Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ο Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι: / Ο Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι: Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι: / Ο Αλ. Τσίπρας στο Παρίσι: Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal

http://www.dailymotion.com/embed/video/x1b292w?autoplay=0&logo=1&hideInfos=1&start=1130&syndication=&foreground=&highlight=&background=
Rencontre avec Alexis Tsipras le 3 février 2014

 

Την ανάγκη να υπάρξει ένα New Deal για το χρέος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διαγραφή του μεγαλύτερου τμήματός του τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στο Παρίσι. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως οι συσχετισμοί στην Ευρώπη μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, ώστε να ηττηθεί η λιτότητα που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθεροι από κοινού με τους σοσιαλδημοκράτες.

Στέλνοντας το μήνυμα για την επερχόμενη μάχη των ευρωεκλογών κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς, το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί να "αλώσει τη Βαστίλλη του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού - τη σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη".

"Νομίζω ότι όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πως η Ελλάδα είναι μια περίπτωση προς αποφυγή" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ στο Παρίσι. Και πρόσθεσε: "Ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς. Ότι πρέπει να υπάρξει ριζικός επαναπροσανατολισμός του ελληνικού προβλήματος, γιατί το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, είναι μέρος του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος".

Η λύση για την Ελλάδα δεν είναι περισσότερα δάνεια και περισσότερο χρέος, αλλά λιγότερα δάνεια και λιγότερο χρέος, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου "στήριξης" για την Ελλάδα. Η λύση είναι η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους, σημείωσε, μέσα από μια ευρωπαϊκή Διάσκεψη που θα αποφασίσει για το μέλλον της Ευρωζώνης, καθώς και η αλλαγή στρατηγικής στη θέση της λιτότητας, που, όπως τόνισε, θα βασίζεται σε τρεις άξονες: Στην τόνωση της ενεργού ζήτησης, στην αναδιανομή του πλούτου και στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς η διαγραφή χρέους

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν και κατά πόσον η πρόταση για διαγραφή χρέους συνιστά πρόταση του ΚΕΑ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "το θέμα της διαγραφής είναι θέση που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς. Δεν μιλάμε για διαγραφή χρέους μόνο της Ελλάδας, μιλάμε για μια βιώσιμη λύση αμοιβαία αποδεκτή, που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στις χώρες της περιφέρειας να ξεπεράσουν την κρίση και να σταθούν στα πόδια τους όσο και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους να σταματήσουν να χρηματοδοτούν αποτυχημένα προγράμματα. Να σταματήσουν να ρίχνουν νερό στον πίθο των Δαναΐδων".

Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν όταν "βρεθεί μια κυβέρνηση, που θα έχει τη λαϊκή στήριξη για να πει "αρκετά έως εδώ" και τότε νομίζω ότι ταυτόχρονα θα αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και ακόμη θα αναδειχθεί ότι στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα διεκδικήσει την πραγματική σωτηρία του Ελληνικού λαού και όχι τη σωτηρία των τραπεζών".

Η γαλλική Αριστερά στηρίζει ολόπλευρα την υποψηφιότητα Τσίπρα

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε κατά τη διάρκεια του διημέρου, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον διάσημο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, αλλά και τον Γάλλο φιλόσοφο Ετιέν Μπαλιμπάρ.

Σημειώνεται ότι, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του Αλ. Τσίπρα στη γαλλική Γερουσία, στην οποία είχε συναντήσεις με γερουσιαστές και βουλευτές της Αριστεράς, τόσο η Ελιάν Ασασί, πρόεδρος της κομμουνιστικής ομάδας στη Γερουσία, όσο και ο Πιερ Λοράν, γενικός γραμματέας του ΚΚΓ και πρόεδρος του ΚΕΑ, μίλησαν για τη σημασία και τον συμβολισμό της υποψηφιότητας του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.

Αναλυτικότερα η Ελ. Ασασί, καλωσορίζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, του υποσχέθηκε κοινό αγώνα για την αλλαγή την Ευρώπη και πρόσθεσε: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την υποψηφιότητά σου, γιατί θα μπορέσεις να συσπειρώσεις τις δυνάμεις γύρω σου. Όλοι μαζί θα συμβάλουμε για την επιτυχία, ώστε να είμαστε η θετική και ευχάριστη έκπληξη των ευρωεκλογών, όπως έχεις και εσύ πει".

Από την πλευρά του ο Π. Λοράν τόνισε πως "το πρόγραμμα της καμπάνιας για την υποψηφιότητα Τσίπρα έχει για τα καλά ξεκινήσει". Και κατέληξε: "Η απόφαση να εκπροσωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας την Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει έναν δυνατό συμβολισμό γιατί κουβαλάει μαζί του τον αγώνα του ελληνικού λαού". Σημειώνεται ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα που επισκέπτεται ο υποψήφιος του ΚΕΑ για την προεδρία της Κομισιόν καθώς, λίγες βδομάδες πριν, ο Αλ. Τσίπρας είχε βρεθεί στην Ολλανδία, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς συγκέντρωσε κόσμο από όλες τις πτέρυγες της γαλλικής Αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ουμανιτέ", Γκαέλ Ντε Σάντις, σημείωσε: "Σπάνια η αίθουσα διαλέξεων του γαλλικού Κ.Κ. γεμίζει τόσο ασφυκτικά, όπως χθες (σ.σ.: προχθές)". Και προσέθεσε: "Αν και οι Γάλλοι έχουν το μυαλό τους αυτόν τον καιρό στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί περιέργεια και ενθουσιασμό στους οπαδούς της Αριστεράς".

Η συζήτηση με τα γαλλικά ΜΜΕ

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του γαλλικού Τύπου για τον υποψήφιο του ΚΕΑ για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς σε media breakfast υπήρξε παρουσία 20 εκπροσώπων από τηλεόραση, ραδιόφωνο και έντυπα μέσα που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως τα France 24, Les Echos, Liberation, Monde, RFI. Η συνάντηση, που συντόνισαν στελέχη του γαλλικού Αριστερού Μετώπου. Έγινε υπό μορφή συζήτησης, χωρίς κάμερες, και διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL