Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Χ. ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ / Έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος για αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Χ. ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ / Έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος για αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ

Πρωτοβουλία πανευρωπαϊκής εμβέλειας και απήχησης πήρε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με σκοπό να αντιμετωπιστεί το όνειδος της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. Σε επιστολή που απέστειλε στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι -και κοινοποιείται επίσης στους Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν ζητά την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

Η επιστολή απευθύνεται, ας διευκρινιστεί, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί μόνον αυτός, με βάση το άρθρο 15 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ε.Ε., που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας, έχει τη σχετική δυνατότητα ή, επί λέξει, "όταν το απαιτεί η κατάσταση, ο πρόεδρος συγκαλεί έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

Με τη βαρύνουσας σημασίας κίνησή του ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει η Ε.Ε. να μετακινηθεί από την αδιέξοδη πολιτική στην οποία έχει εισέλθει ιδίως την τελευταία δεκαετία με τον επίμαχο Κανονισμό. Κυρίως, όμως, αποσκοπεί να δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον ακήρυκτο πόλεμο, που μετρά 17.000 νεκρούς από το 1998, με πιο πρόσφατες τραγωδίες στη Λαμπεντούζα και το δικό μας Φαρμακονήσι.

Το Δουβλίνο ΙΙ συνιστά, συν τοις άλλοις, ντροπή για τη χώρα μας, δεδομένου ότι υιοθετήθηκε επί ημερών μιας ελληνικής προεδρίας (Κ. Σημίτη - Γ. Παπανδρέου), αλλά και τώρα η προεδρία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου σιωπά μπροστά στη νέα τραγωδία, παρότι το μεταναστευτικό είναι από τις διακηρυχθείσες μέγιστες προτεραιότητές της. Οι ηγέτες της κυρίαρχης Ευρώπης μας έχουν συνηθίσει ωστόσο στην επικοινωνιακή διαχείριση τέτοιων τραγωδιών, επισημαίνει σε άλλο σημείο της επιστολής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πλήρες περιεχόμενo της επιστολής Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL