Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
ΣΥΡΙΖΑ / Το διακύβευμα των εκλογών είναι η πολιτική της λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / Το διακύβευμα των εκλογών είναι η πολιτική της λιτότητας

Το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής στην Ευρώπη, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την τελετή για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για την αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας που ασκείται πανευρωπαϊκά, ενώ πρόσθεσε πως το δίλημμα, εντός ή εκτός Ευρώπης, που έθεσε ο κ. Σαμαράς είναι εκτός πραγματικότητας, ενώ τον χαρακτήρισε ως "αμετανόητος μερκελιστή", εφόσον "συνεχίζει στον καταστροφικό δρόμο του Μνημονίου που έχει οδηγήσει την οικονομία και την κοινωνία στην καταστροφή". Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε τη λήψη πρωτοβουλίας ώστε να γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, αναφέρθηκε στο πολιτικό διακύβευμα που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, υπογραμμίζοντας πως "η Ευρώπη της κας Μέρκελ, η Ευρώπη που καθιστά ανέργους εκατομμύρια ανθρώπους, η Ευρώπη που έχει κάνει την Ελλάδα πειραματόζωο, όσον αφορά την κυβέρνηση της Αριστεράς θα βρει έναν μεγάλο αντίπαλο, ο οποίος θα μάχεται για την Ευρώπη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της σύγκλισης των κοινωνιών, για την Ευρώπη η οποία θα είναι πηγή σταθερότητας και ειρήνης και θα κοιτάζει τις κοινωνικές ανάγκες" (ρ/σ Alpha 989).

Το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι το ποια Ευρώπη θέλουμε, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας μάλιστα πως η κίνηση των κ.κ. Σαμαρά και Μπαρόζο να θέσουν προεκλογικά διακυβεύματα στην τελετή είναι αντιθεσμική (ρ/σ Σκάι). "Θα σας έλεγα ότι αν κάποιος είχε μια αντιθεσμική συμπεριφορά ήταν ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Σαμαράς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το βήμα της εναρκτήριας πανηγυρικής συνεδρίασης γα την ελληνική προεδρία για να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και να θέσουν διλήμματα και ερωτήματα προεκλογικού χαρακτήρα, όπως το 'Ευρώπη ή όχι'", τόνισε ο Π. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: "Ενώ το πραγματικό ζήτημα είναι το ποια Ευρώπη θέλουμε. Για να υπάρξει Ευρώπη πρέπει να έχουμε μια άλλη Ευρώπη".

Προαναγγέλλοντας την πρωτοβουλία του κόμματος να γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι "ο κ. Σαμαράς περιορίστηκε χθες να πει ότι 'όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι αντιευρωπαϊστής'. Εμείς λέμε ότι ακριβώς επειδή διεκδικούμε μια διαφορετική Ευρώπη, επειδή αυτή η Ευρώπη, όπως την οικοδομούν Μέρκελ, Μπαρόζο, νεοφιλελεύθεροι και δεξιά κυριαρχία δεν μας αρέσει, αγωνιζόμαστε, μέσα σε αυτήν, για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και μέσα στην Ελλάδα" (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL