Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Επιστροφή στον Μεσαίωνα των θρησκευτικών φρονημάτων / Η Ν.Δ. δεν έχει τον Θεό της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στον Μεσαίωνα των θρησκευτικών φρονημάτων / Η Ν.Δ. δεν έχει τον Θεό της

Να ξεκαθαρίσει τα περί αθεΐας κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

"Αστείες" χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως οι κινήσεις αυτές φανερώνουν την ένδεια των πολιτικών επιχειρημάτων του κυβερνώντος κόμματος πάνω στα πραγματικά επίδικα, δηλαδή την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης που καταστρέφει την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Την ίδια στιγμή κύκλοι της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας αυτή την πρακτική της Ν.Δ., έκαναν λόγο για επιχείρηση αισχρής προπαγάνδας υπογραμμίζοντας πως η Ν.Δ. έχει επιλέξει να παίζει τον ρόλο του ιεροεξεταστή των θρησκευτικών πεποιθήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η γαλάζια μονταζιέρα ξαναχτυπά

Αφορμή στάθηκε η αναφορά του βουλευτή και υπευθύνου Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Αμανατίδη, την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι", που τόνισε ότι ο Αλ. Τσίπρας, παρά το ότι είναι άθεος, έχει συμπεριφερθεί με σεβασμό προς την Εκκλησία, ιδίως σε σχέση με αρκετά στελέχη της Ν.Δ. που δηλώνουν θρησκευόμενοι. Απαντώντας η Ν.Δ. έκανε τη... μισή χάρη στον Διαφωτισμό αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε πως ο ελληνικός λαός "πρέπει να γνωρίζει σε τι πιστεύει ο κ. Τσίπρας, γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον βουλευτή του".

Συνεχίζοντας την πρακτική της μονταζιέρας, η Ν.Δ. "ανακάλυψε" πως το "το επίσημο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη φορολόγηση όσων δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι, όπως πρόσφατα το παρουσίασε στον ελληνικό λαό ο κ. Τ. Κουράκης".

"Ώς πού θα φτάσει ο κατήφορος του κ. Σαμαρά" αναρωτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως τα στελέχη της Ν.Δ. "απειλούν με 'χειροβομβίδες', εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα σχέδιά τους, τώρα ακόμα και την Εκκλησία", υπενθυμίζοντας δηλαδή τις πρόσφατες "παραινέσεις" του Αντ. Σαμαρά προς τα στελέχη του για τις εξορμήσεις τους στα καφενεία, στις οποίες πρέπει να ρίχνουν... χειροβομβίδες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην απάντησή της η Ν.Δ. απέσυρε το αίτημα για... πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων σημειώνοντας πως "τη Νέα Δημοκρατία δεν την απασχολεί αν ο κ. Τσίπρας είναι άθεος".

Απαντώντας ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, υπενθύμισε χθες (τηλ. σταθμός "Σκάι") πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, "είχε αναφερθεί σε μια συγκεκριμένη ομιλία και παρέμβασή του τι συμβαίνει σε άλλες χώρες σε σχέση με τη χρηματοδότηση της Εκκλησίας", σε ένα συνέδριο που είχε διοργανωθεί από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο.

Κάθε όριο αθλιότητας υπερέβη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε (τηλ. σταθμός "Σκάι") πως "δεν με ενδιαφέρει αν ο Τσίπρας είναι άθεος, με ενδιαφέρει αν έχει κολλήσει κανένα ένσημο"...

Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. από τη Ν.Δ.

"Δεν βοηθάει την κυβέρνηση" η αντιπαράθεση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκεία, τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Mega. Επιπλέον σημείωσε πως "έχουνε περάσει 1.700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων περί ανεξιθρησκίας". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΔΗΜ.ΑΡ. σημειώνοντας πως 'ο θρησκευτικός πόλεμος' που ξέσπασε υπερβαίνει τα όρια της σοβαρότητας και εισάγει την πολιτική ζωή σε σφαίρες γραφικότητας".

Το... τροπάριο του αποπροσανατολισμού θυμήθηκε το ΚΚΕ, καθώς η βουλευτής του κόμματος, Λιάνα Κανέλλη, σημείωσε πως "η συζήτηση είναι εκ του πονηρού" (Μega).

Διχασμένοι οι μητροπολίτες

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επικαλούμενος μέχρι και τον Ντοστογιέφσκι: "Ο ίδιος πρέπει να απαντήσει. Αν πιστεύει ότι η δημιουργία αποδίδεται στο πουθενά, τι μπορώ να σχολιάσω εγώ;" δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Σεραφείμ και πρόσθεσε: "Κάποιος που θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση πρέπει να πει τι πιστεύει για την ιδιοπροσωπία αυτής της χώρας, για την ιστορία, τον πολιτισμό της και βεβαίως για τη θρησκεία της". Και κατέληξε: "Χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται".

Επικριτικό ήταν το σχόλιο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου. "Χαίρομαι που με ειλικρίνεια ο εκπρόσωπος θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι η σχέση του κ. Τσίπρα με την Εκκλησία είναι μηδενική". Και πρόσθεσε: "Τελικά είναι καλό οι αρχηγοί των κομμάτων να τοποθετούνται δημοσίως πoια είναι η σχέση τους με την Εκκλησία, ώστε ούτε οι ίδιοι να εξευτελίζονται συνεργαζόμενοι με έναν θεσμό που δεν πιστεύουν, αλλά ούτε την Εκκλησία να αφήνουν να τρέφει ψευδαισθήσεις".

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε ότι "κανένας δεν μπορεί να κρίνει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι οποίες είναι σεβαστές και ανεξάρτητες από την ιδιότητα που φέρει ο καθένας".

Για διχασμό επέκρινε τον Αλ. Τσίπρα ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, Νικόλαος, σημειώνοντας πως οι πεποιθήσεις του "ικανοποιούν μερίδα των άθεων και λυπούν και ανησυχούν πολύ τους πιστούς Έλληνες Ορθοδόξους".

Προσεκτικές προτάσεις ΠΑΣΟΚ

Νέα Δημοκρατία και "Δημοκρατία" "ανακαλύπτουν" τρομοκράτες

Το επιεικώς αλλοπρόσαλλο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατία" υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο περί "τρομοκρατών" που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα η "Δημοκρατία" επικαλείται κείμενο του Δημήτρη Μπελαντή, μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, σε συλλογικό τόμο με θέμα την κυβέρνηση της Αριστεράς, στο οποίο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται, μέσα στο ίδιο ρεπορτάζ, ταυτόχρονα, ότι επιδιώκει πραξικόπημα κατά της νυν ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι επιδιώκει γκουλάγκ για τους "ταξικούς εχθρούς" και ότι είναι μεταλλαγμένος "πρασινοφρουρός", που επιθυμεί τη δημιουργία "ενός αριστερού παρακράτους"...

"Αποκαλυπτικό" χαρακτήρισε η Ν.Δ. το παραπάνω δημοσίευμα. Κατόπιν ζήτησε να "μάθει" αν "η αλλαγή πολιτεύματος και οι 'ταξικές διώξεις' αποτελούν επίσημες θέσεις του"... Και πρόσθεσε: "Φοβούμαστε ότι δεν θα το κάνει. Γιατί την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας στο δίλημμά 'Τατσόπουλος ή Μπελαντής' επέλεξε να ταυτιστεί με τις απόψεις Μπελαντή διαγράφοντας τον κ. Τατσόπουλο".

"Ο ελληνικός λαός απαιτεί απαντήσεις πάνω στις ανάγκες του και όχι γελοιοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης και της πολιτικής ατζέντας" τόνισε στην απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Κουμουνδούρου σημείωσαν χαρακτηριστικά πως η Ν.Δ. ντύνεται με την καμπαρντίνα του Αστυνόμου Σαΐνη, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο είτε λόγω της εμπλοκής στελεχών της σε σκάνδαλα είτε εξαιτίας επερχόμενων μνημονιακών μέτρων.

Αποστάσεις από την τρομο-υστερία της Ν.Δ. πήρε το ΠΑΣΟΚ μέσω του γραμματέα του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος σημείωσε ότι "υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία" από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπά τους τρομοκράτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL