Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ντάισελμπλουμ: Μετά το 2018 η συζήτηση για χρέος και πλεόνασμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντάισελμπλουμ: Μετά το 2018 η συζήτηση για χρέος και πλεόνασμα

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο το δυνατόν συντομότερα ζητά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επιχειρεί να σταματήσει κάθε συζήτηση περί διαπραγμάτευσης του χρέους καθώς και των στόχων που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα, πριν το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018.

«Ελπίζω ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί χωρίς εμπόδια απ' όλες τις πλευρές. Αν υλοποιηθεί, τότε στα μέσα του 2018 θα ανοίξουμε νέα συζήτηση για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους στη Χάγη.

Σχετικά με μία ενδεχόμενη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, είπε: «Να μην ανοίξουμε πάλι ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει».

Η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει το 2018, σημείωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, και «βάσει των προβλέψεων θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις».

Παράλληλα ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι έχει εποικοδομητική συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και γενικότερα με τις ελληνικές αρχές, άσκησε κριτική στο ΔΝΤ λέγοντας ότι είναι αδύνατον το ΔΝΤ να ισχυρίζεται ότι είναι πολύ λίγα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, φράση που προφανώς παρέπεμπε στα όσα είχε υποστηρίξει πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, στο συνέδριο του Economist, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου. «Εξεπλάγην. Αν είναι λίγα ή πολλά είναι νωρίς να το πούμε».

Ερωτηθείς για τους φόρους στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος είπε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης τι βήμα θα ακολουθήσει. Όπως σημείωσε, χρειάζονται φόροι αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα αποτελεσματικό κράτος (δημόσια υγεία, ασφαλιστικό σύστημα, παιδεία κτλ).

Σε ό, τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ακόμη προστατευμένη λόγω του γεγονότος ότι είναι σε πρόγραμμα  και είναι περιορισμένη η έκθεση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον ίδιο το κλειδί στην Ελλάδα είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του Brexit τόσο στην ευρωπαϊκή οικονομία όσο και στην ελληνική ο κ Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η πιο προστατευμένη χώρα της Ευρώπης από ενδεχόμενες επιπτώσεις του Brexit λόγω της κάλυψής της από τα ευρωπαϊκά χρήματα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL