Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ / Χωρίς διακριτικά η ΕΛ.ΑΣ., με "χειροβομβίδες" η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ / Χωρίς διακριτικά η ΕΛ.ΑΣ., με "χειροβομβίδες" η Ν.Δ.

Νέο δόγμα εισήγαγε χθες η ΕΛ.ΑΣ. με τις ευχές του Μ. Βαρβιτσιώτη: Όποιος διαδηλώνει, προσάγεται! Αυτό έδειξαν οι 46 προσαγωγές και η σύλληψη που ακολούθησαν την απρόκλητη και βίαιη επίθεση ανδρών της ΔΕΛΤΑ και της ΔΙΑΣ κατά μελών της Αριστερής Ενότητας και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που "τόλμησαν" να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά έξω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, 60-70 φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη της ΑΡ.ΕΝ. και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν πανό μπροστά από το πολιτικό γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Γενναδίου. Παράλληλα, ομάδα φοιτητών ανέβηκε στο γραφείο του υπουργού και παρέδωσε, ειρηνικά, ψήφισμα στους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκεί. Ξαφνικά, και ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα και μοίραζαν την ανακοίνωσή τους, μηχανές ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ κατέβηκαν από τη Ζωοδόχου Πηγής και κινήθηκαν προς το μπλοκ των φοιτητών. Κατέβηκαν πεζή και κραδαίνοντας τα γκλομπ άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως όποιον βρισκόταν μπροστά τους. Την ίδια στιγμή, μηχανές "έκλεισαν" τους φοιτητές από πίσω, ενώ εμφανίστηκαν διμοιρίες ΜΑΤ.

Χωρίς προφανή αφορμή, οι μαινόμενοι αστυνομικοί κλωτσούσαν και χτυπούσαν με γροθιές και κλομπ τους φοιτητές, πολλούς από τους οποίους εγκλώβισαν στο πεζοδρόμιο. Από την "επιδρομή" δεν γλίτωσαν ούτε δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και δικηγόροι, ενώ ξυλοκοπήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης, παρόλο που επέδειξε τη βουλευτική του ταυτότητα.

Πολιτική επιλογή η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τις 47 προσαγωγές, η μία, αυτή του Νώντα Φλώρου, φοιτητή στους μεταλλειολόγους του ΕΜΠ και μέλους του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκε σε σύλληψη, με κατηγορίες για εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, απειλή και πρόκληση σωματικής βλάβης. Όλοι τους μεταφέρθηκαν με περιπολικά στη ΓΑΔΑ φορώντας χειροπέδες και αφού είχαν εξαναγκαστεί από τους αστυνομικούς να καθήσουν κάτω στο πεζοδρόμιο. Ομάδα προσαχθέντων μεταφέρθηκε με φορτηγάκι το οποίο έφερε συμβατικές πινακίδες, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες. Ορισμένοι φέρουν εμφανώς σημάδια από χτυπήματα και αναμένεται η γνωμάτευση ιατροδικαστή. Ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος και δικάζεται σήμερα με τη διαδικασία του αυτοφώρου στις 11 το πρωί στο κτήριο 7 της Ευελπίδων.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ, παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρων οι οποίοι ζητούσαν επίμονα να τους επιτραπεί να δουν τους προσαχθέντες, κάτι που τους επετράπη μόνο από έντονες πιέσεις. "Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης" χαρακτήρισε την καταστολή και τις προσαγωγές η Μ. Μπόλαρη. "Αυτή η αστυνομία θυμίζει εποχές επταετίας" σημείωσε ο Χρ. Καραγιαννίδης. Στη Λ. Αλεξάνδρας βρέθηκαν επίσης ο Δ. Τσουκαλάς, η Θ. Φωτίου, ο Β. Διαμαντόπουλος, ο Κ. Μπάρκας και ο Δ. Στρατούλης. Νέα κινητοποίηση με μεγάλη συμμετοχή έγινε το απόγευμα.

Πόλεμος ανακοινώσεων από Ν.Δ.

"Με αισχρό τρόπο οι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν φορούσαν διακριτικά, επιτέθηκαν με σφοδρό μένος εναντίον των φοιτητών και φοιτητριών" σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για "εκφασισμένους θύλακες στο εσωτερικό της αστυνομίας". "Απέναντι στο δόγμα 'Νόμος και Τάξη' της κυβέρνησης εμείς προετοιμάζουμε την 'έφοδο στον ουρανό' για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων" καταλήγει η ανακοίνωση.

"Βίαιη εισβολή, φθορές και υβριστική συνθηματολογία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ", "είδε" ο Μ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας για "ακραίες πράξεις εκφοβισμού και στοχοποίησης". "Όνειδος και ντροπή για τη δημοκρατία" χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία των φοιτητών η Ν.Δ., αναφερόμενη επίσης σε βίαιη εισβολή, ύβρεις, απειλές και βανδαλισμούς. "Τα φυντάνια του ΣΥΡΙΖΑ πιστοποιούν ότι βρίσκονται απέναντι από τη δημοκρατική νομιμότητα" καταλήγει η Συγγρού.

"Προσπαθούν να βαφτίσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία φοιτητών - τριών 'τρομοκρατική ενέργεια', δείχνοντας σε τι σημείο είναι ικανοί να φτάσουν. Είμαστε σίγουροι ότι η λάσπη και οι 'χειροβομβίδες' που είναι διατεθειμένοι να ρίξουν προκειμένου να αποφύγουν τη συντριβή θα είναι τόσο μεγάλες, όσο και η επερχόμενη συντριβή τους" απάντησε η Κουμουνδούρου. "Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν τρομοκρατείται. Αντιθέτως, τέτοιου είδους επιθέσεις μας γεμίζουν οργή και αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση" τονίζει το γραφείο Τύπου της οργάνωσης, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Νώντα Φλώρου. Την άμεση απελευθέρωσή του ζήτα και η ΚΕΕΡΦΑ, ενώ για εφαρμογή του δόγματος "νόμου και ησυχίας" για το καλό "αγορών" και "επενδυτών" έκανε λόγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. επανήλθε ζητώντας να διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημοσθένης Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος καθώς και η συντακτική ομάδα του Red Notebook με αφορμή δημοσίευση στο facebook.

Τα βίντεο διαψεύδουν την "εισβολή"

Σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ , ο εκπρόσωπος των ειδικών φρουρών Στ. Μαυροειδάκος υποστήριξε πως οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ έλαβαν από το κέντρο εντολή για επέμβαση μετά από "εισβολή", λέγοντας ωστόσο πως δεν υπήρξε βία αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "οι άνδρες της 'Δ' έκαναν τη δουλειά τους ειρηνικά, ήρεμα και χωρίς βία".

Την ίδια στιγμή, το Διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από βίντεο και φωτογραφίες τόσο από την υποτιθέμενη "εισβολή" στο γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη όσο και από τη σκληρή καταστολή, που δεν χωρούν αμφισβήτηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL