Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ / Ν. Χουντής: Η κυβέρνηση δεν θέλει να εκμεταλλευτεί την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ / Ν. Χουντής: Η κυβέρνηση δεν θέλει να εκμεταλλευτεί την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για το τι μπορεί να περιμένει κανείς από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και για το τι έγινε στη συνάντηση που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο, απαντά στη συνέντευξη που ακολουθεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

* Κατέθεσε τελικά στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση που είχε με τους δύο ευρωβουλευτές τον περασμένο Δεκέμβριο;

Νομίζω ότι έχει αποκαλυφθεί πλήρως ο ανυπόστατος ισχυρισμός και η απαράδεκτη πολιτική επέμβαση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε ο Ό. Κάρας. Στη συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δύο ευρωβουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, στο Στρασβούργο στις 11 Δεκεμβρίου 2013, που έγινε με δική μας πρωτοβουλία, δόθηκαν από τη μεριά μας αναλυτικά στοιχεία για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, τις συνέπειες των Μνημονίων στη χώρα μας, καθώς επίσης και οι προτάσεις μας. Αυτό διευκρινίστηκε, άλλωστε, και από τους δύο ευρωβουλευτές στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, με αφορμή και τις απαράδεκτες αιτιάσεις του ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας, δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να εκμεταλλευτεί, ούτε ως διαπραγματευτικό χαρτί με τους δανειστές, την έρευνα που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προχωρώντας σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του.

* Μετά και την επίσκεψη του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα μας, τι μπορούμε να περιμένουμε από την έκθεσή τους; Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο βασικών συνεισηγητών;

Είχαμε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει χρήση των εξουσιών που του παρέχουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει σει βάθος τον ρόλο, τη νομιμοποίηση και τη λειτουργία της τρόικας, των πολιτικών που επιβάλλει στους ευρωπαϊκούς λαούς, καθώς επίσης και τις ευθύνες που έχουν όργανα και θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών - μελών όσον αφορά την παραβίαση βασικών εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η νεοφιλελεύθερη συμμαχία Δεξιάς, φιλελευθέρων, σοσιαλιστών, όμως, όχι μόνο δεν ήθελε να ανοίξει τον δρόμο για την αμφισβήτηση των πολιτικών λιτότητας, αλλά αποδέχτηκε και ψήφισε όλους τους Κανονισμούς και τις Οδηγίες που συντηρητικοποιούν ακόμα περισσότερο τους οικονομικούς θεσμούς της ΟΝΕ και θεσμοποιούν την τρόικα και τα Μνημόνια για όλη την Ευρώπη.

Επομένως, γνωρίζουμε ποια είναι τα όρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης, και της πρωτοβουλίας που έχει παρθεί για την σύνταξη μιας έκθεσης από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Εν αναμονή της τελικής έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, αυτές οι διαδικασίες δίνουν πολύτιμες πληροφορίες και αποκαλύψεις, όπως πρόσφατα έκανε ο επίτροπος Οικονομικών κ. Ρεν, στο Στρασβούργο, όπου παραδέχτηκε ότι το 2010 ουσιαστικά θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αποκαλύψεις που μπορούν να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για την καταστροφή που συντελείται στη χώρα μας και στις άλλες χώρες του Μνημονίου.

Όσον αφορά το ερώτημά σας για τις «διαφωνίες» μεταξύ των συνεισηγητών, όντως, από τις προσωπικές απόψεις που εκφράζουν, φαίνεται ότι υπάρχουν. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι πού θα καταλήξει τελικά το κείμενο της έκθεσης και κατά πόσο τα συμπεράσματά του είναι αντίστοιχα των συμπερασμάτων που έχει βγάλει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Εμείς έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας και τις τροπολογίες μας και αγωνιζόμαστε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ώστε η έκθεση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταγράψει με ειλικρίνεια και σαφήνεια τις αγωνίες και τις επιδιώξεις του ελληνικού και των ευρωπαϊκών λαών για αλλαγή στις πολιτικές της καταστροφής και του νεοφιλελευθερισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL