Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Ωμή παρέμαση - εκβιασμός Γιούνκερ / Οι Έλληνες να ψηφίσουν Ναι, αλλιώς...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ωμή παρέμαση - εκβιασμός Γιούνκερ / Οι Έλληνες να ψηφίσουν Ναι, αλλιώς...

«Θα ζητήσω από τους Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν Ναι στο δημοψήφισμα, όποιο και να είναι το ερώτημα» είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια ευθεία παρέμβαση στα ελληνικά εσωτερικά πράγματα.

«Όλος ο πλανήτης γνωρίζει πως ένα Όχι στο δημοψήφισμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προειδοποιώντας πως «οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ξεκάθαρα τι διακυβεύεται την επόμενη Κυριακή».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ ενημέρωσε πως δεν έχει «νέα πρόταση» να κάνει στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως πως η «πόρτα είναι ανοιχτή».

Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπερασπίστηκε την πρόταση των θεσμών ισχυριζόμενος πως «δεν προτάθηκαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις» και πως περιλάμβανε πρόβλεψη για τη διευθέτηση του χρέους από φθινόπωρο, αλλά και ικανοποιητική χρηματοδοτική βοήθεια. Επανέλαβε, επίσης, πως την Παρασκευή και, ενώ προετοιμαζόταν η συμφωνία, η ελληνική πλευρά εγκατέλειψε απρόσμενα και τη χειρότερη στιγμή τη συζήτηση, η οποία, όπως είπε, δεν είχε κλείσει.

Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε πάντως πως η συζήτηση για το χρέος ήταν σαφώς ανεπιθύμητη από πολλά κράτη - μέλη και ως εκ τούτου είχε περιοριστεί στην υπόσχεση να τεθεί υπό διαβούλευση μετά το τέλος της νέας παράτασης υπό την προϋπόθεση να έχουν εφαρμοστεί όλα τα προαπαιτούμενα και στο πλαίσιο της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον η ίδια πηγή αρνήθηκε πως η εν λόγω πρόταση προέβλεπε χρηματοδοτική βοήθεια που κάλυπτε ίσα-ίσα τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας για το επόμενο τρίμηνο, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει ποιο ήταν το ποσό που θα δινόταν για να καλύψει και άλλες ανάγκες του Δημοσίου. Υποστήριξε πως ήταν ένα από τα ζητήματα που βρίσκονταν ακόμα υπό διαπραγμάτευση, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να απαντήσει εάν το Eurogroup θα έκανε δεκτό αυτό το ζήτημα και τονίζοντας πως η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν βασικό εμπόδιο.

Στον αντίποδα, κάλεσμα προς όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος της σημερινής ημέρας απηύθυναν χθες οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ζήτησαν να συζητηθεί ο κατάλληλος τρόπος να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα, αλλά και οι πιθανοί τρόποι για την παράταση του προγράμματος ως προσωρινό μέτρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος.

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να χτιστεί μια γέφυρα στο διάστημα των τεσσάρων ημερών που μεσολαβεί μεταξύ της Τρίτης που λήγει το πρόγραμμα και της Κυριακής» δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάνοντας έκκληση στην ελληνική πλευρά να επανέλθει στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε επίσης πως, αν και δεν υπάρχει νομική λύση για το θέμα αυτό σε κρίσιμες καταστάσεις, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί.

Ο Μάρτιν Σουλτς, δηλώνοντας έτοιμος να «τρέξει» ο ίδιος στην Ελλάδα να «αγωνιστεί» για ένα Ναι, τόνισε πως ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα από τον ελληνικό λαό είναι «καλή βάση για μελλοντική συνεργασία». «H ψήφος της Κυριακής δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα, αλλά και την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά.

Ένα Όχι στο δημοψήφισμα δεν θα είναι διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση, δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. - Κίνας.

Ο Ντ. Τουσκ σχολίασε πως κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διεξαγάγει δημοψήφισμα, ενώ σημείωσε πως δεν είναι ο ρόλος του να παρεμβαίνει στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως μ' ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα υπάρχει ακόμη λιγότερος χώρος για διαπραγματεύσεις. «Αν κάποιος λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με ένα Όχι, απλά δεν είναι αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL