Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Εκτός Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Τατσόπουλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Τατσόπουλος

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από χθες ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, μετά την απομόνωση από τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πολιτική αποδοκιμασία εκ μέρους του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πάντως, ο Π. Τατσόπουλος επέμεινε και κράτησε την έδρα, κατά παράβαση των αξιών της Αριστεράς, διαψεύδοντας όμως και όλα όσα ο ίδιος έλεγε τον Μάιο του 2012.

Το... "βελούδινο διαζύγιο", σύμφωνα με τη διατύπωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώθηκε τυπικά στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής. Μέσα σε κλίμα "αμοιβαίας κατανόησης" διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στο εξής μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλαίσιο είχε γίνει από το πρωί ασφυκτικό για τον Π. Τατσόπουλο, όταν, μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. (Αλ. Τσίπρας, Ν. Βούτσης, Π. Κουρουμπλής, Π. Λαφαζάνης, Δ. Παπαδημούλης, Αλ. Φλαμπουράρης και Κ. Αθανασίου), εξερχόμενος από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στους δημοσιογράφους: "Όπως ξέρετε, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διώχνουμε ποτέ κανέναν, αλλά ούτε κρατάμε και κανέναν με το ζόρι".

Ενώ και η ανακοίνωση του προεδρείου έστελνε αυστηρό μήνυμα στον (απόντα) Π. Τατσόπουλο, πιθανώς όμως και όχι μόνον. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Σε σχέση με το ζήτημα που ανέκυψε από τη δημόσια έκφραση απόψεων του βουλευτή μας, Π. Τατσόπουλου, που δημιουργούν συνειδητά ή ασυνείδητα σύγχυση και δίνουν έδαφος για τη στοχοποίηση κοινωνικών αγωνιστών και πολιτικών στελεχών του κόμματος με την οποία επιχειρεί το επικοινωνιακό χαλκείο της Ν.Δ. τη συσχέτιση της Αριστεράς με την τρομοκρατία, επισημαίνουμε:

* Τη σαφή πολιτική αποδοκιμασία αυτής της στάσης, όπως άλλωστε εκφράστηκε αμέσως και με δηλώσεις του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

* Την επιμονή μας στην πιστή τήρηση των δημοκρατικών αρχών λειτουργίας και του συντροφικού διαλόγου, με την ταυτόχρονη απόρριψη στάσεων που, αντί της συζήτησης όλων των απόψεων μέσα στις διαδικασίες της Κ.Ο., προκρίνουν συστηματικά τη δημόσια και 'επί παντός του επιστητού' έκφραση προσωπικών θέσεων αντίθετων προς αυτές που συλλογικά επεξεργαζόμαστε.

Επίσης, ασκούμε αυστηρή κριτική προς οποιαδήποτε υβριστική και απαξιωτική δημόσια τοποθέτηση βουλευτή μας, η οποία προφανώς αντιστρατεύεται το κλίμα αλληλεγγύης και την κουλτούρα του χώρου μας. Άλλωστε, επ' αυτών των θεμάτων, η Κ.Ο. θα συζητήσει στην προσεχή συνεδρίασή της (σ.σ.: την Τετάρτη) με θέμα τον Κανονισμό λειτουργίας και την εφαρμογή του.

Τέλος, μας είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την Κ.Ο., όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από τη διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος".

Π. Τατσόπουλος: Απαράδεκτο να μη δίνεις την έδρα σου

Παρά ταύτα, ο Π. Τατσόπουλος επέλεξε να διατηρήσει την έδρα (και τυπικά, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής), όμως σε συνέντευξή του στο tvxs.gr και την Κρ. Πατούλη, χαρακτήριζε, τον Μάιο του 2012, "απαράδεκτο να μπαίνεις στη Βουλή και για οποιονδήποτε λόγο, συνειδησιακό για παράδειγμα, να έρχεσαι σε αντιπαράθεση με το κόμμα σου και να ανεξαρτητοποιείσαι και να παίρνεις και την έδρα σου μαζί. Θεωρώ απαράδεκτο να μη δίνεις την έδρα σου πίσω στο κόμμα σε μια τέτοια περίπτωση, όπως έκαναν τα μέλη της ΔΗΜ.ΑΡ., και άλλοι. Και το θεωρώ απαράδεκτο, διότι χωρίς το κόμμα δεν θα έμπαινες στη Βουλή.

Και εγώ είμαι έτοιμος να παραιτηθώ ανά πάσα στιγμή, το έχω άλλωστε αποδείξει στη ζωή μου, δεν κωλώνω, είμαι και ευεπίφορος στις παραιτήσεις, από παραίτηση σε παραίτηση πάω, δηλαδή δεν έχω κανένα πρόβλημα αν θελήσω να παραιτηθώ, αλλά θα παραδώσω και την έδρα μου σε αυτούς οι οποίοι με τίμησαν με το να με βάλουνε στο ψηφοδέλτιό τους. Κι αυτό θα το κάνω εάν έρθω σε ρήξη με τη συνείδησή μου".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL