Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Η παρουσίαση του συλλογικού τόμου / "Κυβέρνηση της Αριστεράς. Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η παρουσίαση του συλλογικού τόμου / "Κυβέρνηση της Αριστεράς. Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση;"

Απόλυτα επιτυχής ήταν η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Κυβέρνηση της Αριστεράς: Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση;», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος, σε επιμέλεια του Χρήστου Κεφαλή. Για το βιβλίο μίλησαν οι Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Λεωνίδας Βατικιώτης, επισκέπτης καθηγητής Οικονομικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Βάρνας στην Κύπρο, Γιάννης Τόλιος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του ΜΑΧΩΜΕ, Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Ρένα Δούρου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο». Πέραν των ομιλητών και του επιμελητή, ο συλλογικός τόμος περιλαμβάνει κείμενα των Μάκη Ζέρβα, Θανάση Καμπαγιάννη, Δημήτρη Μπελαντή, Παναγιώτη Σωτήρη και Θεανώς Φωτίου.

Γιάννης Δραγασάκης: Μεταρρυθμίσεις νέου τύπου στο κράτος και την οικονομία

Στις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης, σημειώνοντας τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους δομείται αυτό. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, για την οποία θα πρέπει να συμβάλλουν το κράτος αλλά και η κοινωνία. Επιπλέον υπογράμμισε τη σημασία της εμπέδωσης του κράτους δικαίου και της απόδοσης ευθυνών. Ο δεύτερος περιλαμβάνει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στον τρόπο με τον οποίο αυτό λειτουργεί. Ο τρίτος περιλαμβάνει την παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δυνάμεις της εργασίας και το περιβάλλον.

Τέλος, υπογράμμισε πως, για να μην αποτελέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς «παρένθεση», κάτι το οποίο θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Αριστερά, η συζήτηση θα πρέπει να μετατοπιστεί στις προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Λεωνίδας Βατικιώτης: Ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η ουσιαστική βελτίωση των όρων ζωής του ελληνικού λαού, τόνισε ο Λ. Βατικιώτης. Αυτό περιλαμβάνει καταρχήν την αμφισβήτηση της ορθοδοξίας των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη δημιουργία ελλειμματικών προϋπολογισμών για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Επίσης, την έξοδο από το ευρώ, καθώς η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη αποφασίζεται μόνο από τον Ντράγκι και τη Μέρκελ. Επίσης, την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το πλαίσιό της υπαγορεύει τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Τέλος, τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, καθώς ένα μεγάλος μέρος του είναι απεχθές.

Επιπλέον σημείωσε πως η κυβέρνηση της Αριστεράς, για να μην αποτελέσει «παρένθεση», οφείλει να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με το κεφάλαιο και να ανοίξει δρόμο για τον επαναστατικό μετασχηματισμό.

Γιάννης Τόλιος: Η αθέτηση πληρωμών αποτελεί όπλο για τη διαπραγμάτευση

Η διαγραφή του χρέους τη Ελλάδας θα πρέπει να υπερβεί το 80%, τόνισε ο Γ. Τόλιος, ενώ για το υπόλοιπο θα πρέπει να θεσπιστεί ρήτρα ανάπτυξης. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε, είναι η χρήση της απειλής της αθέτησης πληρωμών. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικοποίησης - κοινωνικοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση, την οποία μόνο η αποφασιστική συμβολή του δημόσιου τομέα μπορεί να φέρει εις πέρας, όπως τόνισε.

Μιλώντας για την Ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε ως «νεοφιλελεύθερο καθεστώς Νταχάου» και τόνισε πως στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κάποια στοιχεία όπως η εθνική ανεξαρτησία και η λαϊκή κυριαρχία θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα. Τέλος, σημείωσε πως, αν στη διαπραγμάτευση «δεν κερδίσουμε τα ουσιώδη», η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποτελέσει «παρένθεση». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως είναι κομβική η προετοιμασία για τη συντεταγμένη αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε.

Σοφία Σακοράφα: Η υπόθεση της ανατροπής αφορά το σήμερα

"Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο ανατροπής", τόνισε η Σ. Σακοράφα, το οποίο θα ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά, που αποτελεί το "τελευταίο οχυρό ενός συστήματος που ψυχοραγεί". Εάν η κυβέρνηση της Αριστεράς αποτελέσει παρένθεση, σημείωσε, τότε η επόμενη μέρα θα βρει την κοινωνία έτοιμη να αποδεχτεί πολύ πιο συντηρητικές πολιτικές από αυτές που εφαρμόζονται στην παρούσα συγκυρία. Επιπλέον έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την κατάργηση του Μνημονίου και τη διαγραφή του απεχθούς χρέους, ακόμα και μονομερώς.

Τέλος, σημείωσε πως η Αριστερά συνολικά οφείλει να αντιληφθεί πως η ελπίδα για ανατροπή είναι υπαρκτή σήμερα, όχι σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον.

Ρένα Δούρου: Να διεκδικήσουμε άμεσες αλλαγές

Η κυβέρνηση της Αριστεράς αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την κοινωνία, τόνισε η Ρ. Δούρου. Η κυβέρνηση αυτή οφείλει να επιδιώξει την αναγέννηση της δημοκρατίας, την απονομή δικαοσύνης και την ανακατανομή του πλούτου. "Οφείλουμε να ανανοηματοδοτήσουμε την έννοια 'μεταρρύθμιση'" σημείωσε, καθώς η τρόικα την έχει μετατρέψει σε "απορρύθμιση" και "κατεδάφιση". Ακόμα τόνισε πως η Αριστερά οφείλει να ξεπεράσει το μοντέλο της ανάθεσης, τόσο ως προς το κόμμα, όσο και ως προς το κοινωνικό μοντέλο που θέλει να φτιάξει, δημιουργώντας ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής.

Σχολιάζοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας, σημείωσε πως το μοντέλο της προσκόλλησης σε κάποιον από τους ισχυρούς διεθνείς πόλους δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε πως έχει αναβιώσει ο γερμανικός οικονομικός εθνικισμός κι έχει διευρυνθεί το δημοκρατικό έλλειμμα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα αλλαγές, ως χρέος στους αγώνες της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL