Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Δημ. Τζανακόπουλος: Δεν πρόκειται να δεχθούμε νέα μέτρα μετά το 2018 (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημ. Τζανακόπουλος: Δεν πρόκειται να δεχθούμε νέα μέτρα μετά το 2018 (Video)

Εφικτή και αναγκαία προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο τρίμηνο του 2017, χαρακτήρισε τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα μετά το 2018.

«Η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σημείωσε επίσης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του μέτρου της μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, ύψους 1,5%, και στο γεγονός ότι απέκρουσε υπερβολικές απαιτήσεις. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία ει δυνατόν έως το τέλος του έτους. «Δηλώνουμε κατηγορηματικά» είπε ότι «το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος [...]. Εμμένουμε σταθερά στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».

Προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση του εργασιακού μοντέλου. Είπε ότι πέραν της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για επικοινωνίες και συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να καταστήσει σαφείς και να εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

«Περιμένουμε από ΔΝΤ και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουμε. Και στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης» σημείωσε. «Ήταν η ίδια η ΝΔ που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο» είπε και την κατηγόρησε ότι είναι «σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου».

«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων» τόνισε επίσης.

Σχετικά με το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συζήτηση για την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που φυσικά περιλαμβάνει και τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν, ώστε «να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».

«Η πρόσκληση για την ύπαρξη διμερούς συνάντησης είναι ανοικτή από μέρους της ελληνικής πλευράς» είπε απαντώντας στο κατά πόσο  υπάρχουν επαφές σε διπλωματικό επίπεδο με την τουρκική πλευρά, ώστε να υπάρξει μια διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν πριν από την πολυμερή στις 12 Ιανουαρίου, και πρόσθεσε:

«Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει βεβαίως ότι αυτή η διμερής συνάντηση έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση και συνεννόηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια επιτυχή πολυμερή συνάντηση μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Χωρίς αυτή τη διμερή συνάντηση δεν θα είναι δυνατό να προχωρήσουμε με επιτυχία στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ήδη καθοριστεί».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Δημ. Τζανακόπουλου:

Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελεί μια σημαντική επιτυχία αλλά και ένα αποφασιστικό βήμα για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές για το χρέος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, χθες αποφασίστηκε και η λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμων ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο μέτρο της μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, ύψους 1,5%, καθώς αυτή η εξέλιξη προστατεύει την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά τις διεθνείς αγορές χρήματος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών δεν αποδέχτηκε:
- Πρώτον, την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη. Και
- Δεύτερον, την παράλογη απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος και συγκεκριμένα για τα έτη 2019 και 2020.
Το περίεργο εδώ, βεβαίως, είναι ότι εκείνοι εκ των δανειστών μας που εμφανίζονται δημοσίως να διαφωνούν για το ύψος των πλεονασμάτων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, βρίσκονταν σε απόλυτη ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά τη λιτότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσει την προσπάθεια για μια συνολική συμφωνία ει δυνατόν μέχρι το τέλος του έτους. Μια συμφωνία που είναι όχι μόνο εφικτή, με δεδομένη τη σύγκλιση στην πλειονότητα των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην β’ αξιολόγηση, αλλά είναι και αναγκαία ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Δηλώνουμε, ωστόσο, κατηγορηματικά:
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.
- Εμμένουμε σταθερά στη θέση μας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις.
- Και τέλος ότι πρέπει η συζήτηση για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συνεχιστεί. Στόχος της συζήτησης αυτής είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος.

Αναμένουμε επομένως, από τις δυνάμεις που έχουν βαρύνοντα ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και μεγάλες ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα και την γενικευμένη αβεβαιότητα, ειδικά από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας αλλά και από το ΔΝΤ, να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε. Να σταματήσουν να επιμένουν στην συνέχιση μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας που έχει αποδειχτεί από τα ίδια τα πράγματα ότι είναι όχι μόνο κοινωνικά καταστροφική, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική.

Πρέπει, όμως, και στο εσωτερικό της χώρας να κατανοήσουν όλοι την κρισιμότητα των στιγμών. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε ήδη να έχει χαιρετίσει ομόφωνα την λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποτελούν μια σημαντική ανάσα για την ελληνική οικονομία. Αντ' αυτού έχει επιλέξει μια μίζερη στάση. Πράγμα, όμως, λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν η ίδια η Νέα Δημοκρατία που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο. Ήταν ο ίδιος ο κος Σαμαράς που αναζητούσε το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν από λίγα χρόνια.

Η ΝΔ είναι σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου Μνημονίου. Εύχονται να υπερισχύσει η άποψη για διαρκή λιτότητα και νέα μέτρα ώστε να εμφανιστούν εκείνοι ως οι μόνοι πρόθυμοι να τα εφαρμόσουν.

Σε πλήρη αντίθεση με αυτή τη στρατηγική η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και με ταυτόχρονη αποκατάσταση των ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στις εργασιακές σχέσεις. Η χώρα με σταθερά βήματα και με διαρκή μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας θα συνεχίσει την σκληρή δουλειά και τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL