Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ" ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ / Σύριζα: Εθελόδουλα υποταγμένοι Σαμαράς -Στουρνάρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ" ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ / Σύριζα: Εθελόδουλα υποταγμένοι Σαμαράς -Στουρνάρας

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, και ονομαστικά κατά των Αντ. Σαμαρά και Γ. Στουρνάρα, εξαπέλυσε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση για την "εθελόδουλη υποταγή" που επιδεικνύουν έναντι του γερμανικού άξονα.

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι "ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον στην προσπάθειά του να επιβεβαιώσει ότι είναι ο πιο φλογερός υπερασπιστής του Μνημονίου και της τρόικας. Εκεί που όλοι βλέπουν τα συντρίμμια μιας εγκληματικής πολιτικής και τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως Ιφιγένειας της διάσωσης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών βλέπει 'αλληλεγγύη' και εμμένει στον ίδιο δρόμο εθελόδουλης υποταγής".

Πάντως, "δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον υπουργό που ζητεί την άδεια του κ. Σόιμπλε για να συζητήσει για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αλλά ο κ. Στουρνάρας δεν λειτουργεί αυτόνομα. Υπακούει στις εντολές Σαμαρά, που δεν έχει αξιοποιήσει καμία από τις δυνατότητες που του έχουν δοθεί για να αναδείξει τις καταστροφικές πολιτικές του Μνημονίου, ενώ επιδίδεται μόνο σε ασκήσεις υποταγής προς τους δανειστές. Έτσι μόνο αντιλαμβάνεται ο κ. Σαμαράς την έννοια της 'διαπραγμάτευσης'", καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου.

Εμπαιγμός η... "διαπραγμάτευση"

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι "όταν ο κ. Σαμαράς δηλώνει δημοσίως την 'χωρίς εκπτώσεις και παρεκκλίσεις' εφαρμογή του Μνημονίου, τα περί 'διαπραγμάτευσης' με την τρόικα συνιστούν κυβερνητική αυτογελοιοποίηση". Και επικαλούνταν προς τούτο τα όσα, πρόσφατα, είχε πει ο Αντ. Σαμαράς στο Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο: «Θα βγούμε από το Μνημόνιο μια και καλή. Αλλά για να βγούμε πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις. Έτσι ξεκίνησα, έτσι θα το πάω μέχρι τέλους. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις».

Εξάλλου, "η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και οι δυνάμεις που την στηρίζουν επιχειρούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι διεξάγεται σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πρόκειται για εμπαιγμό. Αυτό που στην καλύτερη περίπτωση διεξάγεται είναι μια διαπραγμάτευση για τα επιμέρους στοιχεία του Μνημονίου και, κυρίως, για τον πολιτικό-επικοινωνιακό χειρισμό της εφαρμογής του. Τα κεντρικά χαρακτηριστικά του προγράμματος όμως όχι μόνο δεν τα αμφισβητεί η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά, τουναντίον διατυμπανίζει δημοσίως την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, παρά την αποδεδειγμένη ανεδαφικότητα του προγράμματος", σχολίαζαν τα ίδια στελέχη, ενώ επικαλούνταν και τη "γλώσσα" των αριθμών: "Μπήκαμε στα Μνημόνια με δημόσιο χρέος 120% τους ΑΕΠ και, παρά τα δύο κουρέματα, φτάσαμε στο 175%, προσπαθώντας να το επαναφέρουμε στο 120% του ΑΕΠ", με τα γνωστά, την ίδια στιγμή, καταστροφικά αποτελέσματα: επιπλέον 1 εκατομμύριο άνεργοι, 20% απώλεια εθνικού εισοδήματος, 70 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια.

Μονταζιέρα και Σταθάκης

Τα ίδια στελέχη, όμως, υπογράμμιζαν και τον κατήφορο του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, με τα δημοσκοπικά ευρήματα ανά χείρας, εντείνει τον "βρόμικο" πόλεμο κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Τη γελοιότητα αυτή (σ.σ. της σκληρής, τάχα, διαπραγμάτευσης), αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν οι επιλογές Σαμαρά, επιχειρεί να καλύψει η πανικόβλητη κυβέρνηση με τη γνωστή πλέον βρόμικη επικοινωνιακή πολιτική της ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο δεν διστάζει να διαστρεβλώνει δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γ. Σταθάκη, μπερδεύοντας εσκεμμένα το ποσοστό επάχθειας με το ποσοστό κουρέματος του δημόσιου χρέους. Ούτε επίσης διστάζει να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για στήριξη της τρομοκρατίας, παρ' όλο που γνωρίζει τις πάγιες θέσεις της Αριστεράς επ' αυτού. Μάταιος όμως ο κόπος τους, διότι είναι ορατό ένα διαρκώς διογκούμενο ρεύμα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εμπιστοσύνης του κόσμου στο πρόγραμμά του, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην ανατροπή βάζοντας την Ελλάδα στη νέα πορεία ανασυγκρότησης και δημοκρατικού μετασχηματισμού που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL