Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κοινοτικοί κύκλοι για το δημοσίευμα του Βloomberg: / Νέο δάνειο σημαίνει νέο Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινοτικοί κύκλοι για το δημοσίευμα του Βloomberg: / Νέο δάνειο σημαίνει νέο Μνημόνιο

Βρυξέλλες

Και η Γαλλία θέλει τώρα κομμάτι από το πτώμα της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας. Βλέποντας τη Γερμανία να θέλει να βάλει χέρι σε ό,τι και σε όσα περισσότερα μπορεί από τον πραγματικό πλούτο της Ελλάδας, με την παροχή τραπεζικών εγγυήσεων στους επενδυτές που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Σερζ Μοσκοβισί, εκμυστηρεύθηκε, πριν από λίγες ημέρες, σε δημοσιογράφους πως και το Παρίσι επιθυμεί να πάρει μέρος, μαζί με το Βερολίνο, στην παροχή εγγυήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα είδος δώρου της Αθήνας στους δύο μεγάλους της Ένωσης για τη στήριξη που αναμένεται να δώσουν στη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με στόχο να αποφευχθεί ο διπλός καταποντισμός σ' αυτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτόν ακριβώς τον στόχο έχουν αρχίσει οι προκαταρκτικές κινήσεις, σε τεχνικό επίπεδο, στην Ένωση, με βάση το γνωστό γερμανικό σχέδιο που επανέφερε, ξαναζεσταμένο, χθες, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο επιμήκυνσης του δημόσιου χρέους με μια τμηματική και δυνητική, υπό όρους πάντοτε, μείωση των επιτοκίων.

Το τηλεγράφημα του Bloomberg, το οποίο μελετήσαμε, δεν λέει κάτι καινούργιο (σ.σ.: βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη διπλανή σελίδα), μας απάντησε χθες καλά πληροφορημένη πηγή της Κομισιόν. Η ίδια πηγή δέχθηκε να μας διευκρινίσει ότι ασφαλώς και ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα, έστω και μικρό (σ.σ.: 10 -15 δισ. ευρώ), για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της την επόμενη διετία, θα συνοδεύεται απαραιτήτως από νέο Μνημόνιο. Αυτό απαιτούν οι κανονισμοί λειτουργίας όλων των γνωστών χρηματοδοτικών μέσων, είτε πρόκειται για το ΔΝΤ είτε για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ - ΕSΜ), από τον οποίο θα προέλθει το νέο δάνειο.

Η πηγή αυτή, έχοντας εξασφαλισμένη την ανωνυμία της, παραδέχθηκε πως όσο η Γερμανία δεν επιθυμεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτό δεν πρόκειται να το προτείνει κανένας άλλος. Έτσι δεν απομένει παρά η επιμήκυνσή του, που θα περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο τής οιονεί, τρίτης κατά σειρά, διάσωσης της Ελλάδας.

Ως προς τα νέα μέτρα που θα περιέχει αυτό το πακέτο, βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τον προσδιορισμό τους, είπε η ίδια πηγή, η οποία, όμως, τόνισε ότι η σχετική απόφαση με «ανοικτούς» τους όρους του νέου Μνημονίου θα ληφθεί, υπό αίρεση, από το Eurogroup πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών προκειμένου να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στους Έλληνες ψηφοφόρους.

Μετά τις ευρωεκλογές, μέσα στον Ιούνιο, το Eurogroup θα άρει την αιρεσιμότητα της προηγούμενης απόφασής του, αφού θα έχει προηγουμένως προχωρήσει στον λεπτομερή καθορισμό των όρων του νέου Μνημονίου χωρίς να υπάρχει πλέον η παραμικρή δυνατότητα από ελληνικής πλευράς για την τροποποίησή τους ή τη μη αποδοχή τους. Με άλλα λόγια, όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη στον Σαμαρά γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή διαθέσιμη.

Παράλληλα, η μεγάλη αλλαγή πορείας στην οικονομική πολιτική της Γαλλίας, που ανακοίνωσε προ ημερών ο πρόεδρός της Φρανσουά Ολάντ, και η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις μέχρι σήμερα επιλογές της Γερμανίας, ανοίγει τον δρόμο στη διεκδίκηση και άλλων παραχωρήσεων των χωρών της Ευρωζώνης στην εργοδοσία. Δεν είναι τυχαία η κοινή δήλωση των ενώσεων των Γάλλων και των Γερμανών βιομηχάνων που ζητούν μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση των συνθηκών λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών, σε μια νέα μετωπική επίθεση εναντίον των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Με λίγα λόγια, Γερμανοί και Γάλλοι βιομήχανοι ζητούν από τις κυβερνήσεις τους την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης με ένα μόνιμο θεσμικό εκτελεστικό όργανο που θα έχει δημοσιονομικές και φορολογικές αρμοδιότητες με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να παρέμβουν σε επίπεδο Ευρωζώνης για τη λήψη νέων μέτρων για περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, μεγαλύτερη ελαστικότητα - ευκαμψία στους κανόνες που ρυθμίζουν την απασχόληση και την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας πριν από την έξοδο των εργαζομένων στη σύνταξη.

Σε αυτή τη νέα επίθεση εναντίον όσων προστατευτικών μέτρων των εργαζομένων έχουν απομείνει, οι Γάλλοι και Γερμανοί βιομήχανοι ζητούν την απλοποίηση των νόμων που ρυθμίζουν τη βιομηχανική λειτουργία, νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των πολιτικών στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και τη χάραξη νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για μεγαλύτερο άνοιγμα της Ευρώπης στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL