Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Σαμαράς προς εταίρους: “Ή δέχεστε τη συμβιβαστική πρόταση ή εκλογές”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαμαράς προς εταίρους: “Ή δέχεστε τη συμβιβαστική πρόταση ή εκλογές”

Να πετάξει το μπαλάκι στους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους επιχείρησε ο Αντώνης Σαμαράς, που πρότεινε να ανοίξει γρήγορα η "νέα ΕΡΤ" και να μεταδίδει και ενημερωτικό πρόγραμμα, αλλά με ελάχιστους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, μιλώντας στο 9ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο πρωθυπουργός κατασυκοφάντησε εκ νέου την ΕΡΤ, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ μίλησε απαξιωτικά για τους κυβερνητικούς του εταίρους. 
Ο πρωθυπουργός, με δήλωση που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου επισημοποίησε ουσιαστικά την πρόταση που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης προς τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Δηλαδή, να ορίσει ο ειδικός εκκαθαριστής της ΕΡΤ μία προσωρινή επιτροπή διακομματικής αποδοχής, με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος. Με άλλα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά ζήτησε από τους εταίρους του να δεχθούν την δημιουργία ενός... απεργοσπαστικού μηχανισμού,  έως ότου λειτουργήσει η "νέα ΕΡΤ" -αυτή που περιγράφεται ο ΝΕΡΙΤ. 
 

Συκοφαντίες και επίθεση

Παρόλα αυτά, μιλώντας στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της ΕΡΤ, την οποία αποκάλεσε πολλές φορές "αμαρτωλή". Απαριθμώντας πόσες απεργίες είχαν γίνει στην δημόσια ραδιοτηλεόραση το τελευταίο διάστημα, ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να δείξει ότι η ΕΡΤ ήταν... αχρείαστη, ενώ επισήμανε ότι "για να πάρεις την κοινωνία με το μέρος σου, πρέπει να καταργήσεις τα προνόμια των λίγων". Έκανε, μάλιστα, λόγο για τη "μεγάλη συντεχνία των βολεμένων που αντιδρά", ενώ υποσχέθηκε "αποκαλύψεις" για "μια ΕΡΤ γεμάτη σκάνδαλα", όπως είπε. 
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, αλλά και σε όσους αντιδρούν με το "λουκέτο" της ΕΡΤ -δηλαδή και στους κυβερνητικούς του εταίρους. "Αυτοί ήταν που αποκαλούσαν την ΕΡΤ εργαλείο προπαγάνδας της μνημονιακής κυβέρνησης. Και τώρα διαμαρτύρονται που κλείνουμε την αμαρτωλή ΕΡΤ", επισήμανε, για να προσθέσει -φωτογραφίζοντας τον Ριζοσπάστη και τον 902: "Διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της αμαρτωλής ΕΡΤ εκείνοι που αδιαφορούσαν όταν έκλειναν εφημερίδες και κανάλια. Εκείνοι που διώχνουν ανθρώπους από τα δικά τους κανάλια και τις δικές τους εφημερίδες". "Κοιτάμε να κάνουμε κάτι καλό για τον λαό, ενώ άλλοι θέλουν να δώσουν περισσότερα προνόμια", συνέχισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. 

"Συμβιβασμός ή εκλογές"

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "πρόταση Σταμάτη", την οποία διατύπωσε επισήμως πριν λίγο ο πρωθυπουργός, αποτελεί, σύμφωνα με το Μαξίμου, την τελευταία "κόκκινη γραμμή". Μάλιστα, στη δήλωσή του, ο Αντώνης Σαμαράς "απείλησε", ουσιαστικά, τους εταίρους του πως αν δεν την δεχθούν, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. "Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής: 

"Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., έχει ήδη ορίσει για το σκοπό αυτό ειδικό διαχειριστή.
Προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:
1. Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.
2. Έχει ήδη κατατεθεί από την  κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.
3. Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης  από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν  περιπέτειες για το λαό μας". 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL