Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Ανάλυση: Ανοίγει η πόρτα της εξόδου για την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάλυση: Ανοίγει η πόρτα της εξόδου για την κυβέρνηση

Στην έξοδο σπρώχνουν την κυβέρνηση οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, καθώς το ασφυκτικό κλίμα που δημιουργεί η σκληρή στάση των εταίρων σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα και την πολιτική κατάρρευση των συγκυβερνώντων κομμάτων επανενεργοποιεί τα σενάρια πρόωρων εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές ή και νωρίτερα.

Οι "πανηγυρισμοί" περί την ελληνική προεδρία τελείωσαν και πλέον, από σήμερα που γυρίζει από το Στρασβούργο, ο Αντ. Σαμαράς έρχεται εκ νέου αντιμέτωπος με τη σκληρή... μνημονιακή πραγματικότητα. Ήδη, χθες, οι επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας επιβεβαίωσαν, σύμφωνα και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πως θα καθυστερήσουν εκ νέου να γυρίσουν στην Αθήνα για τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η κυβέρνηση χάνει το Eurogroup της 28ης Ιανουαρίου, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται μια ημέρα μετά. Παράλληλα, πολλοί υπουργοί έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι ουσιαστικά χάνεται για την Αθήνα και το ορόσημο της συνεδρίασης της 17ης Φεβρουαρίου, αφού θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία μέσα σε 20 ημέρες και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ.

Αναβολή στην αναβολή

Στο Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι αυτή η καθυστέρηση είναι προς όφελος της κυβέρνησης, υπό την έννοια ότι δεν θα μπει αυτή τη στιγμή σε συζήτηση για νέα μέτρα και δεν θα ξεκινήσει πάλι ένα... "θρίλερ στις συζητήσεις με την τρόικα". Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι τα όποια νέα μέτρα και οι παρεμβάσεις που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση θα φτάσουν πλησιέστερα στις ευρωεκλογές, επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω το προδιαγραφόμενο αλγεινό για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα. Τούτων δοθέντων, στο πρωθυπουργικό τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να ζητηθεί πίστωση χρόνου ώς τις ευρωεκλογές από τους πιστωτές -αυτό που έχει περιγράψει ο Γ. Στουρνάρας με δήλωσή του, όταν έλεγε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "να μην ξαναέρθει η τρόικα στην Αθήνα ώς το καλοκαίρι". Ωστόσο, αν δεν έρθει η τρόικα, δεν θα έρθει και η δόση των 4,9 δισ. ευρώ, την ώρα που ώς τις ευρωεκλογές θα έχουν ωριμάσει ομόλογα άνω των 5 δισ. ευρώ, τα οποία δύσκολα θα καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα. Συν τοις άλλοις, σε συσκέψεις στο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία και για τη διαρκή "πατέντα" του υπουργείου Οικονομικών να καλύπτει τις λήξεις ομολόγων με ποσά που αντλεί μέσω έντοκων γραμματίων, λόγω του "αλμυρού" επιτοκίου. Μάλιστα, κορυφαίος υπουργός φέρεται να εκτιμά πως αν συνεχιστεί αυτή η τακτική επί μακρόν, θα ζοριστούν ακόμη περισσότερο οι ελληνικές τράπεζες και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η "διαχειρισιμότητα" του ελληνικού χρέους.

Ραπίσματα από Ρένγκλινγκ - FT

Σαν να μην έφτανε το πολιτικό αδιέξοδο, η κυβέρνηση δέχεται νέα ραπίσματα από τους πιστωτές, που ακυρώνουν το "success story" του πρωτογενούς πλεονάσματος και της αφήγησης της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου "πάγωσαν" από τα όσα είπε κατά την ακρόασή του στην Ευρωβουλή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -και άνθρωπος εμπιστοσύνης της Αν. Μέρκελ- Κλάους Ρένγκλινγκ. Ο τεχνοκράτης, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Άννυς Ποδηματά, προέβλεψε ότι "οι ιδιώτες επενδυτές που σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα δεν θα το κάνουν προς το παρόν για πάνω από δέκα χρόνια», ενώ εξέθεσε την κυβέρνηση "αθωώνοντας" την τρόικα, αφού υποστήριξε ότι η τρόικα "απλώς προτείνει πολιτικές", φέρνοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών ενέκριναν μέτρα "ισοδύναμα" των μέτρων που απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Αμηχανία στην κυβέρνηση προκάλεσε και δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο "ξήλωσε το πουλόβερ" της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, που ήδη "διαφημίζει" ο Αντ. Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. "Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις σε έναν αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο", σημειώνει η εφημερίδα, που υπογραμμίζει τον "κίνδυνο" να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και να καταλήξει σε αποτυχία ένας πλειστηριασμός ελληνικών ομολόγων.

Ηττοπάθεια παντού

Εκτός των σκληρών μηνυμάτων των δανειστών, πάντως, ο Αντ. Σαμαράς είναι αντιμέτωπος και με το καυτό εσωτερικό μέτωπο. Ενόσω το κουβάρι των αποκαλύψεων για το τραπεζικό σκάνδαλο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ξετυλίγεται... επικίνδυνα για τα συγκυβερνώντα κόμματα, στο εσωτερικό της Ν.Δ. επικρατεί κλίμα ηττοπάθειας και όλοι έχουν προεξοφλήσει την ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, στο παρασκήνιο γίνονται σχεδιασμοί "αξιοπρεπούς και διαχειρίσιμης ήττας", ενώ ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί διερωτώνται πώς θα αντέξει η κυβέρνηση αν το ράπισμα της ευρωκάλπης είναι μεγάλο. Ο Αντ. Σαμαράς ήδη επιχειρεί να προχωρήσει σε τονωτικές ενέσεις ηθικού προς τα στελέχη του, εξ ου και μιλώντας στο Στρασβούργο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προεξόφλησε ότι η Ν.Δ. "θα είναι πρώτο κόμμα γιατί η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αγαπά την Ευρώπη", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εκλογικά παιχνίδια

Ο κίνδυνος της συντριβής όμως, δεν ελλοχεύει για την κυβέρνηση μόνο στην ευρωκάλπη, αλλά και στις διπλές κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν και οι τρεις κάλπες φέρουν τη Ν.Δ. δεύτερη, έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές προεξοφλούν ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης θα είναι πολύ γρήγορη. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ακόμη ανοιχτές και τα "εκλογομαγειρέματα" στο Μαξίμου δίνουν και παίρνουν. Αυτό, μάλιστα, δεν αφορά μόνο στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών μία Κυριακή πριν τις ευρωεκλογές, αλλά ακόμη και για την αναβολή τους ώς τον Οκτώβριο του 2014...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL