Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Διά στόματος Σαμαρά οι συκοφαντίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διά στόματος Σαμαρά οι συκοφαντίες

Παρότι σε επίπεδο δηλώσεων ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να κλείσει την εκλογολογία, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόσω πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις και τα μηνύματα πως το Μαξίμου σύρεται σε τρίτο δάνειο και, άρα, τρίτο Μνημόνιο.

Χθες ο πρωθυπουργός μίλησε στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η ομιλία του είχε έντονο προεκλογικό χρώμα. Μάλιστα, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και της πολιτικής κατάρρευσης της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παροχές, επιχείρησε να αναστηλώσει το κατακερματισμένο "success story" και ισχυρίστηκε ότι "αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα".

Προεκλογική ομιλία

Ο Αντ. Σαμαράς περιέγραψε τα κατ' αυτόν "βήματα εξόδου από το Μνημόνιο" και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η χώρα έχει ξεφύγει οριστικά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. "Τώρα αρχίζει η ανάκαμψη, γεννιέται μια καινούργια Ελλάδα", είπε, ενώ πρόσθεσε πως "η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι ξεπερνάμε το σημείο της μη επιστροφής, δεν υπάρχει γυρισμός σε αυτά που μας πλήγωσαν και μας ντρόπιασαν".

Εξήγγειλε πως "η ανάκαμψη θα αρχίσει το 2014" και αναφέρθηκε πολλές φορές στο πρωτογενές πλεόνασμα υποσχόμενος ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε "παροχές" -δηλαδή ό,τι κάνουν όλες οι κυβερνήσεις πριν από τις εκλογές...- προκειμένου, όπως είπε, "να διορθωθούν αδικίες που έγιναν και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη". Ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή του 70% του πλεονάσματος στην κοινωνία, ενώ "εγγυήθηκε" πως "οι πολίτες θα το νιώσουν χειροπιαστά το πλεόνασμα, αυτοί που έχουν ανάγκη".

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως έναν ακόμη μεγάλο στόχο της κυβέρνησής του την "πλήρη εξασφάλιση της βιωσιμότητας (sic) του χρέους", ενώ συνέδεσε τον στόχο αυτόν με την προσέλκυση επενδύσεων. "Το είχαμε συμφωνήσει ότι θα γινόταν εφόσον πιάναμε πλεόνασμα, εμείς κάναμε το δικό μας μερίδιο, το ίδιο περιμένουμε και από τους άλλους" τόνισε χαρακτηριστικά.

"Φωτογραφικές" συκοφαντίες

Παράλληλα, έστω και "φωτογραφικά", ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που η Ν.Δ. αποδεικνύεται ατρόμητη προ του γελοίου, ζητώντας πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων από τον Αλ. Τσίπρα και καταγγέλλει πρόθεση της Κουμουνδούρου για... "κοκκινοφρουρούς", ο πρωθυπουργός έκανε χθες λόγο για κάποιους "που αντί να κοιτούν μπροστά προσπαθούν να μας πάνε πίσω και θέλουν να μας ξαναβάλουν στην αβεβαιότητα, να συγκρουστούμε με όλα εκείνα που έπρεπε να είχαν αλλάξει", ενώ αναφέρθηκε και σε κάποιους που "εύχονται να μην τα καταφέρουμε, να αποτύχουμε, να υποστούμε νέους σκληρούς όρους δανεισμού".

Τέλος, προανήγγειλε ότι θα βρεθεί απέναντι "σε όσους από τη μια κάνουν ό,τι μπορούν για να αφεθούν ελεύθεροι οι τρομοκράτες και από την άλλη προχωρούν σε καταγγελίες όταν αφήνονται ελεύθεροι".

Απελπισία

Πάντως, παρά τον "πανηγυρικό" τόνο της χθεσινής ομιλίας Σαμαρά, είναι σαφές πως στο Μαξίμου το κλίμα είναι βαρύ, καθώς ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί δεν κρύβουν την εκτίμησή τους πως οι δανειστές οδηγούν την κυβέρνηση σε νέο Μνημόνιο -και, πιθανότατα, στο πολιτικό της τέλος. Μάλιστα, πρωθυπουργικοί συνεργάτες ισχυρίζονταν χθες πως όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ήταν και ένα έμμεσο μήνυμα στην τρόικα ότι το Μαξίμου δεν δύναται να δεχθεί -πόσο μάλλον να προωθήσει- νέα μέτρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL