Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Η ΔΗΜ.ΑΡ. δείχνει την πόρτα στους "υπονομευτές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΔΗΜ.ΑΡ. δείχνει την πόρτα στους "υπονομευτές"

Νέο μήνυμα προς τα στελέχη της μειοψηφίας που στηρίζουν το εγχείρημα των "58" "υπονομεύοντας" το πολιτικό σχέδιο της ΔΗΜ.ΑΡ. έστειλε ο Φ. Κουβέλης από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και μέσω ανακοίνωσης του οργάνου. Η Αγ. Κωνσταντίνου διαμήνυσε εκ νέου ότι διαφωνεί με τη δημοψηφισματική λογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι νέες "συστάσεις" για υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου και προστασία της δημόσιας εικόνας της ΔΗΜ.ΑΡ. ήρθαν χθες στον απόηχο της διασπαστικής εξέλιξης για το κόμμα του Φ. Κουβέλη, της ίδρυσης της Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Κίνησης (ΑΜΕΚ), που θα στηρίξει "συντεταγμένα" τη συγκρότηση της "δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης" των "58" - ΠΑΣΟΚ. Το συντονιστικό της κίνησης αποτελείται από τους: Χρ. Αγριαντώνη, Γ. Αντωνίου, Ανδ. Βαρελά, Μ. Γλαμπεδάκη, Ευ. Δεληπέτρου, Μ. Διόγο, Π. Καλατζή, Γ. Καούνη, Σ. Κουρουζίδη, Γ. Μεϊμάρογλου, Λέλα Παπαγιαννοπούλου, Γ. Πλεμένο και Τέλ. Σαμαντά. Ορισμένοι δε εξ αυτών εκτιμούν ότι θα αποχωρήσουν περί τα 100 μέλη του κόμματος πανελλαδικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι "συστάσεις" απευθύνονταν πρωτίστως στον Ανδ. Παπαδόπουλο, που ήταν ομιλητής και σε χθεσινή εκδήλωση των "58", στον Πειραιά, και ο οποίος με συνέντευξή του την Κυριακή σήκωνε το γάντι που του είχε πετάξει ο Φ. Κουβέλης, αναφέροντας πως "το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την πορεία του κόμματος".

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίασή της, η Ε.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας "τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμβάλουν θετικά στην υλοποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου που ελήφθησαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και αποτελούν δεσμεύσεις όλων". Επιπλέον τόνισε ότι "είναι βέβαιο πως ακόμα και όσοι διαφώνησαν με τις επιλογές του συνεδρίου θα προστατεύσουν τη δημόσια εικόνα της ΔΗΜ.ΑΡ., θα αποτρέψουν ενέργειες οι οποίες αντικειμενικά υπονομεύουν τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας και δράσης του κόμματος".

Πάντως, ο Ανδ. Παπαδόπουλος από τη χθεσινή εκδήλωση, αν και μίλησε για τη ΔΗΜ.ΑΡ. ως "κόμμα μου", επανέλαβε ότι "πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να κάτσουν στο τραπέζι όλες οι δυνάμεις του χώρου...". Παράλληλα, άφησε να διαφανεί αγωνία για την έκβαση του εγχειρήματος, λέγοντας ότι "χρειάζεται νηφαλιότητα, σχέδιο μακράς πνοής και προετοιμασία κλίματος συνεννόησης ακόμα και αν δεν επιτευχθεί σε πρώτη φάση ο στόχος της ενότητας".

Ενδεικτικό της δυστοκίας που χαρακτηρίζει το εγχείρημα είναι και το γεγονός ότι ο Τ. Γιαννίτσης διευκρίνισε (ρ/σ Αθήνα 9,84) ότι δεν τον ενδιαφέρει να πάρει μια θέση επικεφαλής ψηφοδελτίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την πρωτοβουλία.

"Όχι" σε αυτοδιοικητικές εκλογές - "δημοψήφισμα"

Όσον αφορά την προσπάθεια της ΔΗΜ.ΑΡ. για συγκρότηση "τρίτου πόλου", ο Φ. Κουβέλης ενημέρωσε την Ε.Ε. για τις σχετικές διαβουλεύσεις με πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα. Ο Ανδ. Λοβέρδος, που είχε συνάντηση με τον γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται αύριο να αποσαφηνίσει ποιον "πόλο" θα επιλέξει. Παράλληλα, στη συνεδρίαση εκφράστηκε η ανάγκη να επιταχυνθεί η συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές εκλογές και απορρίφθηκε "η δημοψηφισματική λογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που προωθούν άλλα κόμματα...".

Δεδομένης της δήλωσης του Θ. Μαργαρίτη ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα στηρίξει υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ "στις μεγάλες περιφέρειες", αναμένεται με ενδιαφέρον σε ποιον θα προσφέρει στήριξη η Αγ. Κωνσταντίνου στις Περιφέρειες και τους δήμους όπου δεν θα κατεβάσει δικούς της υποψηφίους.

Σπ. Λυκούδης: Στροφή προς τ' αριστερά σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχοντας πάρει εδώ και καιρό αποστάσεις από τη στάση των Ανδ. Παπαδόπουλου και Γρ. Ψαριανού, ο άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας, Σπ. Λυκούδης, δήλωσε χθες (ρ/σ Real) ότι "η στροφή του τιμονιού της χώρας προς τα αριστερά "εν ασφαλεία μπορεί να γίνει μόνο αν μπορεί να συναντηθεί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ένα ευρύτερο και ικανό και ισχυρό να διαμορφώσει νέες καταστάσεις σχήμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς". Αντίθετα, είπε, θα συνιστά οπισθοχώρηση αν προκύψει περιορισμένος αριθμός βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. και υπάρξει μόνο για να συμπληρώσει μια ενδεχόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL