Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Προσπαθώντας να αποφύγει τις (εθνικές) εκλογές που έρχονται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσπαθώντας να αποφύγει τις (εθνικές) εκλογές που έρχονται...

Όλα τα χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης σε αποδρομή εμφανίζει το δικομματικό κυβερνητικό σχήμα: η χώρα έχει ατύπως, αλλά ουσιωδώς, μπει σε προεκλογική περίοδο που το Μαξίμου αδυνατεί να ανακόψει, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές έχουν πλέον... αυτονομηθεί, ο Αντ. Σαμαράς, πανικόβλητος, λέει στους βουλευτές του να... ρίξουν "δυο-τρεις χειροβομβίδες για τον ΣΥΡΙΖΑ και να τα κάνουν μαντάρα" και οι πιστωτές οδηγούν την κυβέρνηση σε σύναψη νέου Μνημονίου, οδηγώντας την στον επιθανάτιο ρόγχο.

Ο Αντ. Σαμαράς, ήδη από προχθές, επιχείρησε να ανακόψει τα εκλογικά σενάρια, τα οποία οργίαζαν όχι μόνο από τις συζητήσεις που γίνονται ατύπως μεταξύ υπουργών και "γαλάζιων" στελεχών, αλλά και μετά τον εκλογικό "χρησμό" του Καρ. Παπούλια στην κοπή πίτας της Προεδρίας πως "είναι η τελευταία του χρονιά" -τον οποίο έπειτα φρόντισε ο ίδιος να διαψεύσει, με κύκλους του να διευκρινίζουν ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαντλήσει τη θητεία του".

"Θα προσπαθήσω..."

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, το βράδυ της Παρασκευής, αποχωρώντας από το γραφείο του, επισήμανε πως "ο ελληνικός λαός θέλει εκλογές το 2016 και η προσπάθειά μου είναι να γίνουν το 2016". "Εκείνος που θα επιδιώξει να γίνουν το 2015 θα έχει και την πολιτική ευθύνη. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να γίνουν το 2015. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να γίνουν το 2016", συνέχισε ο Αντ. Σαμαράς, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι... ούτε ο ίδιος πιστεύει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια από σήμερα.

"Χειροβομβίδες"

Νωρίτερα, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου είχε φροντίσει να δείξει τον πανικό του, αφού "καταχέριασε" τους "γαλάζιους" βουλευτές που τον επισκέφθηκαν για την ονομαστική του εορτή. Αφού τους εγκάλεσε, κατά πληροφορίες, γιατί δεν αξιοποιούν τα συκοφαντικά non paper της "γαλάζιας μονταζιέρας" κατά του ΣΥΡΙΖΑ που διακινεί η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, στη συνέχεια τους ζήτησε να βγουν στις περιφέρειές τους και να ελεεινολογούν κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Αν έμπαινα εγώ σε ένα καφενείο, θα έριχνα δύο-τρεις 'χειροβομβίδες' για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τα έκανα μαντάρα. Έχετε επιχειρήματα, πείτε τα", ήταν η φράση που άκουσαν οι βουλευτές από τον πρωθυπουργό, ενώ έχει προφανώς τη σημασία του πως ο Αντ. Σαμαράς δεν κάλεσε τους βουλευτές του να "επιχειρηματολογήσουν" για το έργο της κυβέρνησης, αλλά να συκοφαντήσουν τον κύριο αντίπαλο: δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανατροπή σκηνικού

Ο έντονος πανικός που εκπέμπεται από το Μαξίμου δείχνει και την ανατροπή που συντελέστηκε στο πολιτικό περιβάλλον τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο Αντ. Σαμαράς υπολόγιζε ότι με τη φιέστα στο Ζάππειο για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας θα πάρει πολιτικούς πόντους που θα κεφαλαιοποιήσει στις δημοσκοπήσεις. Όμως, η φιέστα αυτή χάθηκε πίσω από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για το τραπεζικό σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που φαίνεται να φτάνει "ψηλά" στα συγκυβερνώντα κόμματα και αφορά σκελετούς που υπάρχουν στις ντουλάπες της Συγγρού και της Χαριλάου Τρικούπη.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η παρουσία του Αντ. Σαμαρά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, επίσης "χάθηκε" από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την πολιτική κατάρρευση της Ν.Δ. και στα ποσοτικά, αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία. Εξάλλου, η παρουσία του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο αποτέλεσε ακόμη μία χαμένη ευκαιρία, αφού ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου δεν έστειλε κανένα μήνυμα κατά της λιτότητας, δεν διεμήνυσε καμία "κόκκινη γραμμή" στους εταίρους και απλώς γύρεψε την "καλοσύνη των ξένων", δηλώνοντας πως... "με τη βοήθεια των εταίρων μας", το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων "έπεσε κατά 38% τα τελευταία 4 χρόνια".

Το νέο Μνημόνιο και η "διαχειρίσιμη ήττα"

Τις "βουλές των δανειστών" αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστρώσει τη στρατηγική της όχι μόνο εν όψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και τον εκλογικό της σχεδιασμό για τις εθνικές κάλπες.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, το Μαξίμου και η Καραγεώργη Σερβίας λαμβάνουν "σκληρά μηνύματα" από τους δανειστές και τα πρώτα e-mail της τρόικας που έχουν φτάσει στον Γ. Στουρνάρα δείχνουν δυσπιστία, νέες απαιτήσεις και στο βάθος... νέο Μνημόνιο. Οι τεχνοκράτες-επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου φέρονται να έχουν ανεβάσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού στα 14 δισ. ευρώ, ενώ "στον αέρα" βρίσκεται ακόμη ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο φόρος ακινήτων, καθώς οι τροϊκανοί απαιτούν μέτρα "ισοδύναμα" των ταμειακών απωλειών. Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, η κυβέρνηση φαίνεται πως σύρεται σε τρίτο Μνημόνιο, το οποίο θα είναι το "αντάλλαγμα" για ένα "δάνειο-γέφυρα", προκειμένου να καλυφθεί το κενό για φέτος και το 2015.

Χωρίς ανάσα

Με άλλα λόγια, ο Αντ. Σαμαράς φαίνεται πως δεν παίρνει από τους εταίρους ούτε την πίστωση χρόνου ώς τις ευρωεκλογές, που είχε ζητήσει με σκοπό να είναι "διαχειρίσιμη" η ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μπορεί καν να την "επιβάλει", εκμεταλλευόμενος το -όποιο- πλεόνασμα, αφού οι λήξεις ομολόγων άνω των 5 δισ. ευρώ τον Μάιο δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με τα έντοκα γραμμάτια και το "αλμυρό" επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα γι' αυτά.

Στο παρασκήνιο, επιτελικά στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου έχουν τοποθετήσει την "οροφή" της διαχειρίσιμης ήττας στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να ελπίζει πως αν η Ν.Δ. πάει καλύτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε οι αλγεινές εντυπώσεις από το εκλογικό αποτέλεσμα να "λειανθούν" προς όφελος της κυβέρνησης. "Χάσαμε στις ευρωεκλογές, αλλά πήγαμε συμπαθητικά στις αυτοδιοικητικές, οπότε δεν χάσαμε τη νομιμοποίηση", θα είναι το σύνθημα του Μαξίμου ως απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει μία αχίλλειο πτέρνα: να αναγκαστεί η κυβέρνηση να αναλάβει νέες δεσμεύσεις και να λάβει νέα μέτρα, με τη μορφή ενός νέου "προγράμματος", που θα συνεπάγεται το "δάνειο - γέφυρα". Τότε, αν οδηγηθεί η κυβέρνηση σε νέο Μνημόνιο, "οι ευρωεκλογές θα είναι το τελευταίο απ' όλα τα προβλήματά μας όπως παραδέχεται χαρακτηριστικά και κορυφαίος υπουργός...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL