Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ / Από το "success story" στη... "διαχειρίσιμη ήττα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ / Από το "success story" στη... "διαχειρίσιμη ήττα"

Πριν ενάμιση μήνα, ο σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν απλός και "αισιόδοξος": ο Αντ. Σαμαράς θα όδευε προς τις ευρωεκλογές με το "success story" και θα ήλπιζε σε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα εκμεταλλευόμενος τις εικαζόμενες διαβεβαιώσεις των δανειστών για το κούρεμα χρέους. Ωστόσο, σε αυτή τη συγκυρία, πρωθυπουργικοί συνομιλητές παραδέχονται πως το καλύτερο σενάριο είναι μια... "διαχειρίσιμη ήττα", που δεν θα θέσει -αμέσως τουλάχιστον- την κυβέρνηση στον φαύλο κύκλο της αμφισβήτησης και της αποδρομής.

Οι επεισοδιακές ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό και τον φόρο ακινήτων, σε συνδυασμό με την προϊούσα δημοσκοπική κατάρρευση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει διαλυτικές καταστάσεις στην κυβέρνηση. Εξάλλου, το νεύμα των "διευκολύνσεων" που περίμενε ο Αντ. Σαμαράς από τους δανειστές δεν ήρθε ποτέ. Αντ' αυτού, η "πολιτική διαπραγμάτευση" κράτησε μια μέρα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε αυστηρές συστάσεις "να τα βρει με την τρόικα" και πλέον στο οικονομικό επιτελείο ροκανίζουν χρόνο ως την επόμενη άφιξη της τρόικας, σπάζοντας το κεφάλι τους πώς θα βρουν "ισοδύναμα" μέτρα με το δημοσιονομικό κενό 2014-2015, χωρίς τα μέτρα αυτά να σηματοδοτήσουν την άμεση πτώση της κυβέρνησης.

Κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, το Μαξίμου υφίσταται περισσότερη πολιτική πίεση από τους εταίρους: στον διεθνή Τύπο η Ελλάδα περιγράφεται ως κάτι ανάμεσα σε "ειδική περίπτωση" και "failed state", οι "τροϊκανοί" συνεχίζουν να αναβάλλουν την άφιξή τους στέλνοντας μήνυμα αδιαλλαξίας στην κυβέρνηση, ενώ η κλεψύδρα του χρόνου ως τον Μάιο, οπότε λήγουν 11 δισ. ελληνικά ομόλογα (για την κάλυψη των οποίων χρειάζεται η δόση και, άρα, η συμφωνία με τους δανειστές), φέρνει το Μαξίμου αντιμέτωπο με το χειρότερο σενάριο: να αναγκαστεί να περνά υπό το κράτος πανικού από τη Βουλή σκληρά μέτρα, στο παρά πέντε της λήξης των ομολόγων και λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Ψάχνει σωσίβιο

Η προϊούσα κυβερνητική κατάρρευση έφερε στην επιφάνεια και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών - ακόμη και αυτά του "μεγάλου συνασπισμού". Μάλιστα, αυτή η προεκλογική ατμόσφαιρα έχει ήδη λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, καθώς οι δημόσιες συγκρούσεις υπουργών έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να υπερβεί ακόμη και προβλήματα συνοχής για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος ή για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός των φαρμακείων. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός φρόντισε να κλείσει τα σενάρια εκλογών, με την ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ενώ το Μαξίμου μεταδίδει κλίμα σύμφωνα με το οποίο η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν το φθινόπωρο έχει αποκλειστεί. Για την ακρίβεια, αφ ης στιγμής ο Αντ. Σαμαράς σύρεται σε νέα μέτρα, φέρεται να έχει αποφασίσει να γαντζωθεί στον πρωθυπουργικό θώκο όσο περισσότερο μπορεί - ακόμη και ώς τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε θα πρέπει, τυπικά, να γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του διαδόχου του Καρ. Παπούλια στην Ηρώδου Αττικού. Κρυφή ελπίδα του, μάλιστα, είναι πως αν ώς τότε η οικονομία δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης, θα μπορέσει να παραμείνει στο παιχνίδι την "επόμενη μέρα" - ήτοι να κρατήσει τη Ν.Δ.

"Ελεγχόμενη" ήττα

Τούτων δοθέντων, εκτός απ' το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η βασική έγνοια του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι ευρωεκλογές. Ο Αντ. Σαμαράς, πέραν των ανακοινώσεων της Eurostat περί πρωτογενούς πλεονάσματος, δε θα έχει τίποτα άλλο να επικαλεστεί για να ζητήσει την ψήφο των πολιτών. Το ξεκαθάρισαν προχθές ο πρόεδρος του Eurogroup Γερ. Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, που έστειλαν μήνυμα στην Αθήνα πως η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους μεταφέρεται για... μετά το καλοκαίρι. Οι δανειστές, λοιπόν, τραβούν το χαλί από τα πόδια της κυβέρνησης και ο Αντ. Σαμαράς κατευθύνεται στις εκλογές δημιουργώντας κλίμα εθνικών εκλογών: η "γαλάζια" μονταζιέρα έχει πάρει φωτιά, οι συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ η Ν.Δ. και η κυβέρνηση δείχνουν καθημερινά το ακροδεξιό πρόσωπό τους, με δηλώσεις όπως αυτές του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και του Ν. Δένδια. Δηλαδή, ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να "θωρακιστεί" από τα δεξιά του, ελπίζοντας πως με τη "μαύρη προπαγάνδα" κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ και τη δραχμή θα "πειθαναγκάσει" τους κεντρώους να ψηφίσουν τη Ν.Δ. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές ως μάχη επιβίωσης αποτελεί μία έμμεση αναγνώριση της αμφισβήτησης της νομιμοποίησής του, την οποία θα φέρει το εκλογικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, η πολιτική κλεψύδρα αδειάζει και ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου το ξέρει καλά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL