Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κατά πλειοψηφία στους 13+1 υποψηφίους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κατά πλειοψηφία στους 13+1 υποψηφίους

Στη μάχη των περιφερειακών εκλογών πέφτουν από τώρα οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ -στελέχη και συνεργαζόμενοι-, όπως και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στον Δήμο Αθηναίων, μετά την έγκρισή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το απόγευμα.

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση και τις ψηφοφορίες, τα μέλη της Κ.Ε. βγήκαν περισσότερο ενωμένα και αποφασισμένα να δώσουν, χωρίς αστερίσκους, τη μάχη και στις 13 Περιφέρειες και τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Ήταν χαρακτηριστική η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στο κλείσιμο της διαδικασίας, όταν απευθυνόμενος ονομαστικά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αφού χαρακτήρισε "θεμιτές" τις πολιτικές διαφωνίες, του ζήτησε "να απαντήσει στο ερώτημα εάν από αύριο θα δώσουμε όλοι μαζί, τη μάχη και στις 13 Περιφέρειες της χώρας [...] Θέλω αυτή τη στιγμή εδώ να αποφασίσει ο Π. Λαφαζάνης αν θα δώσουμε τη μάχη για τους δήμους και τις περιφέρειες μαζί ναι ή όχι. Αν η απόφαση είναι ναι, να καταγραφεί η αποχή μόνο και να τελειώνουμε". Ο Π. Λαφαζάνης είπε, από τη θέση του, πως αυτό είναι «αυτονόητο».

Όπως αξίζει, επίσης, να υπογραμμιστεί το προσκλητήριο που είχε απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο άνοιγμα των εργασιών, όταν είχε χαρακτηρίσει τα ψηφοδέλτια "ψηφοδέλτια μάχης, ψηφοδέλτια αγώνα, ψηφοδέλτια νίκης και ανανέωσης. Ψηφοδέλτια φρέσκου αέρα στη βαριά ομίχλη της πολιτικής μας ζωής. Ψηφοδέλτια που δεν έχουν σκοπό μόνο να νικήσουν, αλλά να κινητοποιήσουν, να βάλουν στην πρώτη γραμμή το πιο δυναμικό, το πιο ριζοσπαστικό δυναμικό των τοπικών κοινωνιών".

Οι ψηφοφορίες

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Κ.Ε. είχαν διατυπωθεί πάντως ενστάσεις, κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, για δύο κατά βάση υποψήφιους, τον Οδ. Βουδούρη (κυρίως) και τον Θ. Καρυπίδη, αλλά και για τη διαδικασία, αν δηλαδή έπρεπε να ψηφιστούν οι 13+1 ως "πακέτο", όπως ήταν η σχετική εισήγηση, ή όχι.

Μετά και την απόφαση της τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΑΣΑ για αποχή από τις δύο ψηφοφορίες (επί του διαδικαστικού και επί της ουσίας), σε μια αντιπολωτική προσπάθεια, όπως σημείωναν ηγετικά στελέχη της, έγινε ψηφοφορία επί του τρόπου έγκρισης των υποψηφίων, κατά την οποία ψήφισαν, επί των παρόντων, 92 μέλη υπέρ του να εγκριθούν όλες οι υποψηφιότητες συνολικά με μια ψηφοφορία και 67 μέλη να εγκριθούν οι υποψηφιότητες χωριστά η καθεμιά. Και στην τελική ψηφοφορία, επί των προσώπων, η Κ.Ε. ψήφισε "ναι" με πλειοψηφία, χωρίς κανένα κατά και με αποχή από την "Αριστερή Πλατφόρμα" κ.ά.

Οι ενστάσεις της μειοψηφίας

Για αυτή την ψηφοφορία και λίγη ώρα μετά τη λήξη των εργασιών στον ιστότοπο iskra.gr αναρτήθηκε ρεπορτάζ, με την υπογραφή "Περίοικος" και τίτλο "Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή αντίθεση στην υποψηφιότητα Οδ. Βουδούρη για την Περιφέρεια", σύμφωνα με το οποίο "με τη λήξη της ως άνω ψηφοφορίας η πλειοψηφία της Κ.Ε. θέλησε να βάλει σε ψηφοφορία και ονομαστικά τους '13+1' σε πακέτο. Τη νομιμότητα μιας τέτοιας ψηφοφορίας αρνήθηκαν η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα στελέχη. Στην ψηφοφορία, η οποία τελικά διεξήχθη, παρά την αντίθεση της Αριστερής Πλατφόρμας, η τελευταία, αρνούμενη την καταστατική νομιμότητά της, έκανε αποχή".

(Ολόκληρο το άρθρο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση, http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15129:2014-02-02-18-06-53&catid=83:aristera&Itemid=200)

Στην παρέμβαση που είχε κάνει νωρίτερα, ο Π. Λαφαζάνης είχε σημειώσει: "H ενδεχόμενη τελική επιλογή για την περιφέρεια πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο, ανοίγοντας έναν δρόμο καταστροφής και νεοαποικιοποίησης, ενώ στη συνέχεια ψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, βρίσκεται εκτός των ρητών αποφάσεων του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στον λαό».

Παράλληλα ο Π. Λαφαζάνης είχε σχολιάσει και δηλώσεις άλλων στελεχών για τα οικονομικά: "Τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν λόγο για απεχθές χρέος της τάξης του 5% και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι αυθαίρετες, βαθύτατα λαθεμένες και εκτός συλλογικών αποφάσεων, ενώ η αναφορά σε σχέδια Μάρσαλ παραβλέπει ότι αυτά τα σχέδια είχαν βαθύτατα αντιαριστερό προσανατολισμό και χρησιμοποιήθηκαν για τον αμερικάνικο έλεγχο της Δυτικής Ευρώπης και της Ελλάδας".

Η απάντηση της πλειοψηφίας

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης είχε ζητήσει "να σταματήσουν τα φαινόμενα δυσανεξίας, αυτό το ρεσιτάλ δυσανεξίας, ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε όρους πλειοψηφίας, εκλογικής νίκης και σταθερότητας της κυβέρνησής μας. Η πρόταση (σ.σ.: για τους υποψήφιους περιφερειάρχες) είναι απολύτως ισορροπημένη από κάθε άποψη. Δεν πουλάμε φακέλους για στελέχη που προσεγγίζουν τον χώρο και προχωράμε με βάση την απόφαση του Συνεδρίου".

Ταυτόχρονα, στελέχη της πλειοψηφίας υποστήριζαν ότι η διαφωνία είναι "πολιτική", με άλλα λόγια ότι "ο Π. Λαφαζάνης και τα άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν άλλη άποψη επί των ανοιγμάτων". Και εν τέλει, "αν είχαμε ακολουθήσει τις θέσεις του Π. Λαφαζάνη για τις συμμαχίες, δεν θα ήταν μαζί μας ούτε ο Αλ. Μητρόπουλος, ούτε ο Π. Κουρουμπλής, ούτε η Σ. Σακοράφα και άλλοι".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL