Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Με Τσίμερ, Πράσινους και Μ. Σουλτς συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας / "Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στην Ευρώπη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με Τσίμερ, Πράσινους και Μ. Σουλτς συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας / "Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στην Ευρώπη"

«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύσεις σε σοβαρά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του χθες στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα κυριαρχεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός συνόψισε τη στάση της ελληνικής πλευράς ως εξής: «οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στην Ευρώπη».

Οι εξελίξεις στη Βρετανία και η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας μονοπώλησαν και τις συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας χθες. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος με Ευρωπαίους παράγοντες, καθώς πλέον οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των ευρωομάδων αναζητούν τρόπους διαχείρισης της νέας πολιτικής κρίσης εξ αιτίας του Brexit. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τις απόψεις του και στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, προτείνοντας και εκεί την αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων στο μέτωπο των συντηρητικών.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της τιμωρίας όσων επιλέγουν να φύγουν από την Ε.Ε., χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, "την τιμωρία όσων επιλέγουν να μείνουν".

Αναφερόμενος ειδικότερα στις περιπτώσεις της Αθήνας και του Λονδίνου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «η σύγκριση της συμπεριφοράς της Ε.Ε. απέναντι σε Βρετανία και Ελλάδα είναι θλιβερή» και ζήτησε «να περάσουμε από την Ευρώπη των κανόνων σε εκείνη της θεσμικής ενότητας». Σχολιάζοντας, δε, το δίπολο προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων κάλεσε τις προοδευτικές ομάδες της Ευρώπης να διεκδικήσουν τον χώρο που τους αναλογεί: «Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να αντεπιτεθούν. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ε.Ε».

Ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής διάστασης

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, τη συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς και την αντιπρόεδρο Σκα Κέλερ. Αναλυτικότερα, στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μάρτιν Σουλτς «επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται άμεσα με την αποφασιστική ενίσχυση της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνικής διάστασης της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Επιβεβαιώνεται η Αριστερά για την ενίσχυση ξενοφοβίας - ευρωσκεπτικισμού

Στη συνάντηση με την πρόεδρο της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η γενική γραμματέας της ευρωομάδας της Αριστεράς Μαρία Ντ' Αλιμόντε. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα το διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Βρετανίας. Σχετικά βρέθηκε κοινός τόπος ότι θα πρέπει να λάβουν μέρος και «θεσμοί με δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως το Ευρωκοινοβούλιο». Επιπλέον, στην ίδια συνάντηση, «εκτιμήθηκε ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις της Αριστεράς σχετικά με τα αίτια ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού στην Ε.Ε. και εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλει η Αριστερά στην δημοκρατική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης».

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Τwitter υπογράμμισε πως «η Αριστερά έχει από καιρό προειδοποιήσει για την άνοδο της Ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού ως αποτέλεσμα της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού».

Νέες πλειοψηφίες

Με τους Πράσινους ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε τις «προοπτικές σχηματισμού νέων προοδευτικών πλειοψηφιών, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας με tweet του μετά τη συζήτηση με τον Γιώργο Γραμματικάκη σημείωσε πως, σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη χρειάζεται κοινός βηματισμός των προοδευτικών δυνάμεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL