Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Κάθε μήνα και... μέτρα, έως την τελική κατάρρευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ / Κάθε μήνα και... μέτρα, έως την τελική κατάρρευση

Έως τώρα, κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας βρίσκονταν σε δύσκολο σημείο, το Μαξίμου ακολουθούσε την ίδια τακτική: στην αρχή έκανε διαρροές περί "κόκκινων γραμμών" και "αποφασιστικότητας Σαμαρά" και μετά έπαιζε καθυστερήσεις. Στο επόμενο στάδιο "κρατούσε χαμηλούς τόνους έναντι της τρόικας" και κατέληγε στην υποχώρηση.

Τώρα περάσαμε τη φάση της "ελεγχόμενης σύγκρουσης με τους δανειστές", βρισκόμαστε στο στάδιο των "χαμηλών τόνων" και έπεται η υποχώρηση. Η οποία συνεπάγεται ένα νέο Μεσοπρόθεσμο πριν από τις ευρωεκλογές και πριν από το νέο Μνημόνιο, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα συνοδεύσει τη "διευθέτηση" του ελληνικού χρέους. Αν, φυσικά, η παρούσα κυβέρνηση καταφέρει να φτάσει ως εκεί.

Ήδη κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να διαστρέψουν την πραγματικότητα, επιδίδονται σε "damage control" (διαχείριση της επικοινωνιακής ζημίας ενόψει υποχώρησης) και δεν απαντούν τίποτε συγκεκριμένο για κανένα από τα φλέγοντα θέματα. Παράλληλα, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, στη συνάντησή τους που κράτησε κάτι παραπάνω από τρεισήμισι ώρες, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους απέναντι στην τρόικα, προκειμένου να διαχειριστούν πολιτικά τη διαφαινόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των πιστωτών.

Σφίγγει ο κλοιός

Άλλωστε, από την αρχή του έτους, τα προειδοποιητικά μηνύματα προς την Αθήνα αυξάνονται από όλα τα μέρη των δανειστών. Το ΔΝΤ ζητεί εγγυήσεις από την Ε.Ε. για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, "κοινοτικοί αξιωματούχοι", με διαρροές τους, υπενθύμισαν στο Μαξίμου ότι έως τον Μάιο πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία αφού λήγουν ελληνικά ομόλογα που πρέπει να αποπληρωθούν, ενώ ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα είναι "δύσκολη περίπτωση".

Παράλληλα ο Όλι Ρεν "κεραυνοβόλησε" την κυβέρνηση, αφού μιλώντας στην Wall Street Journal προανήγγειλε ότι "οι τρόποι μείωσης του χρέους και κάλυψης των τυχόν χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα έτη θα εξεταστούν από το καλοκαίρι".

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος πορεύονται προς τις ευρωκάλπες χωρίς να έχουν να επικαλεστούν κάποια μείζονα επιτυχία και με την "καυτή πατάτα" ενός νέου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο απαιτεί η τρόικα προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να εκταμιεύσει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Δόση απαραίτητη, αφού τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Μάιο ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τα ταμιακά διαθέσιμα ούτε μέσω των "αλμυρών" εντόκων γραμματίων ούτε από το... πρωτογενές πλεόνασμα.

Των προαναφερθεισών "προειδοποιήσεων" είχαν προηγηθεί δύο απανωτές αναβολές στην άφιξη της τρόικας, αφού αυτή τη φορά οι "τροϊκανοί" έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή και διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως, αν δεν προκύψει συμφωνία από την ανταλλαγή e-mail μεταξύ των δύο πλευρών, δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα για να ξαναφύγουν... άπραγοι.

Μέτρα, μέτρα κι άλλα μέτρα

Επί της ουσίας η δικομματική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μία καταιγίδα μέτρων στην πιο δύσκολη στιγμή της. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις, οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασκούνται σε μεταξύ τους διαμάχες, ενώ οι βουλευτές βρίσκονται σε... "μνημονιακή" παραζάλη και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα άντεχαν μία νέα δέσμη μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ πριν από έναν μήνα ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου προέβλεπε πως η κυβέρνηση θα επεδίωκε να "σπρώξει" τα σκληρά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές, "πακέτο" με τη μείωση του χρέους, τα πολιτικά δεδομένα έχουν ανατραπεί πλήρως. Ο Αντ. Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας πιέζονται για ένα Μεσοπρόθεσμο "εδώ και τώρα", προκειμένου να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, και... για ένα Μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές, όταν ανοίξει η κουβέντα περί χρέους.

Στρώνουν το χαλί

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα υποχώρησή της. Ήδη χθες αναμενόταν να στείλει ο Γ. Στουρνάρας στους "τροϊκανούς" τα "εναλλακτικά υπολειπόμενα" μέτρα σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες "διαρθρωτικές" αλλαγές. Μ' άλλα λόγια ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει την τρόικα για το πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη δέσμη μέτρων (tool kit) του ΟΟΣΑ αναφορικά με την απελευθέρωση της εμπορίας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη χρονική επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά και τον "οδικό χάρτη" για την απελευθέρωση των (ομαδικών) απολύσεων.

Συνομιλητές του Γ. Στουρνάρα εκτιμούν ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις, συνδυαζόμενες και με άλλες δράσεις για την "απελευθέρωση" της αγοράς, μπορούν να εισφέρουν 5,2 δισ. στο ΑΕΠ και ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο επιχείρημα προκειμένου να "παζαρέψει" με την τρόικα το τελικό ύψος των "ισοδύναμων" μέτρων για το δημοσιονομικό κενό (1,5 δισ. για εφέτος και 3 δισ. για του χρόνου...) και τις απώλειες εσόδων από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση.

"Μασάζ" στους βουλευτές

Σε κάθε περίπτωση υπουργοί δεν κρύβουν, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί, μες στο επόμενο δίμηνο, να πάρει νέα μέτρα. Εξ ου και ο Αντ. Σαμαράς ήδη αρχίζει να... προετοιμάζει ψυχολογικά και πολιτικά τους βουλευτές του. Την προσεχή Πέμπτη, μάλιστα, συγκαλεί την Κ.Ο. της Ν.Δ., η οποία έχει να συνεδριάσει πολλούς μήνες. Ο πρωθυπουργός επισήμως θέλει να κηρύξει "πανστρατιά" και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο, θέλει να ζητήσει από τα μέλη της "γαλάζιας" Κ.Ο. να στηρίξουν και τώρα την κυβέρνηση, με το επιχείρημα πως "το Μνημόνιο φτάνει στο τέλος του". "Μην κολλήσουμε στην ουρά του γαϊδάρου, έχουμε φάει τον υπόλοιπο" είναι μία από τις ενδεικτικές φράσεις που έχουν ακουστεί σε κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου και αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να περάσει στους βουλευτές του ο Αντ. Σαμαράς.

Τα χέρια ψηλά

Πάντως, η παρατεταμένη εκλογολογία και η εκτίμηση πως η κυβέρνηση βρίσκεται, αργά ή γρήγορα, σε αποδρομή ήδη λειτουργεί διαλυτικά για το κυβερνητικό σχήμα. Ο Αντ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να μην ανοίξει νέα μέτωπα με περαιτέρω εφαρμογή των "μνημονιακών" δεσμεύσεων, ενώ κορυφαίοι υπουργοί έχουν "κατεβάσει τα μολύβια" σκεπτόμενοι και το άγχος της επανεκλογής τους. Παράλληλα, όταν οι υπουργοί δεν σκέφτονται το μέλλον τους, τσακώνονται... μεταξύ τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αθ. Τσαυτάρης και Μάξιμος Χαρακόπουλος) διαφωνούν δημοσίως με την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, ενώ οι ρυθμίσεις Χατζηδάκη βρίσκουν απέναντί τους ακόμη και τον Αδ. Γεωργιάδη, που δεν θέλει να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση των απολύσεων δημιουργούν εκ νέου προοπτική μαζικών κινητοποιήσεων -και είναι σαφές πως κάτι τέτοιο θα ήταν το τελευταίο που θα μπορούσε να αντέξει το κυβερνητικό σχήμα.

Διεθνώς ρεζίλι

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, διάφορα "παρεμπίπτοντα" -αλλά όχι λιγότερα σοβαρά- του Μνημονίου θέματα προσθέτουν νέες σκιές πάνω από το Μαξίμου. Οι έντονες διπλωματικές οχλήσεις που δέχεται η Αθήνα από την Ουάσιγκτον για την απόδραση του τρομοκράτη Ξηρού έχουν προβληματίσει το Μαξίμου, ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να γίνει διεθνώς ρεζίλι και με την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, αφού ο αρμόδιος υπουργός, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, αλλά και το κεντρικό πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κατανόησαν τη σοβαρότητα του θέματος και βρέθηκαν εγκαλούμενοι από διεθνείς οργανώσεις, αλλά και επιτρόπους της Ε.Ε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL