Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Γιούργκεν Κλούτε: Η έρευνά μας είναι το πρώτο βήμα αμφισβήτησης της τρόικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιούργκεν Κλούτε: Η έρευνά μας είναι το πρώτο βήμα αμφισβήτησης της τρόικας

1. Αναφορικά με την τρέχουσα έρευνα που έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο ρόλος αυτής της ομάδας είναι, σε νομικούς όρους, πολύ αδύναμος. Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι ο διαθέσιμος χρόνος για τη διαδικασία είναι αρκετά σύντομος. Για μια σωστή έρευνα, μία ή δύο επισκέψεις, σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε διάφορους εταίρους, αντιπολιτευόμενους ή κοινωνικούς φορείς ασφαλώς και δεν είναι αρκετές. Πρέπει ξεκάθαρα να δούμε τη διαδικασία αυτή ως το πρώτο βήμα αμφισβήτησης των μεθόδων και των αποτελεσμάτων του έργου της τρόικας. Εν τούτοις, η εντύπωσή μου είναι από τις συναντήσεις που είχαμε ώς τώρα και τις δημόσιες αντιδράσεις είναι ότι αυτή είναι Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ να αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα στην περιοχή της Ευρωζώνης που πλήττεται από την κρίση. Είναι σημαντικό όλοι στην Ελλάδα, και τις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή. Οι ευρωβουλευτές ζητούν δημοκρατικό έλεγχο και διαφάνεια ως προς την τρόικα. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενίσχυση των κοινωνικών πλευρών και δικαιωμάτων.

2. Αυτή καθαυτή η αναβολή, όπως και ο τρόπος που έγινε, δεν βοηθούν την έρευνα της επιτροπής. Η αξιοπιστία είναι κλειδί στο αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει την επιτυχία της διαδικασίας. Η ιδέα να γίνουν όλες οι επισκέψεις (σ.σ.: κατά σειρά, σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο) στις αρχές Ιανουαρίου αποσκοπούσε να δοθεί χρόνος στους ευρωβουλευτές να βγάλουν συμπεράσματα από τις επαφές τους. Γι' αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για την πραγματοποίηση επίσκεψης μέσα στον μήνα.

3. Ο, δεδομένος, ρόλος του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στην αναβολή της επίσκεψης αποτελεί μυστήριο για μένα. Δεν με εκπλήσσει ότι οι τροϊκανοί αντιτίθενται στο έργο της επιτροπής μας. Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έχουν ώς τώρα αποδεχθεί να έχουν μια δημόσια ακρόαση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνείται να συμμετάσχει στη διαδικασία της έρευνας που διεξάγουμε. Ενώ γνωρίζουμε και τις πρόσφατες ντροπιαστικές δηλώσεις των κ. Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ (σ.σ.: πρόκειται για τον επικεφαλής του ESM, που δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ότι "δεν θα υπάρξει καμία αναδιάρθρωση χρέους"). Συνεπώς, μπορώ να φανταστώ το είδος της πίεσης που ασκήθηκε στον κ. Σαμαρά. Αλλά ο κ. Σαμαράς έχει αποδεχθεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, ως εκ τούτου δεν υπάρχει δικαιολογία. Ως τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, με την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, υπήρξε ο καλύτερος εκπρόσωπος των Ελλήνων στη διαδικασία αυτή.

* Ο Jurgen Klute είναι ευρωβουλευτής, μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL, αλλά και της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα Μνημόνια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL