Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Τρεις νενομισμένοι όρκοι στην ορκωμοσία - Η διάταξη της νέας Βουλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις νενομισμένοι όρκοι στην ορκωμοσία - Η διάταξη της νέας Βουλής

Με 3 όρκους (πολιτικό όρκο, στο Ευαγγέλιο και στο Κοράνι) ορκίσθηκαν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, εκ των οποίων οι 70 εξελέγησαν για πρώτη φορά. Τα κόμματα τοποθετήθηκαν στις θέσεις που είχαν οριστεί.

Στο κάτω διάζωμα και πιο κοντά στο προεδρείο η ΝΔ κατέλαβε τις 2 πρώτες πτέρυγες από τα δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ τις 2 επόμενες και το ΚΚΕ την πέμπτη πτέρυγα. Στο άνω διάζωμα η Χρυσή Αυγή πήρε την άκρα δεξιά πτέρυγα. Δίπλα η ΝΔ πήρε μία πτέρυγα. Ακολουθεί προς τα αριστερά μία πτέρυγα για την Ένωση Κεντρώων, μία για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μία για το ΠΑΣΟΚ και μία για το Ποτάμι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και τις δύο αριστερές πτέρυγες.

Στην συνεδρίαση προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, παλαιότερος Αντιπρόεδρος της περασμένης κοινοβουλευτικής περιόδου, ο οποίος ανέβηκε στο προεδρείο στις 11.14. Κάλεσε ως προσωρινούς γραμματείς τους νεώτερους σε ηλικία βουλευτές, δηλαδή τον Μάριο Κάτση και Στάθη Γιαννακίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Γιάννη Κεφαλογιάννη και Νίκη Κεραμέως από την ΝΔ.

Ο Ν. Κακλαμάνης ανέγνωσε τις επιστολές με τις οποίες αρχηγοί των κομμάτων δηλώνουν ποιες εκλογικές περιφέρειες επιλέγουν. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και Ππρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το Ηράκλειο (αντί της Λάρισας), ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης την Β Αθηνών (αντί του Ηρακλείου), ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος την Α Αθηνών (αντί της Β Αθηνών), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά την Β Αθηνών (αντί της Αχαΐας) και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης την Β Αθηνών (αντί της Α Θεσσαλονίκης).

Ακολούθως εισήλθε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνοδευόμενος από Ιεράρχες και ιερείς και τον προσωρινό γραμματέα Μ. Κάτση. Πρώτα δόθηκε ο θρησκευτικός όρκος στο Ευαγγέλιο με όλους τους βουλευτές να σηκώνονται όρθιοι ανεξαρτήτως αν ορκίζονταν. Οι βουλευτές ορκίσθηκαν: «ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους και πολλές υπομονές».

Ακολούθησε ο θρησκευτικός όρκος στο Κοράνι από 2 μουσουλμάνους βουλευτές. Στο Κοράνι ορκίσθηκαν μόνο οι Χουσεϊν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Ιλχάν (Ποτάμι), ενώ ο Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε πολιτικό όρκο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο. Με παραίνεση του Ν. Κακλαμάνη εγέρθησαν όλοι οι βουλευτές, όπως είχε γίνει και στον θρησκευτικό όρκο. «Διαβεβαιώνω στην τιμή και την συνείδησή μου ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», ήταν ο όρκος που έδωσαν οι βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL