρξη του 1ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, υπενθύμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση των Πανελλαδικών και προανήγγειλε τη μείωση της διάρκειας της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας, προκειμένου να μην καθίσταται απαγορευτική. Παράλληλα προέτρεψε τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνεχή επαφή με την κοινωνία επισημαίνοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο της για τη μάχη της Αριστεράς να αλλάξει την ελληνική κοινωνία, ενώ υπογράμμισε τη σημασία τού να μην αλλοτριωθεί από τον κυβερνητισμό.

Τριπλό σχέδιο για την κατοικία

Πιο αναλυτικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους τριαντάρηδες που “ξυπνάνε το πρωί μέσα στο παιδικό τους δωμάτιο", είπε ότι κυβέρνηση βάζει άμεσα μπροστά "ένα μεγάλο πρόγραμμα για την αξιοποίηση κτηρίων ιδιοκτησίας του Δημοσίου για να στεγαστούν σε αυτά νέοι άνθρωποι", “σχέδια για την οικιστική αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης για να δώσουμε κίνητρα να κατοικήσουν σε αυτά οι νέοι και να τους ξαναδώσουν ζωή", καθώς και “ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για νέους με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια".

Επιδότηση πρώτου και δεύτερου τέκνου

Επίσης, “για να κάνουν οι νέοι και το επόμενο βήμα", ανέφερε ότι “σε λίγο καιρό σε αυτή τη χώρα θα επιδοτείται, επιτέλους, το πρώτο και το δεύτερο παιδί με ένα ποσό που θα ενισχύει πραγματικά τις οικογένειές τους και δεν θα είναι αναιμικό και υπό πολλές προϋποθέσεις, όπως σήμερα". Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίζεται “η πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά από τριών ετών". Ακόμη είπε ότι “από την επόμενη σχολική χρονιά τα σχολικά γεύματα επεκτείνονται και θα καλύπτουν πλέον πολύ περισσότερα παιδιά" -όπως εξήγησε, περίπου το 50%.

Μείωση διάρκειας της εναλλακτικής θητείας

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις αλλαγές στη θητεία ώστε να γίνει ωφέλιμη: "Οι γιατροί μπορούν πια να κάνουν το αγροτικό τους μέσα στη θητεία τους. Και οι δικηγόροι και μηχανικοί να προσφέρουν έργο στον στρατό, που θα πιστοποιείται ως προϋπηρεσία". Εκπαίδευση και πιστοποίηση θα υπάρχει για σειρά τεχνικών επαγγελμάτων. Στάθηκε επίσης στις αλλαγές στο "πλαίσιο για τον τόπο που θα υπηρετεί ο κάθε οπλίτης, ώστε να αντικειμενοποιήσουμε την επιλογή και να βάλουμε τέλος στα ρουσφέτια. Έναν μήνα πριν από τη στράτευσή του ο υποψήφιος οπλίτης θα μαθαίνει το στρατόπεδο στο οποίο θα πάει μετά τον πρώτο μήνα της θητείας του, το οποίο θα έχει οριστεί με αντικειμενικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια" εξήγησε. Τέλος, είπε, "δίνουμε τη δυνατότητα πραγματοποίησης εναλλακτικής θητείας και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σχεδιάζουμε τη μείωση της διάρκειάς της, ώστε να μην έχει τιμωρητικό, αλλά κοινωφελή χαρακτήρα".

Αντικατάσταση των Πανελλαδικών

Για την Παιδεία επισήμανε ότι το μεγάλο ερώτημα βρίσκεται σήμερα στο Λύκειο. "Στόχος μας είναι το Λύκειο να κατακτήσει την αυτονομία του", εξήγησε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μελετά “ένα σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αντικειμενικό και ήπιο". Μάλιστα, “συνυπέγραψε” την αναφορά που είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος για την ανάγκη κατάργησης των Πανελλαδικών, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα, όμως, να βρεθεί το σύστημα που θα τις αντικαταστήσει.

Η ανεργία το μεγάλο πρόβλημα

Πάντως, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, “αυτό που πρώτα απ' όλα δεν αφήνει τους νέους ανθρώπους να σχεδιάσουν το μέλλον τους, είναι η ανεργία". Υπογράμμισε δε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η μείωση της ανεργίας, αλλά και το να βελτιώσει τους όρους και το περιεχόμενο της εργασίας. Μάλιστα, τόνισε ότι τη μάχη για την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων “δεν την δίνουμε μόνο απέναντι στους έξω", αλλά “τη δίνουμε πρωτίστως απέναντι στους μέσα". "Αυτούς που μας λένε πως το να θέλουμε να δουλεύουν οι άνθρωποι με τα δικαιώματα που απολάμβαναν εδώ και έναν αιώνα είναι 'αριστερή ιδεοληψία'" συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως “ιδεοληψία είναι επειδή είσαι πορφυρογέννητος, επειδή δεν χρειάστηκε ποτέ και για τίποτα να παλέψεις στη ζωή σου, επειδή θεωρείς πως η εξουσία σου ανήκει με κληρονομικό δικαίωμα, να βλέπεις όλους τους άλλους σαν ασήμαντους και τα δικαιώματά τους σαν περιττό βάρος".

Συλλογικότητα και στην οικονομία

Κάλεσε δε τους νέους να πάρουν στα χέρια τους την Κοινωνική Οικονομία και να την κάνουν δική τους υπόθεση, να της δώσουν δικό τους περιεχόμενο, για τις δικές τους ανάγκες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει “η λογική της συλλογικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και της κοινωνικά επωφελούς παραγωγής πλούτου να υπάρχει στις κεντρικές αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας”.

Πορεία με την κοινωνία, όχι κυβερνητισμός

“Έτσι καταλαβαίνουμε εμείς τη σχέση μας με την εξουσία. Κι έτσι να τη χειριστείτε κι εσείς. Όχι ως έναν κυβερνητισμό. Όχι ως μια πορεία χωρίς την κοινωνία. Αλλά μαζί με την κοινωνία, με τη δική της πρωτοπόρα δράση και υπό τον δικό της έλεγχο" πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι στρατεύτηκαν “σε μια εποχή δύσκολη και ωραία", που “τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόμασταν".

"Η Αριστερά γράφει όχι απλώς τη δική της Ιστορία, μα την Ιστορία του ελληνικού λαού, όταν είναι πραγματικό κομμάτι του λαού. Όταν συμμετέχει στις ανάγκες και στις προτεραιότητές του. Όχι όταν αποστρατεύεται και αναζητά την ησυχία και την ανάπαυση στα μοναστήρια της απλής θεωρητικής κουβέντας" υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η Αριστερά δεν πρέπει να φοβάται τη νέα γενιά “ακόμη και όταν μας ασκεί κριτική, ακόμη κι αν μας κοιτάει με δυσπιστία".

"Η Αριστερά δεν ενδιαφέρεται να έχει μια κυβερνητική νεολαία. Που θα στήνει μαγαζάκια ρουσφετιού και πελατειακής εξυπηρέτησης στα πανεπιστήμια. Ούτε ενδιαφέρεται για μια νεολαία εγκλωβισμένη στην αυτάρεσκη αριστερή της εσωστρέφεια. Που θα βαφτίζει κινηματική δράση τον σεχταρισμό και θα ασκεί κριτική παραμένοντας σε απόσταση ασφαλείας από την πραγματικότητα. Αυτό που συμβαδίζει με τα κριτήρια και τις απαιτήσεις της Αριστεράς είναι μια νεολαία με ζωντανή πολιτική και κοινωνική δράση. Παρούσα στα μεγάλα και μικρά μέτωπα της εποχής" ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι “ο αντίπαλος για την Αριστερά είναι άλλος", δηλαδή “τα φαινόμενα αλλοτρίωσης, ο καριερισμός και ο παραγοντισμός, η κυνική αποξένωση από την ιδεολογία και την πολιτική μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL