Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΌ / Η Ελλάδα να πάψει να είναι ο χωροφύλακας της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΌ / Η Ελλάδα να πάψει να είναι ο χωροφύλακας της Ευρώπης

Οι θέσεις του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στον πολυχώρο της «Ανοιχτής Πόλης» σε εκδήλωση με τίτλο: «Μετά το έγκλημα στο Φαρμακονήσι - Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταναστευτική πολιτική». Ενόψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του τμήματος δικαιωμάτων (15-16 Φεβρουαρίου), τα μέλη του τμήματος είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις για το «καυτό» θέμα του μεταναστευτικού που έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με τον πιο σκληρό τρόπο, μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Τη συζήτηση άνοιξε η Τασία Χριστοδουλοπούλου επισημαίνοντας την ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης των κατηγοριών των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα, καθώς οι μεικτές ροές μεταναστών και προσφύγων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα και όχι εθνικό. «Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση έγινε μέσω της καταστολής, των διώξεων και των εγκλημάτων κατά αυτών των ανθρώπων και της «Ευρώπης - Φρούριο» σημείωσε. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως θα πρέπει να εξετάζονται οι περιπτώσεις μεταναστών και προσφυγών βάσει κριτηρίων, που εφαρμόζονται στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χωροφύλακα της Ευρώπης με την Ε.Ε. να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις αναχαιτίσεων στα σύνορα ενώ την ίδια στιγμή, χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Β. Παπαστεργίου, υποψήφιος πρόεδρος στον ΔΣΑ και συντάκτης, μαζί με την Ελένη Τάκου, της έκδοσης «Η μετανάστευση στην Ελλάδα - Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες», του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, επεσήμανε πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό αποτελούν τη ρεαλιστική αντιπρόταση απέναντι στη «σιωπή» της κυβέρνησης. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ τόνισε τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης. « Δεν είναι δυνατόν να κρατάς με αυτό τον τρόπο ανθρώπους που δεν είναι καν ποινικοί, με μοναδικό έγκλημα το ότι περιμένουν τη διοικητική απέλαση. Καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό παρουσίασε η Β. Κατριβάνου τονίζοντας πως «θα χάσουμε αν φοβόμαστε να μιλήσουμε για αυτό το θέμα, να πούμε τεκμηριωμένα τις θέσεις μας». Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη της κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ προσθέτοντας πως χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις ευρωπαϊκά ζητήματα και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με τα Αριστερά κόμματα στην Ευρώπη για κινήσεις πανευρωπαϊκής εμβέλειας αναφορικά με τη μετανάστευση.

Τέλος, ο Μ. Καλογήρου, μέλος του τμήματος δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Ιταλία μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα που αφορούν κυρίως τις διαδικασίες ασύλου και νομιμοποίησης. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα μεταναστευτική πολιτική στηρίζονται σε έξι άξονες: Ιθαγένεια αντί αποκλεισμού, ένταξη αντί του αποκλεισμού και της καταστολής, κατάργηση της διοικητικής κράτησης με σκοπό την απέλαση, υποδοχή αντί της κράτησης, λειτουργία δίκαιου συστήματος ασύλου εκτός της αρμοδιότητας της αστυνομίας για όλους τους αιτούντες άσυλο και προώθηση προγραμμάτων εθελοντικού επαναπατρισμού με τις εγγυήσεις των διεθνών συμβάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL